Situația exceptărilor de la plata certificatelor verzi: 46 companii beneficiare. Cu ce informații suplimentare vine Ministerul Economiei la solicitarea InvesTenergy

Publicat pe Categorii Business, Energie, Esential, Opinii / Analize, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Situația exceptărilor de la plata certificatelor verzi: 46 companii beneficiare. Cu ce informații suplimentare vine Ministerul Economiei la solicitarea InvesTenergy

Ministerul Economiei nu a fost prea darnic cu livrarea de informații cu privire la situația acordării exeptărilor la plata certificatelor verzi.  După ce anul trecut, la finele lunii octombrie, au fost transmise primele date despre numărul companiilor beneficiare de exceptări, ministerul a revenit –  la interval de un an – cu noi informații, prezentând de data aceasta și lista societăților.

Până în prezent, 46 de companii au beneficiat de schema de ajutor de stat instituită prin HG. 495/2014, de la începutul programului, în anul 2015. Companiile, din domeniile IMM și mari societăți, au primit Acorduri pentru exceptare de la plata unei părți din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii, precizează Ministerul Economiei. Printre primii beneficiari ai schemei de ajutor de stat s-au aflat: Alro, ArcelorMittal, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom, Lafarge Ciment etc. Pe lista societatilor care au primit acorduri de exceptare în 2016 apar: Kronspan Sebes SA, Kronospan Romania SRL, Dan Steel Group Beclean SA, Saturn SA, Silvania International Prod SRL, Ecopaper SA, Simcor Var SA, Ceprohart SA, Vrancart SA,  Ambro SA.

becuri-electrice-300x2251-300x225

Lista societăților care au beneficiat de Schema de ajutor de stat instituită prin HG. 495/2014 AICI

La solicitarea InvesTenergy, atât anul trecut, cât și acum, Direcția  de specialitate din cadrul Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, prin Biroul de presă, a oferit informații suplimentare cu privire la numărul de certificate verzi exceptate de la plată în 2015 și  în 2016, cantitatea totală de energie electrică care se exceptează de la plata certificatelor verzi în aceeași perioadă, precum și impactul exceptărilor asupra consumatorului final (casnic și IMM neexceptat).

Redăm răspunsurile primite de la Ministerul Economiei la solicitatea InvesTenergy:

–  După un an şi 10 luni de când statul român a decis să vină în sprijinul marilor companii consumatoare de energie, care este numărul societăţilor care au beneficiat  de scutiri de la plata de certificate verzi?

–  Până în prezent un număr de 46 de societăţi au beneficiat de exceptarea parţială de la plata certificatelor verzi.

–  Care sunt companiile beneficiare şi câte certificate verzi sunt exceptate de la plată în 2015, respectiv 2016 până la momentul actual?

–  Lista companiilor beneficiare în anii 2015 şi 2016 ale Schemei de ajutor de stat instituită prin HG 495/2014 se regăseşte pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

În anul 2015 au fost exceptate de la plata 806.955 certificate verzi, iar pentru anul 2016 numărul de certificate verzi exceptate de la plată este estimat la 2.115.845.

–  Care este cantitatea totală de energie electrică care se exceptează dela plata certificatelor verzi în această perioadă?

–  Cantitatea exceptată pentru anul 2015 este 2.902.714,24 MWh, iar cantitatea estimată exceptată pentru anul 2016 este 6. 672.916, 46 MWh

–  Apreciaţi, vă rog, impactul exceptărilor asupra consumatorului final (casnic şi IMM neexceptat) datorită acestor exceptări?

–  Conform estimărilor ANRE, impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor neexceptaţi este, pentru un consum exceptat de 8000GWh, de cca. 42 lei/MWh.  Având în vedere cantităţile exceptate anterior menţionate pentru anii 2015 şi 2016, impactul asupra consumatorilor neexceptaţi a fost în anul 2015 de cca. 15 lei/MWh, iar în anul 2016 de cca. 36,7lei/MWh.

–  Ați realizat verificări la companiile exceptate? Şi-au îndeplinita cestea obligaţiile prevăzute în lege: să nu înregistreze datorii la buget, să pună în aplicare măsuri pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, să nu facă concedieri etc? Daca nu, exemplificați vă rog…

–  Monitorizarea societăţilor beneficiare s-a realizat în baza documentaţiei depusă de beneficiari până la data de 31 mai 2016. Pe baza monitorizării s-a constatat că, cu o singură excepţie, toate companiile care au primit în cursul anului 2015 acordul pentru exceptare au continuat să îndeplinească condiţiile de eligibilitate. Companiei care nu a mai îndeplinit criteriile de eligibilitate i-a fost anulat acordul pentru exceptare ( Nota red.: este vorba despre STG Steel SRL,  BucIlfov).

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *