Zoltan Nagy-Bege, ANRE:
- Ne-am propus ca până la finele anului, în situația în care Parlamentul aprobă, să elaborăm o noua schemă de sprijin, care să devină funcțională din 2021
- La solicitarea potențialilor investitori, să găsim o soluție să permitem acordurile de preluare a energiei pe termen lung
Producătorii de energie din surse regenerabile și consumatorii casnici care doresc să devină prosumatori mai au de așteptat soluțiile care să rezolve problemele de ordin legislativ și fiscal. ANRE își declară disponibilitatea pentru soluții acceptabile pentru toți participanții la piață și Ministerul Finanțelor transmite că este de acord cu excepții pentru prosumatori. Cu toate acestea, dezbaterile pe marginea OUG 24 trenează de mai bine de un an la Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților…
La ultima ședință, deputații Comisiei de specialitate au amânat cu încă o săptămână luarea de decizii cu privire la proiectul de lege ce aprobă OUG 24. „Știm ce probleme au întâmpinat micii producători, mare parte dintre aceștia au dispărut, unii supraviețuiesc cu masca de oxigen. Dupa un an de dezbateri, reglementatorul și Minsterul Finanțelor ne explică aici că depun eforturi să găsească soluții. Eu nu mai cred. Au avut timp suficient, producătorii ne tot spun că mor cu zile, nu își valorifică certificatele verzi. Nu cred în ceea ce spune Ministerul Finanțelor azi aici”, a declarat deputatul Lucian Bode, nemulțumit de lentoarea acțiunilor autorităților.
În continuarea declarațiilor deputatului Bode, Viorel Lefter, Președinte PATRES a afirmat: „Facem vechime serioasă de când tot discutăm despre Ordonanța 24. Circa 2 ani de zile de când au început chinurile facerii și se pare că nu le terminăm. Este al doisprezecelea ceas, un strigăt de disperare. Dacă nu se mișcă ceva, micii producători, majoritatea investitori români nu mai au nicio șansă de supraviețuire. Sunt în insolvabilitate, spre faliment, au luat credite de la bănci pe care le-au garantat cu panourile solare. Nu mai au de unde. Haideți să mișcăm ceva, vă rog. Și Ministerul Energiei să fie mai dinamic. Dați drumul măcar la contractele până în 3 MW ca oamenii să aibă o bulă de oxigen, să poată să-și vândă certificatele verzi”.
Săptămâna aceasta a avut loc, la Comisie, o nouă rundă de dezbateri aprinse pe marginea modificărilor și completărilor la Ordonanța dedicată sectorului regenerabilelor, cu participarea autorităților (ANRE, Ministerul Finanțelor, Consiliul Concurenței) și reprezentanților OPCOM, ai producătorilor de energie din surse regenerabile, precum și marilor consumatori.
Iancu: Exportul de E-SRE să se realizează în baza unui acord cu statele în care se realizează ca să protejăm consumatorii români
La începutul ședinței, președintele Comisiei de specialitate, Iulian Iancu a subliniat că „lucrurile sunt extrem de sensibile” . „Am intrat în foarte multe detalii, am dezbătut ordonanța la nivel de raportori. Textul aflat azi în dezbatere nu este însă complet, nu dă solutie problemelor sensibile, ne-a scăpat tuturor un aspect foarte important. Mă refer la exportul de E-SRE, care se realizează fără să existe un acord cu statele în care facem exportul ca să protejăm practic consumatorii români și, totodată să beneficiem de avantajul unei scheme similiare din statele cu care avem acordul interguvernamental. Propun ca această prevedere să se regăsească în corpul legii printr-un amendament special”.
Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte: ANRE lucrează să găsească o variantă acceptabilă pentru toate părțile
Prezent la dezbaterile Comsiei, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a comunicat că discuțiile cu reprezentanții producătorilor de E-SRE și marilor consumatori de energie au început din luna decembrie a anului trecut și că Autoritatea lucrează să găsească o variantă acceptabilă pentru toate părțile. “Ne asumăm o mare parte din amendamentele aduse OUG 24. Mai sunt solicitări la care nu am găsit soluții. Am identificat soluții pentru rezolvarea problemei valorificării certificatelor verzi, o problemă cu care se confruntă în special micii producători, principala măsură propusă fiind elaborarea unei alternative la actuala schemă de sprijin prin certificate verzi. Să încercăm să autorizăm la Comisia Europeană o nouă schemă pentru producătorii existenți: feed in tariff sau feed in premiun. Ne-am propus ca până la finele anului, în situația în care Parlamentul aprobă această propunere , să elaborăm noua schemă de sprijin. Am avut discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale care ne-au asigurat de sprijinul lor, vor să ne ofere consultanță. După aprobarea CE, eventual în 2020, 2021, să începem trecerea la noua schemă, cu scopul de a se realiza o distribuție mai uniformă a schemei de sprijin ceea ce momentan nu se întîmplă: unii producători au contracte de valorificare a CV pe termen lung, alții au posibilitatea să vândă doar pe piețele centralizate administrate de OPCOM, unde deocamdată cererea lipsește cu desăvârșire”.
Reprezentanții Consiliului Concurenței atrag atenția asupra aspectelor de ordin tehnice, aprobarea Comisiei Europene pentru noua schemă propusă nefiind o simplă formalitate. Este necesar un studiu de impact, orice schemă de sprijin trebuie să se facă prin mecanisme concurențiale. Referindu-se la modificarea mecanismului ajutorului de stat, Victor Ionescu, Director General OPCOM, a susținut că nu există posibilitatea ca în 2021 să se facă tabula rasa și să se purceadă la un alt mecanism. „Cu alte cuvinte, înțelegem că trebuie să existe acest mecanism concurențial și sigur că da, pot exista există excepții pentru anumite categorii: micii producători, prosumerii, pentru care se pot face derogări de către Comisia Europeană. Trebuie să gândim această legislație prin mecanisme care nu se vor sfârși în 2021”, a spus Ionescu.
Potrivit oficialului ANRE, o altă propunere formulată la nivel de raportori a fost, eventual,o creștere a imapctului la consumatorul final. “Sunt mai multe variante. Suntem dispuși să mai aprofundam calculele. În condițiile unei ținte la nivelul UE pentru 2030 și a unei ținte pentru România trebuie să facem loc unei noi scheme de sprijin. Dorim să găsim o variantă acceptabila pentru toate părțile. Am discutat și de limitarea capacității maxime până la care producătorii au dreptul să vândă energia prin contracte negociate direct .Sunt păreri pro și contra. Totodată, suntem preocupați să găsim o soluție la solicitarea potențialilor investitori, de a permite acordurile de preluare a energiei pe termen lung. Este unul dintre obviectivele ANRE: vrem sa atragem investitori atât pentru partea de rețele, cât și pentru partea de producție. Pentru a reuși trebuie să găsim soluții acceptabile pentru investitori,care să aibă garanția că energia pe care o vor produce va fi preluată de partenerii lor. Propunem să se permită acordurile de preluare a energiei. Suntem pentru modificarea reglementărilor secundare privind emiterea licențelor , să găsim o soluție de luare în evidență a acestor investitori și de a permite încheierea contrcatelor cu condiția ca atunci când acești producători sunt posesori de licență, acordurile să se tranforme în contracte de vânzare a energiei care să respecte legislația primara”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.
Susținere la nivel declarativ pentru Prosumatori! Finanțele ar fi de acord cu exceptarea acestora de la autorizații și plata impozitelor
Reprezentantul ANRE a mai subliniat că reglementatorul susține amendamentele în favoarea producătorilor casnici, denumiți Prosumeri. „Referitor la problemele micilor producători casnici , Ordonanța 24 vine cu o soluție, care s-a blocat la nivel de legislație secundară. Am tot avut discuții la Ministerul Finanțelor și se pot găsi soluții. Ei au propus sa inserăm în lege o excepție de la Ordonanța 44/2008, prin care micii producători să fie exceptați de la obligația de a se autoriza pentru a comercializa energie. Să se creeze posibilitatea ca până la o anumită capacitate acești producători să fie exceptați și de la plata impozitelor”, a afirmat vicepreședintele Autotității..
La rândul său, Iulian Iancu a subliniat: „Prosumerul a fost neglijat . Nu ne-am uitat cu atenție la barierele dinspre regimul fiscal de autorizare, ce blochează, precum și la impedimentele cu care se confruntă acesta. Nu există susținere legală pentru prosumatori. Sunt sigur ca foarte mulți consumatori casnici cu posibilități financiare ar opta imediat sa devina prosumatori”.
Ca răspuns la afirmațiile anterioare, Nicoleta Ciubuc, Director Direcția de legislație din Ministerul Finanțelor a precizat: „Am discutat aspectele fiscale legate de comercializarea energiei regenerabile. Așteptăm propuneri de la Ministerul Energiei și ANRE, să reglementăm din punct de vedere fiscal. Ne gândim la un regim special pentru acești producători casnici”.
Urmărim, în continuare, dezbaterile din Parlament…