Transelectrica va primi stimulente dacă va face investiţii cu finanţare din fonduri europene și va dezvolta capacități de stocare. ANRE vine cu modificări importante la metodologia de stabilire a tarifelor de transport a energiei, de la 1 iulie

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Transelectrica va primi stimulente dacă va face investiţii cu finanţare din fonduri europene și va dezvolta capacități de stocare. ANRE vine cu modificări importante la metodologia de stabilire a tarifelor de transport a energiei, de la 1 iulie

ANRE a pregătit stimulente, dar și penalități, și pentru distribuitorii de energie electrică

Transelectrica – Operatorul de Transport și de Sistem va primi stimulente, la fel ca și operatorii de distribuție, pentru realizarea investiţiilor cu finanţare/cofinanţare din fonduri europene. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei vine cu modificări importante la Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice.  

Astfel, de la 1 iulie 2024,  ANRE va recunoaște unele costuri în categoria OPEX necontrolabil, în vederea stimulării activității de accesare de fonduri europene.

Având în vedere importanța și avantajele atragerii unui volum cât mai însemnat de fonduri nerambursabile pentru realizarea investițiilor în RET (Rețele Electrice de Transport), atât pentru OTS cât și pentru utilizatorii rețelelor, propunem introducerea unei prevederi noi cu privire la recunoașterea unor costuri în categoria OPEX necontrolabil, în vederea stimulării activității de accesare de fonduri europene, precizează Autoritatea.

Sursă foto: Transelectrica

Transelectrica va putea să solicite ANRE aprobarea unor valori prognozate pentru aceste costuri, în corelare cu valoarea și numărul cererilor de accesare a fondurilor europene nerambursabile, în baza unui memoriu justificativ detaliat.

De asemenea, ANRE vrea să stimuleze stocarea, prin stabilirea unui nou mod de tarifare pentru operatorii care dezvoltă capacități de stocare. În acest sens, în noua metodologia se introduce obligația ca, până la data de 1 octombrie 2024, operatorii de rețea să transmită la Autoritate rezultatele unor analize privind costurile și beneficiile generate de instalațiile de stocare asupra rețelelor și propuneri privind modul de tarifare a acestor instalații pentru energia electrică extrasă din rețele în vederea stocării și ulterior injectată în rețele.

ANRE a pregătit stimulente, dar și penalități, și pentru distribuitorii de energie electrică. Citește și: https://www.investenergy.ro/stimulente-si-sanctiuni-pentru-operatorii-de-distributie-din-ianuarie-2025-anre-vine-cu-modificari-importante-la-metodologia-de-stabilire-a-tarifelor-pentru-serviciul-de-distributie-a-energiei-pentr/

În seria de noi modificări la metodologie, începând cu perioada a V-a de reglementare, va exista venitul reglementat nonCPT și venitul reglementat CPT pentru serviciul de transport al energiei electrice aferent unui an. ANRE introduce un tratament distinct pentru costurile cu achiziția energiei electrice pentru acoperirea CPT și pentru restul costurilor și se elimină costul pentru achiziția energiei electrice pentru acoperirea CPT din venitul țintă.

Având în vedere dependenţa puternică a costurilor OTS faţă de preţurile energiei din piaţă și realitățile mediului economic din ultima perioadă, când evoluția prețurilor de pe piața de energie începând cu anul 2021 a impus ajustarea cadrului de reglementare pentru stabilirea regulilor de recunoaștere a costurilor cu CPT suplimentare, în acord cu modificările legislative din domeniu (OUG nr. 27/2022), se propune eliminarea costului pentru achiziția energiei electrice pentru acoperirea CPT din venitul țintă, respectiv din venitul liniarizat și recuperarea acestuia prin componente tarifare distincte, precizează ANRE. Această măsură răspunde la solicitarea operatorilor de rețea de minimizare a riscului recuperării cu întârziere a costurilor CPT realizate.

Pentru a afla care sunt celelalte modificări/completări aduse de ANRE la metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, consultați proiectul de ordin pus în consultare de ANRE la următorul link:

https://anre.ro/proiect-de-ordin-privind-modificarea-si-completarea-metodologiei-de-stabilire-a-tarifelor-pentru-serviciul-de-transport-al-energiei-electrice-aprobate-prin-ordinul-presedintelui-anre-nr-171-2019


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *