Stația Electrică de Transformare 220/110 kV Iaz din Caraș-Severin a fost retehnologizată. Gabriel Andronache, Președinte Directorat: Transelectrica menține un ritm investițional alert în vederea dezvoltării rețelei de transport

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Stația Electrică de Transformare 220/110 kV Iaz din Caraș-Severin a fost retehnologizată. Gabriel Andronache, Președinte Directorat: Transelectrica menține un ritm investițional alert în vederea dezvoltării rețelei de transport

Transelectrica anunță finalizarea procesului de retehnologizare a Stației Electrice de Transformare 220/110 kV Iaz (județul Caraș-Severin), cu o investiție de aproximativ 62 de milioane de lei, din fonduri proprii.

Lucrările, desfășurate pe durata a 46 de luni și executate de Asocierea Siemens Energy SRL – Electrogrup SA, au prevăzut înlocuirea echipamentelor existente cu echipamente și tehnologii performante de ultimă generație și aducerea instalațiilor la un nivel de siguranță și fiabilitate corespunzător zonei, contribuind la creșterea calității serviciului de transport al energiei electrice.

Stația Iaz a fost dotată cu echipamente noi care au crescut gradul de eficiență a activității de exploatare și au redus consumurile specifice de energie și emisiile poluante în conformitate cu prevederile legislative aferente și reglementările energetice generale impuse de ANRE. Necesitatea implementării rapide a acestui proiect investițional de modernizare și retehnologizare s-a realizat ținând cont de vechimea stației Iaz, care a fost pusă în funcțiune încă din anul 1975, prezintă Transelectrica.

Stația Electrică de Transformare 220/110 kV Iaz reprezintă un nod de conexiune în cadrul SEN prin liniile de 220 kV racordate, fiind un obiectiv important pentru funcționarea sistemului electroenergetic și pentru alimentarea cu energie electrică din zona de vest a țării.

Lucian Rusu, Secretar General Adjunct al Guvernului, declară: „Este important să nu uităm că investițiile în infrastructura de transport al energiei electrice trebuie să fie prioritizate la fel ca infrastructura rutieră, având o influență directă asupra siguranței naționale și a dezvoltării economice. Mai mult, dacă în urmă cu peste 20 de ani, discutam doar despre rolul Transelectrica în Sistemul Energetic Național, astăzi discutăm despre o poziție integrată în rețeaua europeană. Salut așadar eforturile Transelectrica pentru tranziția către o digitalizare a proceselor din stații. Vă doresc să finalizați cât mai multe investiții, pentru că ele reprezintă dovezi palpabile că, pentru Guvernul României, infrastructura energetică reprezintă unul dintre elementele importante de repornire a motoarelor economiei”.

Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica, a afirmat: „Pentru realizarea unei infrastructuri de transport al energiei electrice moderne și digitale, compatibile cu standardele și politicile europene din domeniul energie-mediu privind îndeplinirea proceselor de eficiență energetică, Transelectrica menține un ritm investițional alert în vederea dezvoltării rețelei prin derularea unor proiecte strategice cu impact la nivel național. Implementarea unor investiții de tipul celei realizate în Stația Iaz, ne aduce tot mai aproape de îndeplinirea țintelor asumate la nivel european privind tranziția energetică pe termen mediu și lung. Compania și-a asumat prin Planul de Dezvoltare pe 10 ani programe complexe de retehnologizare și modernizare a stațiilor electrice de transformare al căror rol este de a optimiza funcționarea Sistemului Electroenergetic Național. Retehnologizarea acestei stații și aducerea instalațiilor la un nivel de siguranță și fiabilitate corespunzător zonei din punct de vedere energetic, prin utilizarea tehnicii actuale existente pe plan mondial, susține angajamentul serios asumat pentru investiții și pentru modernizare. În următoarea perioadă, ritmul de dezvoltare a companiei în zona de investiții va fi aproape dublu”.

Compania derulează un plan ambițios de dezvoltare a rețelei pe 10 ani, aprobat pentru perioada 2022-2031, care include un program amplu de investiții, în valoare de aproximativ 7,1 miliarde de lei. În prezent, 59 de stații electrice de transformare gestionate de operatorul național de transport sunt modernizate și retehnologizate, 14 în curs de retehnologizare, iar alte 8 stații urmează să intre în primul proces de retehnologizare, în următoarea perioadă. În paralel, se află în pregătire trecerea la următorul nivel de retehnologizare și modernizare pentru o bună parte a celor deja retehnologizate.

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica gestionează și operează o rețea de peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune (400 kV, 220 kV și 110 kV) și 81 de stații electrice de transformare pe teritoriul întregii țări.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Stația Electrică de Transformare 220/110 kV Iaz din Caraș-Severin a fost retehnologizată. Gabriel Andronache, Președinte Directorat: Transelectrica menține un ritm investițional alert în vederea dezvoltării rețelei de transport”

  1. Felicitari Transelectrica pentru derularea si finalizarea acestui proiect investitional de modernizare si retehnologizare, care aduce plus valoare in economia nationala. Prin acest demers tinde catre ceea ce se numeste energie gandita ecologic, in beneficiul intregii societati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *