Transgaz este noul proprietar al reţelei de transport al gazelor din Republica Moldova. Prețul de vânzare a Vestmoldtransgaz: 180.200.000 lei moldovenești și un program de investiții de până la 93.000.000 euro în următorii 2 ani

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business Transgaz este noul proprietar al reţelei de transport al gazelor din Republica Moldova. Prețul de vânzare a Vestmoldtransgaz: 180.200.000 lei moldovenești și un program de investiții de până la 93.000.000 euro în următorii 2 ani
  • Contractul de privatizare Vestmoldtransgaz a fost semnat. Transgaz, prin Eurotransgaz SRL, este noul acţionar majoritar la întreprinderea de stat din Republica Moldova

Contractul de privatizare a companiei Vestmoldtransgaz a fost semnat, ieri, 28 martie, la Chișinău, în prezența ministrului român al Economiei, Dănuț Andrușcă, și a omologului său din Republica Moldova, Chiril Gaburici, a comunicat Ministerul Economiei. Părțile semnatare ale contractului sunt:  Agenția Proprietății Publice din Republica Moldova, prin directorul adjunct Doina Cebortărean, Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova prin Ministrul Chiril Gaburici și Eurotransgaz, care are acționar unic SNTGN Transgaz SA, prin administratorii Tudor Duțu și Cristian Rusu.

Societatea Transgaz, prin Eurotransgaz SRL, este noul acţionar majoritar la întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz din Republica Moldova. Potrivit informațiilor Transgaz,  vânzarea s-a încheiat pentru prețul de 180.200.000 lei moldovenești (circa 5,3 milioane de euro) și un program de investiții de până la 93.000.000 euro în următorii doi ani.

Eurotransgaz SRL va derula un proces investițional în Republica Moldova care va include construirea unui gazoduct între Ungheni și Chișinău, precum și instalațiile necesare operării acestei conducte în condiții de eficiență, siguranța și competitivitate, oferind totodată rute și surse alternative de aprovizionare pentru piața din regiune, se precizează într-un comunicat recent al Transgaz.

“Este mai mult decât o privatizare. Este mai mult decât o conductă. Este mai mult decât o investiție. Este mai mult decât o mișcare strategică din partea României sau a Republicii Moldova. Este vorba despre înfrățire și despre unirea românilor cu români. Acum, printr-un contract, mâine, printr-un gazoduct, poimâine prin alte măsuri și acțiuni la fel de concrete și la fel de ferme. România adoptă politica faptelor în relație cu Republica Moldova. Aceasta este așteptarea pe care o au de la noi atât cetățenii români, cât și cei din Republica Moldova”, a declarat, la momentul semnării Ministrul Dănuț Andrușcă.

În ceea ce privește caracterul economic al semnării contractului, Ministrul Economiei a arătat faptul că, din acest moment, despre Transgaz se poate vorbi ca despre un jucător regional în domeniul energiei. “Transgaz confirmă locul și rolul său în portofoliul Ministerului Economiei. Compania este, de astăzi, un jucător economic regional. Investiția va crea locuri de muncă, valoare adăugată și va spori securitatea energetică a ambelor țări. Este o constribuție concretă, angajantă pe termen lung, în direcția diversificării rutelor și a surselor de aprovizionare cu gaz a Republicii Moldova”, a mai afirmat ministrul Andrușcă.

Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a subliniat faptul că acest proiect este menit să crească nivelul și valoarea interconectării dintre cele două țări în privința infrastructurii de transport gaze naturale. “Dezvoltarea Sistemului Național de Transport gaze naturale din zona de Nord Est a României, alături de gazoductul Ungheni-Chișinău, sunt proiectele prin care Transgaz funcționează, de facto, ca un jucător regional. Avem competențele, capacitatea și dorința de a îndeplini obiectivele strategice ale României în sectorul în care operăm. Finanțarea, construcția și exploatarea interconectării Iași-Ungheni vor fi realizate în condiții de predictibilitate și siguranță”, a declarat Ion Sterian.

Pregătirea contractului pentru finalizare a fost derulată cu sprijinul casei de avocatură „Țuca, Zbârcea și Asociații”, reprezentată la ceremonie de Sorin Vlădescu, în calitate de partener, și de Nisa Jecu, în calitate de asociat senior. „Lucrând după un calendar ambițios, pentru noi fost o experiență foarte intensă din care am ieșit cu toții întăriți. Suntem bucuroși să fi avut ocazia de a face parte dintr-un astfel de proiect. Convingerea noastră este că, prin maniera în care ne-am structurat suportul pentru clienții noștri, am reușit să conferim valoare tranzacției și să ne încadrăm în termenele foarte strânse. Ne exprimăm speranța că punțile de dialog și armonizarea părților din acest proiect vor consolida sentimentul de încredere în rândul altor învestitori români interesați de oportunitățile din Republica Moldova.”, a declarat Sorin Vlădescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.