VIDEO Stația Electrică Nord, cea mai mare din sistemul de distribuție din România, a fost modernizată. Mihai Pește, director general Rețele Electrice: Lucrările s-au desfășurat fără a întrerupe alimentarea a 73.000 de clienți

Publicat pe Categorii Business, Electrica si termica, Energie, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal, VIDEO
Prima Pagina Energie Electrica si termica VIDEO Stația Electrică Nord, cea mai mare din sistemul de distribuție din România, a fost modernizată. Mihai Pește, director general Rețele Electrice: Lucrările s-au desfășurat fără a întrerupe alimentarea a 73.000 de clienți
  • Noile transformatoare cu răcire naturală au un nivel de zgomot foarte redus, pentru a proteja confortul locuitorilor, stația fiind amplasată în centrul Capitalei
  • Alte două stații  – Filaret și Obor – sunt în curs de modernizare, lucrările urmând să fie finalizate până la finele anului

Cea mai mare stație de transformare de distribuție din țară  – Stația Electrică Nord, amplasată în zona centrală a Bucureștiului, ce deservește peste 73.000 de clienți, inclusiv clădirea Guvernului, a fost modernizată de către Rețele Electrice Muntenia (parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Muntenia). O investiție de aproximativ 70 de milioane de lei, susținută din fonduri proprii ale companiei. 

Proiectul de modernizare a fost deosebit de complex, întrucât consolidarea integrală a clădirii și înlocuirea tuturor echipamentelor electroenergetice s-a desfășurat în etape, cu multe provizorate, toate acestea pentru a reuși modernizarea fără întreruperea alimentării cu energie electrică a clienților, au explicat reprezentanții companiei.

“Continuăm procesul de modernizare și dezvoltare a rețelelor pentru a le asigura reziliența, flexibilitatea și nivelul de digitalizare necesare pentru a face față cu succes proceselor accelerate de electrificare și decarbonare a consumului de energie, în beneficiul comunității. Modernizarea Stației Nord a fost un proiect de mare amploare, pentru care a fost nevoie de viziune și de soluții adaptate și dedicate de inginerie și de construcții. O provocare majoră a fost faptul că lucrările s-au desfășurat fără ca funcționarea stației să fie întreruptă, ceea ce a însemnat realizarea consolidării clădirii și înlocuirea echipamentelor electroenergetice concomitent cu asigurarea alimentării pentru cei circa 73.000 de clienți. Preocuparea pentru siguranță a fost la un nivel extrem de ridicat, întrucât colegii noștri și personalul contractorilor au lucrat la înălțime și în vecinătatea instalațiilor aflate sub tensiune”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice, cu ocazia evenimentul organizat pentru prezentarea stației modernizate.

“Soluția complexă utilizată pentru modernizarea acestei stații este  o premieră pentru România. Este exemplul nostru de reziliență și digitalizare”, a subliniat Pește.

Alte două stații  – Filaret și Obor – sunt în curs de modernizare, lucrările urmând să fie finalizate până la finele anului.

Potrivit informațiilor furnizate de Rețele Electrice Muntenia, Stația Nord este prevăzută cu șase transformatoare de putere de 40  MVA (Mega Volt Amper) fiecare, rezultând o putere instalată de 240 MVA și o putere garantată de 160 MVA. Vârful de sarcină înregistrat până acum a fost de aproximativ 127 MVA. Acest nivel de sarcină este peste valoarea sarcinii pe tot județul Giurgiu.

Stația este alimentată de patru linii electrice subterane de 110 kV, care dispun de cabluri moderne cu izolație uscată, și distribuie energie electrică prin 66 de linii de medie tensiune, 34 de linii la 10kV și 32 de linii la 20kV.  În stație sunt instalate 64 de celule MT (celule trafo, cuple, măsură, servicii interne și linii) care funcționează la tensiunea de 10kV, 76 de celule MT (celule trafo, cuple, măsură, servicii interne și linii)  care funcționează la tensiunea de 20kV și 11 celule de 110kV (celule trafo, cuple și linii). În camera de control a stației de transformare complet digitală, sunt instalate 38 de dulapuri de protecție, măsură, telecomunicații și servicii interne, iar lungimea totală a cablurilor de medie tensiune utilizate în cadrul proiectului de modernizare a stației este de  26,8 km, respectiv 61,5 km pentru cele de joasă tensiune.

Lucrările de modernizare au constat în înlocuirea tuturor celor șase transformatoare cu unele moderne, produse în România, cu pierderi reduse și fiabilitate mărită, precum și înlocuirea tuturor echipamentelor și instalațiilor 110kV, 20kV și 10kV și circuite secundare. Toate echipamentele noi instalate sunt capsulate (cele de 110kV) sau în construcție compactă (cele de MT). Schema electrică a stației a fost îmbunătățită prin implementarea unei soluții cu bară dublă cu cuple longitudinale și transversale, prin aceasta obținându-se o flexibilitate crescută în rețeaua de 110kV din Bucuresți.

Noile transformatoare cu răcire naturală au un nivel de zgomot foarte redus, pentru a proteja confortul locuitorilor din apropiere.

În plus, echipamentele moderne de comutație au înlocuit tehnologiile cu ulei, eliminând riscul de explozie și poluare. Noile echipamente au eliminat necesitatea folosirii a circa 6.000 de litri de ulei mineral.

În cadrul acestei importante investiții, clădirea stației, datând din 1969, a fost consolidată integral. Ca parte a procesului, într-o primă fază au fost demolate elemente de zidărie și beton armat care au însumat peste 11.000 de tone de materiale rezultate din demolări, apoi, etapizat, clădirea stației de transformare a fost consolidată pentru eliminarea riscului seismic; au fost folosiți circa 6.000 de metri cubi de beton, peste 700 tone de oțel beton, circa 75 de tone de confecții metalice. Spațiul a fost izolat termic în vederea creșterii eficienței energetice, iar în același scop a fost instalat un sistem de iluminat bazat pe tehnologie LED. Lucrările au fost derulate cu ajutorul unor echipe interne și ale contractorilor care au avut în componență, în medie, 50 de persoane lunar.

Suprafața interioară a stației, de aproximativ 4.600 metri pătrați, este distribuită pe patru etaje. În urma instalării noilor echipamente, mult mai compacte față de tehnologia anterioată, 60% din spațiul disponibil a fost eliberat, o parte urmând să fie folosit pentru construcția unui centru de testare tehnologică și dezvoltare pentru companiile Rețele Electrice. Restul spațiului va putea fi utilizat pentru extinderea instalațiilor de distribuție a energiei electice, dacă va fi cazul.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *