Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore: Creștere ambițioasă a capacității eoliene offshore a Europei, de la 12 GW la 60 GW până în 2030 și la 300 GW până în 2050

Publicat pe Categorii Eolian, Opinii / Analize, Regenerabile, Stiri externe
Prima Pagina Regenerabile Eolian Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore: Creștere ambițioasă a capacității eoliene offshore a Europei, de la 12 GW la 60 GW până în 2030 și la 300 GW până în 2050
  • Răzvan Nicolescu, Partener Deloitte, recomandă: Potențialul de dezvoltare a energiei eoliene offshore de la Marea Neagra trebuie valorificat cu inteligență și calm, în interesul României.  …Este nevoie de realizarea rapidă a unui proiect pilot făcut cu o semnificativă participare românească și de investiții din fonduri nerambursabile europene pentru întărirea liniilor Transelectrica din toată zona Dobrogea

Comisia Europeană pezentat astăzi, 19 noiembrie, Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore pentru a contribui la atingerea, până în 2050, a obiectivului neutralității climatice vizat de UE. Strategia propune sporirea capacității eoliene offshore a Europei de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050, potrivit unei comunicări a CE.

Totodată, Comisia își propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar și cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene și panouri solare flotante.

Această creștere ambițioasă se va baza pe vastul potențial din toate bazinele maritime ale Europei și pe poziția de lider mondial a întreprinderilor din UE în acest sector. Creșterea va crea noi oportunități pentru industrie, va genera locuri de muncă verzi pe întregul continent și va consolida poziția de lider mondial a UE în domeniul tehnologiilor energetice offshore. De asemenea, va asigura protecția mediului, a biodiversității și a pescăriilor din UE, se precizează în comunicat.

Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „Strategia de astăzi demonstrează urgența și oportunitatea intensificării investițiilor noastre în sursele regenerabile de energie offshore. Datorită vastelor bazine maritime și poziției de lider industrial, Uniunea Europeană dispune de toate atuurile pentru a face față provocării. Exploatarea energiei din surse regenerabile offshore este deja o adevărată poveste europeană de succes. Ne dorim să o transformăm într-o oportunitate și mai mare pentru energie curată, locuri de muncă de înaltă calitate, creștere durabilă și competitivitate la nivel internațional.”

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a afirmat: „Europa este lider mondial în domeniul energiei din surse regenerabile offshore și poate deveni un motor al dezvoltării mondiale în acest sector. Trebuie să ne intensificăm eforturile, valorificând întregul potențial al energiei eoliene offshore și stimulând avansul altor tehnologii, cum ar fi energia valurilor, energia maremotrică și panourile solare flotante. Această strategie stabilește o direcție clară și instituie un cadru stabil, de importanță esențială pentru autoritățile publice, investitorii și dezvoltatorii din acest sector. Trebuie să stimulăm producția internă a UE pentru a ne atinge obiectivele climatice, pentru a răspunde cererii din ce în ce mai mari de energie electrică și pentru a sprijini redresarea economiei în urma pandemiei de COVID.”

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Strategia de astăzi evidențiază modul în care putem dezvolta producția de energie din surse regenerabile offshore în combinație cu alte activități umane, cum ar fi pescuitul, acvacultura și transportul maritim, dar și în armonie cu natura. De asemenea, propunerile ne vor permite să protejăm biodiversitatea și să abordăm posibilele consecințe socioeconomice pentru sectoarele care se bazează pe sănătatea ecosistemelor marine, promovând astfel o coexistență solidă în spațiul maritim.”

“Am convingerea ca potentialul Marii Negre va fi reflectat corect si ca alte idei romanesti vor fi in document. Potentialul de dezvoltare a energiei eoliene offshore de la Marea Neagra trebuie valorificat cu inteligenta si calm, in interesul Romaniei.  Pe langa recunoasterea importantei din perspectiva UE care deschide oportunitati de finantare si transfer de know how este nevoie de realizarea rapida a unui proiect pilot facut cu o semnificativa participare romaneasca si de investitii din fonduri nerambursabile europene pentru intarirea liniilor Transelectrica din toata zona Dobrogea. Trebuie ca energia sa poata fi evacuata.  Parlamentul Romaniei nu trebuie sa se grabeasca cu adoptarea de legislatie pentru energia eoliana offshore, inainte de alegeri. Este bine sa invatam din greselile din trecut cand ne-am grabit si am gresit”, scrie Răzvan Nicolescu, Partener Deloitte, pe Facebook.

Pentru a promova extinderea capacității energetice offshore, Comisia va încuraja cooperarea transfrontalieră între statele membre în ceea ce privește planificarea și implementarea proiectelor pe termen lung. Acest lucru va necesita integrarea obiectivelor în materie de dezvoltare a producției de energie din surse regenerabile offshore în planurile naționale de amenajare a spațiului maritim pe care statele de coastă trebuie să le prezinte Comisiei până în martie 2021. De asemenea, Comisia va propune un cadru în temeiul Regulamentului TEN-E revizuit pentru planificarea pe termen lung a rețelei offshore, implicând autoritățile de reglementare și statele membre din fiecare bazin maritim.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Comisia estimează că vor fi necesare investiții de aproape 800 de miliarde de euro de acum până în 2050.

Pentru a contribui la generarea și mobilizarea acestor investiții, Comisia  va asigura claritatea cadrului juridic de sprijin. În acest scop, astăzi Comisia a clarificat, de asemenea, normele pieței energiei electrice într-un document de lucru însoțitor al serviciilor Comisiei și va evalua dacă sunt necesare norme mai specifice, orientate pe domenii. Comisia se va asigura că revizuirile orientărilor privind ajutoarele de stat pentru energie și protecția mediului și ale Directivei privind energia din surse regenerabile vor facilita implementarea eficientă din punctul de vedere al costurilor a tehnologiilor de producție a energiei din surse regenerabile offshore.

De asemenea, CE va contribui la mobilizarea tuturor fondurilor relevante pentru a sprijini dezvoltarea sectorului. Comisia încurajează statele membre să utilizeze Mecanismul de redresare și reziliență și să colaboreze cu Banca Europeană de Investiții și cu alte instituții financiare pentru a sprijini investițiile în energia offshore prin intermediul InvestEU. Fondurile Orizont Europa vor fi mobilizate pentru a sprijini cercetarea și dezvoltarea, în special în cazul tehnologiilor mai puțin mature.

Comisia intenționează să creeze o platformă specifică privind sursele regenerabile de energie offshore în cadrul Forumului industrial pentru energie curată, cu scopul de a reuni toți actorii implicați și de a aborda problematica dezvoltării lanțului de aprovizionare.

Energia eoliană offshore produce energie electrică curată, care concurează cu tehnologia existentă bazată pe combustibili fosili și care, uneori, este mai ieftină. Industriile europene dezvoltă rapid o serie de alte tehnologii care să valorifice puterea mărilor noastre pentru a produce energie electrică ecologică. De la turbinele eoliene offshore flotante, la tehnologiile din domeniul energiei oceanice, cum ar fi energia valurilor și energia maremotrică, instalațiile fotovoltaice flotante și utilizarea algelor pentru a produce biocombustibili, întreprinderile și laboratoarele europene sunt în prezent în avangardă.

Strategia privind energia din surse regenerabile offshore stabilește un obiectiv foarte ambițios în ceea ce privește instalarea de turbine eoliene offshore (atât turbine fixate pe fundul mării, cât și flotante), domeniu în care activitatea comercială este destul de avansată. În aceste sectoare, Europa a dobândit deja experiență tehnologică, științifică și industrială fără egal și dispune de capacități semnificative în întregul lanț de aprovizionare, de la fabricare până la instalare. Strategia subliniază oportunitățile pentru toate bazinele maritime ale UE — Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic — și pentru anumite comunități costiere și insulare, însă beneficiile acestor tehnologii nu se limitează doar la regiunile costiere. Strategia evidențiază o gamă largă de zone interioare în care sectorul producției și al cercetării sprijină deja dezvoltarea sectorului energetic offshore


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.