Ultimele directive ale lui Grigorescu la Hidroelectrica: Convocarea cu celeritate a AGOA pe 16 ianuarie. Vezi care sunt candidații propuși pentru Consiliul de Supraveghere

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ultimele directive ale lui Grigorescu la Hidroelectrica: Convocarea cu celeritate a AGOA pe 16 ianuarie. Vezi care sunt candidații propuși pentru Consiliul de Supraveghere

Pe picior de plecare, ministrul Energiei Victor Grigorescu a transmis ultimele directive la Hidroelectrica cu privire la alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere (CS).

Convocatorul privind desfășurarea Adunării Generale Ordinare a Actionarilor Hidroelectrica, în data de 16 ianuarie 2016, pentru alegerea noului CS, a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 15 decembrie. Ministrul Grigorescu a transmis o adresă, în data de 12 decembrie, în atenția Președintelui Directoratului Ovidiu Agliceru, solicitând directoratului „convocarea cu celeritate a AGOA” care să rezolve situația CS. Totodată, în respectiva adresă, Dna Dunel (Manager al Departamentului Juridic) este rugată „să dea curs cu celeritate solicitării și să facă convocatorul pentru AGOA cu temele rămase restante (inclusiv asistență juridică…)”.

hidroelctrica

Ministerul Energiei cere ca alegerea membrilor CS să se facă prin aplicarea metodei votului cumulativ, în conformitate cu prevedrile OUG 109 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Membrii CS în funcție la data AGA care nu sunt reconfirmați prin vot cumulativ vor fi revocați din funcție, potrivit unui punct de pe ordinea de zi a AGOA programată pentru data de 16 ianuarie.

După un proces de selecție controversat, cu sesizări din partea unor candidați respinși, Ministerul Energiei, deținător a 80% din capitalul social al Hidroelectrica, face publice propunerile sale de candidați.

Lista cu cei 6 candidați pentru pozițiile de membru în CS a fost transmisă de la Ministerul Energiei în data de 28 decembrie. Este vorba despre: Elena Popescu (director ME), Susanu Nicu Romeo (ME), Ilinca von Derenthall (domiciliată în Viena, analist financiar certificat EFFAS), Cobuz Marcel (domiciliat în Paris, Senior Management Program Singapore INSEAD), Aniței Mihai Daniel (CEO Azomureş, membru CS provizoriu Hidroelectrica), Purica Ionuț (expert în energie, Academia Română).

Din actualul Consiliu de Supraveghere fac parte: Craiță Ana Bugheru,  Elena Voicu, Nicu Romeo Susanu, Ionuț Purica, Robert Cosmin Pană, Mihai-Daniel Aniței, Oana Valentina Truță. Remarcăm că Susanu, Purica și Aniței, actuali membri ai CS sunt, din nou, pe lista de propuneri a Ministerului Energiei, chiar dacă potrivit legislației au dreptul să fie reconfirmați în funcție prin vot cumulativ.

Rămâne de văzut dacă echipa nouă care se va instala zilele următoare la minister va merge pe mâna tehnocraților și va promova candidații propuși la cârma unei dintre cele mai importante companii din sectorul energetic.

Acționarii Hidroelectrica mai sunt solicitați să aprobe durata manadatului membrilor CS Hidroelectrica pentru o perioadă de 4 ani începând cu data numirii, respectiv o remunerație fixă egală cu de două ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășuară conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificației activităților din economia națională, comunicat de INS.

După un proces de recrutare, contestat de o parte dintre candidați, actuala echipă de la Ministerul Energiei a reușit să vină – la final de mandat și de an 2016 – cu propuneri, care trebuie însă acceptate de noua conducere a ministerului. Este totuți de așteptat ca viitorul ministru al Energiei să vrea să verifice modul în care au avut loc recrutările, ca urmare a contestațiilor depuse la minister. Mai ales că ministrul Victor Grigorescu s-a ales cu o plângere penală de la fostul şef al Direcţiei de privatizare din minister, Gabriel Dumitrașcu, candidat respins pentru CS, care îl acuză de abuz în serviciu pe linie de Hidroelectrica.

Citește și: La final de mandat, ministrul Grigorescu s-a ales cu o plângere penală. Fostul şef al Direcţiei de privatizare din minister, Gabriel Dumitrașcu, îl acuză de abuz în serviciu pe linie de Hidroelectrica


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.