Situație de criză la CE Oltenia. Managerii privați nu se înghesuie să salveze compania

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Situație de criză la CE Oltenia. Managerii privați nu se înghesuie să salveze compania

Dintre toate problemele care au lovit Complexul Energetic Oltenia, cea mai spinoasă este, în acest moment, lipsa managerilor. Procesul de selecție a șefilor pentru CEO se dovedește lung și anevoios. Dacă la Electrica și Hidroelectrica concurența pentru un post în conducere este mare, managerii nu dau fuga la CEO. De ce s-ar sinucide într-un mediu în care interesele și presiunile politice sunt mai presus de viitorul companiei?!

CE-Oltenia-2Dincolo de temeri și interese, compania are însă nevoie de manageri privați, responsabili care să pună în aplicare planul de restructurare și eficientizare a activității CEO. Simplu de spus, greu de făcut. Între timp, situația conducerii care asigură perioada de interimat a devenit incertă: din cei cinci membri ai Directoratului, doi şi-au depus demisiile, alţi doi au gânduri de plecare, doar neamţul Klaus Leiders ce este în exercițiu … Presa locală a scris că Ionel Ilie și Ovidiu Bălăcescu și-au depus demisiile, după ce Consiliul de Supraveghere i-a somat în acest sens, pe motiv că nu și-au asumat nicio decizie în ceea ce privește compania. Interesant sau, mai bine zis, ciudat argument în condițiile în care tocmai aceștia au operat restructurări de personal. Ionel Ilie, ce deține funcția de Președinte a Directoratului pe o perioadă de interimat, a refuzat să spună dacă și-a depus mandatul. Acesta a precizat sec: “demisia este o chestiune strict personală”. Surse autorizate spun că nu se pune problema demisiei celor doi manageri până la selecția noilor șefi, aceștia având susținerea reprezentanților Ministerului Energiei.

Termenul lansat de vicepremierul Costin Borc, aflat în vizită la Târgu Jiu,  pentru un nou Consiliu de Supraveghere a fost 1 septembrie, după care să urmeze numirea altor membri în Directoratul companiei. Lucru care nu s-a întâmplat…iar timpul trece în defavoarea societății, se întârzie astfel luarea unor măsuri importante în activitatea CEO.

La Adunarea Generală a Acţionarilor din 12 septembrie, sunt programate unele schimbări în CS, pe ordinea de zi fiind revocarea lui Valeriu Ivan şi Dan Gheorghe, dar şi numirea unui nou membru, în persoana lui Cătălin Mihai Nichifor (propunerea Fondului Proprietatea). Acesta este partener fondator al firmei de consultanţă Nichifor Consulting și, totodată, director al sucursalei locale a companiei britanice de profil BM&T.

Firmele de recrutare au transmis, de la jumătatea lunii august, la Ministerul Energiei o lista scurtă pentru Consiliul de Supraveghere. Cătălin Mihai Nichifor este pe această listă, acționarii urmând să-și dea acordul pentru numirea lui în ședința din 12 septembrie. Remus Vulpescu a confirmat că a fost propus pentru șefia companiei, însă mesajul lui  pe Facebook a fost că nu se bagă: “Șefia CEO nu este un premiu, ci o povară grea pentru oricine s-ar încumeta să încerce să oprească prăbușirea. Astăzi, CEO nu are o echipă managerială completă și unită, nu are soluții clare și nu s-a desprins de jocurile politice care i-au făcut rău. CEO este un angajator și un producător de energie cu adevărat de importanță națională. Cu sau fără mine, CEO are nevoie de o conducere bună până nu este prea târziu. Vă urez numai bine!”.

Un anunț din partea Ministerului Energiei referitor la noua conducere a CE Oltenia este așteptat zilele acestea. Pentru binele companiei, noii șefi – oricare ar fi aceștia – ar trebui lăsați să–și facă treaba, fără niciun amestec din zonă. Oare se poate?!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *