Degeaba vom avea noi capacităţi de producţie de energie verde sau din surse regenerabile, dacă nu venim cu componenta de stocare. Altfel, vom crea dezechilibre în sistem tot mai greu de gestionat, declara recent ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un interviu acordat Agerpres.
Tema este foarte importantă, dovadă sunt declarațiile autorităților, dezbaterile din sectorul energetic, analizele, care prezintă aceeași concluzie: Fără stocare, nu se mai poate! Constatăm însă că lucrurile se mișcă anevoios! În România, sistemele de stocare a energiei electrice se află într-o fază incipientă în lipsa unui cadru legislativ specific. Specialiștii atrag atenția că la nivelul UE nu există un cadru dedicat unificat privind stocarea energiei electrice.
Revenind la situația din România, au existat mai multe proiecte legislative care vizează activitatea de stocare. Astfel, un proiect de lege din anul 2022, care vizează unele măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii de producție şi stocare a energiei electrice şi de echilibrare a Sistemului Electroenergetic Naţional („SEN”), prin construirea şi operarea centralelor eoliene şi fotovoltaice prevăzute cu capacități de stocare a energiei electrice, a fost respins de Senat. Acesta este, în prezent, în procedură legislativă la Camera Deputaților!
ANRE reglementează autorizarea și licențierea în domeniul stocării energiei electrice. Astfel, înființarea instalațiilor de stocare noi se poate face în baza unei autorizații de înființare eliberate de ANRE. Dacă puterea maximal debitată în rețea a capacității respective este mai mică de 1 MW, nu este necesară obținerea unei autorizații de înființare, fiind obligatorie informarea ANRE privind stadiul realizării proiectului investițional.
Transelectrica a emis Norma tehnică privind cerințele tehnice de racordare la rețelele electrice de interes public pentru instalațiile de stocare a energiei electrice și procedura de notificare a instalațiilor de stocare a energiei electrice (sisteme de baterii de stocare energie electrică), ce a fost publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2023.
Este evident că producătorii de energie din surse regenerabile trebuie să instaleze capacități de stocare pentru a-și reduce dezechilibrele. Pentru aceasta este necesar un cadru legislativ clar și coerent și finanțare pentru sisteme de stocare. În demersurile către autorități, asociațiile de profil cer eliminarea taxelor aferente cantității de energie electrică ce se încarcă-descarcă în sistemele de stocare industriale folosite pentru echilibrarea SEN.
Sistemul de stocare cu baterii este văzut din punct de vedere legislativ ca un consumator oarecare. Ca urmare a acestei definiții, toată energia care se încarcă în baterie este purtătoare de taxe de transport, distribuție, etc, iar livrarea în rețea a aceleiași energii nu este purtătoare de taxe. Această situație conduce la scăderea eficienței economice a unui astfel desistem de stocare, care adunată cu pierderile electrice din procesul de încărcare-descărcare generează un randament financiar extrem de redus al instalațiilor de stocare, insuficient pentru finanțarea bancară și implementarea unor astfel de proiecte, atrag atenția asociațiile din sectorul regenerabilelor.
Acestea solicită Ministerului Energiei să ia în calcul finanțarea de capacități noi de stocare din Fondul pentru Modernizare în cadrul programului cheie: “Surse de energie regenerabile și depozitare de energie”, respectiv sub-programul “Realizarea de capacități noi de stocare a energiei –baterii și acumulare prin pompaj”. Iar ajutorul care se va acorda pentru instalarea de noi capacități de stocare să fie recalculat astfel încât procentul de finanțare să fie de minim 50%, și să fie diferențiat în funcție de puterea instalată.
De asemenea, organizațiile din industria regenerabilă consideră că stocarea energiei la prosumator este o necesitate. Creșterea conectării la rețea a unui număr foarte mare de prosumatori fără sisteme de stocare, va crea un impact negativ asupra distribuitorilor, furnizorilor și consumatorilor de energie. Motiv pentru care, acestea recomandă ca în viitoarele programe Casa Verde Fotovoltaice ale AFM să fie introduse obligatoriu și capacitățile de stocare.
Un proiect de stocare mecanică (gravitațională) românesc, în curs de brevetare, cu capacități de stocare între 100kwh și zeci de Mwh, ecologic, de lungă durată, cu durata de viață de cca 60 de ani și cu indicatori tehnico-economici între acumularea cu pompaj și bateriile electrochimice, poate face diferența pe piața energiei electrice.
Romania are o tehnologie inovatoare de stocare mecanica (gravitationala) a energiei electrice, in curs de brevetare, ce poate asigura parametri tehnico-economici intre stocarea cu acumulare prin pompaj si cea cu baterii electrochimice. Este interesat Ministerul Energiei de aceasta tehnologie?