Sursele regenerabile și energia nucleară vor acoperi aproape toată creșterea cererii globale de energie electrică în următorii trei ani. Nou raport al Agenției Internaționale pentru Energie

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Sursele regenerabile și energia nucleară vor acoperi aproape toată creșterea cererii globale de energie electrică în următorii trei ani. Nou raport al Agenției Internaționale pentru Energie
  • Ponderea surselor regenerabile în mixul global de producție de energie va crește de la 29% în 2022 la 35% în 2025, în timp ce ponderea producției pe cărbune și gaze va scădea
  • Creșterea flexibilității sistemelor de energie va fi crucială, asigurând în același timp securitatea aprovizionării și rezistența rețelelor

Sursele de energie regenerabile vor domina creșterea aprovizionării cu energie electrică la nivel mondial în următorii trei ani și împreună cu energia nucleară vor satisface marea majoritate a creșterii cererii globale până în 2025, ceea ce face ca creșterile semnificative ale emisiilor de carbon din sectorul energetic să fie puțin probabile, potrivit datelor dintr-un nou raport al Agenției Internaționale pentru Energie.

Practic, sursele cu emisii scăzute vor acoperi aproape toată creșterea cererii globale de energie electrică în următorii trei ani, este concluzia raportului IEA (International Energy Agency) al pieței de energie electrică 2023, care oferă o analiză profundă a politicilor, tendințelor și evoluțiilor recente ale pieței, inclusiv previziuni până în 2025 pentru cererea de energie electrică, oferta și emisiile de CO2, cu un studiu detaliat al mixului de producție în evoluție.

Raportul conține o analiză cuprinzătoare a evoluțiilor din Europa, care s-a confruntat cu o varietate de crize energetice în 2022. Regiunea Asia Pacific primește, de asemenea, o atenție specială, cu cererea sa de energie electrică în creștere rapidă și accelerarea implementării energiei curate.

Creșterea cererii de energie electrică la nivel mondial a încetinit doar ușor în 2022, din cauza crizei energetice, este de așteptat să se accelereze în anii următori. După ce anul trecut a încetinit ușor, la 2%, pe fondul tulburărilor crizei energetice globale și a condițiilor meteorologice excepționale din unele regiuni, este de așteptat ca creșterea cererii mondiale de energie electrică să se accelereze la o medie de 3% în următorii trei ani, se specifică în raport.

Economiile emergente și în curs de dezvoltare din Asia sunt forțele motrice din spatele acestui ritm mai rapid, care este un pas înainte de creșterea medie de 2,4% în anii dinaintea pandemiei. Peste 70% din creșterea cererii globale de energie electrică în următorii trei ani este de așteptat să vină din China, India și Asia de Sud-Est, deși rămân incertitudini considerabile cu privire la tendințele din China, deoarece economia sa iese din restricții stricte legate de Covid. În prezent, se estimează că ponderea Chinei în consumul global de energie electrică va crește până la un nou record de o treime până în 2025, față de un sfert în 2015.

În același timp, economiile avansate caută să extindă utilizarea energiei electrice pentru a înlocui combustibilii fosili în sectoare precum ca transport, încălzire și industrie.

„Cererea în creștere de energie electrică la nivel mondial este programată să se accelereze, adăugând mai mult decât dublul consumului actual de electricitate al Japoniei în următorii trei ani”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, citat într-un comunicat de presă al Agenției. „Veștile bune sunt că sursele regenerabile și energia nucleară cresc suficient de repede pentru a satisface aproape tot acest apetit suplimentar. Guvernele trebuie acum să permită surselor cu emisii scăzute să crească și mai rapid și să reducă emisiile, astfel încât lumea să poată asigura aprovizionarea cu energie electrică sigură, atingând în același timp obiectivele climatice.”

Alte concluzii preluate din raport:

În timp ce producția de energie electrică pe bază de gaze naturale în Uniunea Europeană este prognozată să scadă în următorii ani, pe baza tendințelor actuale, o creștere semnificativă în Orientul Mijlociu va compensa parțial această scădere. Creșterile puternice ale prețurilor la gaze naturale pe fondul crizei energetice au alimentat, la rândul lor, creșterea prețurilor la energie electrică pe unele piețe, în special în Europa, provocând dezbateri în cercurile politice cu privire la reformele în proiectarea pieței de energie electrică. Între timp, scăderile preconizate ale producției pe bază de cărbune în Europa și America vor fi probabil însoțite de o creștere în regiunea Asia-Pacific, în ciuda creșterii desfășurării energiei nucleare și a repornirii centralelor în unele țări precum Japonia. Aceasta înseamnă că, după ce au atins un maxim istoric în 2022, emisiile de dioxid de carbon (CO2) din generarea globală de energie vor rămâne aproximativ la același nivel până în 2025.

Creșterea puternică a surselor regenerabile – se estimează că ponderea acestora în mixul global de producție de energie va crește de la 29% în 2022 la 35% în 2025, ponderea producției pe cărbune și gaze scăzând. Ca urmare, intensitatea CO2 a producției globale de energie va continua să scadă în următorii ani.

Totuși, Europa a depășit această tendință globală anul trecut. Intensitatea CO2 a producției de energie electrică a Europei a crescut ca urmare a utilizării mai mari a cărbunelui și gazului pe fondul scăderilor abrupte ale producției atât de la hidroenergie, din cauza secetei, cât și de la energia nucleară, din cauza închiderii și întreținerii centralelor. Acest regres va fi, totuși, temporar, deoarece se așteaptă ca emisiile de energie electrică din Europa să scadă în medie cu aproximativ 10% pe an până în 2025.

Tendințele cererii de energie electrică au variat foarte mult în funcție de regiune în 2022. Consumul de energie electrică al Indiei a crescut puternic, în timp ce creșterea Chinei a fost mai redusă din cauza politicii sale zero-Covid care influențează puternic activitatea economică. Statele Unite au înregistrat o creștere robustă a cererii, determinată de activitatea economică și de utilizarea rezidențială mai mare, pe fondul vremii mai calde de vară și a unei ierni mai reci decât în mod normal.

Raportul AIE:

Cererea din Uniunea Europeană s-a contractat din cauza vremii neobișnuit de blânde de iarnă și a scăderii consumului de energie electrică în sectorul industrial, care a redus semnificativ producția din cauza prețurilor ridicate la energie și a întreruperilor de aprovizionare cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia.

Scăderea cu 3,5% a cererii UE a fost a doua cea mai mare scădere procentuală de la criza financiară globală din 2009, cea mai mare fiind contracția excepțională cauzată de șocul Covid din 2020.

Noul raport AIE notează că cererea și oferta de energie electrică la nivel mondial devin din ce în ce mai dependente de vreme, condițiile extreme fiind o temă recurentă în 2022. Pe lângă seceta din Europa, au existat valuri de căldură în India, ceea ce a dus la cel mai mare vârf al cererii de energie din întreaga lume. În mod similar, regiunile centrale și de est ale Chinei au fost lovite de valuri de căldură și de secetă, ceea ce a făcut ca cererea de aer condiționat să crească pe fondul reducerii producției de hidroenergie în provincia Sichuan. Statele Unite au văzut, de asemenea, furtuni severe de iarnă în decembrie, declanșând întreruperi masive de curent. Acestea evidențiază necesitatea unei decarbonizări mai rapide și a unei implementări accelerate a tehnologiilor de energie curată, se arată în raport. În același timp, pe măsură ce tranziția către energie curată se accelerează, impactul fenomenelor meteorologice asupra cererii de energie electrică se va intensifica din cauza electrificării crescute a încălzirii, în timp ce ponderea surselor regenerabile dependente de vreme va continua să crească în mixul de producție.

Într-o astfel de lume, creșterea flexibilității sistemelor de energie va fi crucială, asigurând în același timp securitatea aprovizionării și rezistența rețelelor, se subliniază în raportul AIE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Sursele regenerabile și energia nucleară vor acoperi aproape toată creșterea cererii globale de energie electrică în următorii trei ani. Nou raport al Agenției Internaționale pentru Energie”

  1. Un raport științific nu ideologic cum văd în ultimii ani că procedează politrucii lui pește prăjit cu Green Deal ul lor cu ritmuri imbecile,cum venea 0lanul de producție la fabrica pe care o conduceam în anii ’80! Cum să nu vezi că nu ai alternativă decât cu nuclearul mai ales când SRE volatile DOAR în sinergie cu nuclearul pot fi dezvoltate/ valorificate? Ori ești prost,ori politruc,ori câte ceva din fiecare! Chapeau ,autorilor Raportului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *