Dezbateri pe strategie: Securitate energetică cu focus pe consumator, statul să joace inteligent

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Energie Electrica si termica Dezbateri pe strategie: Securitate energetică cu focus pe consumator, statul să joace inteligent

„Finanțarea sistemulului energetic este o temă fundamentală fără de care nu se poate pune în aplicare o strategie energetică. Fără o infuzie în noi tehnologii în energie, România va rămâne la coada clasamentului privind competitivitatea în țările UE”,  a atras atenția Mihnea Constantinescu, Ambasador cu însărcinări speciale de Securitate Energetică, în cadrul dezbaterii “Analiza stadiului actual – radiografie a sistemului energetic național și bază a elaborării noii Strategii Energetice”, organizate de Ministerul Energiei. El a recomandat finalizarea cât mai repede a analizelor pe situația sistemului energetic și să se treacă la dezbateri serioase privind finanțarea sectorului energetic.

1934474_1682759531992358_4756051089284843324_n

Foto: sursa Ministerul Energiei

“Suntem încă departe de ceea ce ne-am dori să fim, dar avem cu siguranță toate premisele și toate resursele pentru a deveni cu adevărat un pol de securitate și de stabilitate în zona Europei Centrale și de Est. Strategia Energetică Națională poate reprezenta un catalizator și un instrument pentru a ne ajuta să ne transformăm într-un furnizor de securitate energetică atât la nivel intern, cât și în zona Europei Centrale și de Est”, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

În opinia Corinei Popescu, Secretar de stat în Ministerul Energiei, consumatorii trebuie să fie în centrul noii strategii energetice. Toate dezvoltările pe care le facem, fie din perspectiva producției de energie electrică, fie din perspectiva rețelelor electrice, le facem pentru consumatori, a afirmat Popescu, atrăgând atenția asupra posibilităților de plată a acestora. Trebuie să vedem totodată dacă pot plăti consumatorii ce vrem noi să facem în această strategie, altfel nu va trebui să mergem mai departe cu anumite proiecte, a spus oficialul Ministerului Energiei.

Securitate energetică cu focus pe consumator, statul să joace un rol inteligent, este concluzia desprinsă în dezbaterile pe marginea Strategiei energetice.

Insistând asupra necesității schimbării abordării: “energie din surse regenerabile sau energie din surse clasice” cu “energie din surse regenerabile și energie din surse clasice”, Ion Lungu, președinte AFEER, a atras atenția asupra securității în alimentare și finanțării sectorului energetic, respectiv stabilității cadrului legislativ. Ca răspuns, ministrul Grigorescu a precizat că existența unei strategii clare și asumate este o garanție a stabilității, punând accent pe evaluările de impact în zona de reglementare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *