Ultima AGA din an: CE Oltenia, parte civilă în dosarul Medințu; Blocul Energetic 1Turceni, închis definitiv; noi aprobări pentru planurile de restructurare și disponibilizare revizuite

Publicat pe Categorii Esential, Minerit, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ultima AGA din an: CE Oltenia, parte civilă în dosarul Medințu; Blocul Energetic 1Turceni, închis definitiv; noi aprobări pentru planurile de restructurare și disponibilizare revizuite

Final de an în forță pentru Complexul Energetic Oltenia. Directoratul companiei a stabilit o agendă bogată și diversificată stabilită pentru Adunarea Generală a Acționarilor, programată în data de 12 decembrie. Acționarii Complexului Energetic Oltenia vor lua notă, la ședința AGA din decembrie, despre ratificarea acțiunii civile promovate în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj având ca obiect abuzul în serviciu, inculpați fiind fostul director general Ciobotărică Laurențiu (în prezent, Director Divizia Financiară), Antonie Daniel – Director Direcția Minerit și Jianu Diana – consiliera actualului Director General Ionel Ilie. Având în vedere calitatea lui Ciobotărică Laurențiu și Antonie Daniel de membri ai Directoratului, se impune adoptarea unei hotărâri prin care să fie ratificată acțiunea civilă promovată împotriva acestor persoane, se precizează în documentul pregătit pentru AGA.

CE-Oltenia-2CE Oltenia s-a constituit parte civilă în dosarul aflat pe rolul DNA, până la începerea cercetării judecătorești, printr-o hotărâre a Directoratului din luna iunie. Potrivit notei informative, în data de 16 septembrie, CE Oltenia a fost citată de către Tribunalul Gorj în calitate de parte vătămată în dosarul menționat, iar pe 26 octombrie a fost emisă adresa potrivit căreia compania se constituie parte civilă în proces, cu suma de 157 de mii de lei.  Această sumă se compune din 128 mii lei reprezentând 5 remunerații fixe lunare și 29 mii lei reprezentând contribuții achitate către societate la bugetul consolidat al statului și achitate lui Medințu Aurel, fostul director al Diviziei Energetice din cadrul CEO.

Acționarii companiei sunt solicitați, totodată, să aprobe scoaterea din funcțiune, respectiv retragerea definitivă din exploatare a Blocului Energetic nr 1 de 330MW al CE Oltenia, Sucursala Electrocentrale Turceni. Directoratul a decis, în luna februarie, retragerea acestui bloc energetic și trecerea în conservare a activelor aferente în perioada aprilie – decembrie 2016.

Blocul energetic 1 Turceni a funcționat 111.296 ore din 1978 până în 2015. A avut aprobare pentru funcționare cu derogare timp de 20.000 ore în perioada 2008 – 2015, pentru care nu s-a impus realizarea de măsuri pentru protecția mediului, se precizează în nota ce va fi prezentată acționarilor. În aprilie 2015, s-a stabilit în baza Planului de restructurare a CEO, reducerea capacităților de producție ale companiei cu 4 grupuri, între care și blocul 1 Turceni. În perioada iulie – septembrie 2015, blocul energetic s-a aflat în conservare, după care în perioada octombrie 2015 – martie 2016, a reprezentat capacitate suport în asigurarea cantității de energie pentru CEO, respectiv 3.670.000 MWh în perioada de iarnă. La solicitarea DEN, a mai funcționat 69 ore în luna ianuarie 2016.

Potrivit reprezentanților companiei, grupul energetic 1 Turceni nu mai poate fi pus în exploatare fără realizarea unor  investiții de circa 200 milioane de euro care să asigure încadrarea sub valorile limită de emisie pentru conformarea cu cerințele privind emisiile industriale și cu realizarea tehnologiei pentru deversarea deșeurilor de zgură și cenușă rezultate din arderea cărbunelui.

Șefii CEO mai cer votul acționarilor pentru aprobarea planului de restructurare, reorganizare, eficientizare 2016-2020 reviziuit și a Planului de disponibilizare 2016 – 2017 revizuit al CEO.

Interesant este faptul că nu se dorește să se facă publice planuri revizuite. Pe site-ul companiei lispesc anexele privind planurile de restructurare și disponibilizare revizuite, așa cum s-a întâmplat și la AGEA din 8 august.

Citește și: Salvarea CE Oltenia, între voință și putință. Acționarii au aprobat Planul de restructurare. Cine va reuși să îl pună în aplicare?

Un alt punct pe ordinea de zi a AGA din decembrie vizează  acordarea  cotei de combustibil – cărbune – în natură pentru angajații CEO. În urma negocierilor colective s-a decis perfectarea unor acte adiționale la contractul colectiv de muncă. Astfel, s-a convenit acordarea unei cantități de 10 tone/salariat sau, la cerere, acordarea unei cote în echivalent valoric în sumă brută totală de 480 lei/salariat.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *