The Guardian : Francesco Starace, CEO, vrea ca Enel să fie primul „gigant energetic cu adevărat verde”

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business The Guardian : Francesco Starace, CEO, vrea ca Enel să fie primul „gigant energetic cu adevărat verde”

• Valul pentru companiile de utilități merge într-o singură direcție – către emisii reduse de carbon – datorită costurilor în scădere rapidă pentru energia regenerabilă, rețelelor inteligente și eficiente și sporirii acțiunii guvernelor în ce privește schimbările climatice

Francesco_Starace-300x200

Enel, cea mai mare companie de utilități din lume în funcție de baza de clienți, a luat o decizie și a promis că nu va mai construi niciodată o nouă centrală pe cărbune și că va fi neutră din punct de vedere al carbonului, până în 2050. Alte câteva companii de utilități cum ar fi E.ON și Vattenfall, au făcut pași în aceeași direcție. Noul CEO al Enel, Francesco Starace, crede că un număr mare de companii vor lua decizii similare. El a remarcat, într-un interviu acordat The Guardian că valul pentru companiile de utilități merge într-o singură direcție– către emisii reduse de carbon – datorită costurilor în scădere rapidă pentru energia regenerabilă, rețelelor inteligente și eficiente și sporirii acțiunii guvernelor în ce privește schimbările climatice.

„Valul merge într-o singură direcție, iar fiecare poate decide în ce sens vrea să înoate”, a declarat Starace pentru The Guardian. „Nu putem controla valul – dar putem controla evoluția tehnologiei. Cine crede că poate controla valul, e nebun, după părerea mea”, a adăugat el.

Noul CEO conduce compania italiană într-o nouă direcție, investind în energie solară și eoliană pentru a deveni primul „gigant energetic cu adevărat verde”, potrivit The Guardian.

În interviul acordat publicației The Guardian, se evidențiază “prietenia” dintre Enel și Greenpeace, care în urmă cu doar un an se luptau în instanță, compania italiană fiind acuzată că ar ucide oameni prin poluarea provenită de la centralele pe cărbune.

Cărbunele generează în prezent 29% din energia electrică livrată de Enel în cele 61 milioane de case și companii din 40 de țări. Starace precizează că: „aceste centrale sunt practic învechite tehnologic și nu poți face prea multe în acest sens.” . El susține că centrala pe bază de cărbune inaugurată în Chile în acest an va fi ultima pentru Enel: „De ce ai investi un miliard de euro în ceva care are nevoie de 10 de ani pentru a fi construit și până să finalizezi construcția descoperi că nu își mai are rostul. Durează prea mult pentru a se potrivi cu lumea de azi.”

Centralele pe gaze – care poluează la un nivel aflat la aproximativ jumătate comparativ cu cele pe cărbune și care se construiesc mai rapid – ar putea fi construite până în 2025, a spus Starace.

În câteva săptămâni, națiuni din întreaga lume se vor întâlni la Paris, la un summit de criză al ONU privind schimbările climatice, cu scopul de a ajunge la un acord pentru a opri încălzirea globală. Cel mai important rezultat pentru Starace este de a face clar faptul că economia cu emisii scăzute de carbon este ceva inevitabil. Tranziția către energie curată „poate avea loc mult mai repede și într-un mod mai puțin complex, cu ajutorul unor cadre bune de reglementare”, spune Starace, potrivit The Guardian.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *