- Municipiul București și județul Ilfov ating împreună un consum de până la 15 % din consumul de energie electrică la nivel național, reprezentând cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din țară
Transelectrica trebuie să urgenteze lucrările de investiții pentru închiderea inelului de 400 kV al Bucureștiului în vederea asigurării alimentării cu energie electrică a zonei metropolitane București la nivelul cerințelor actuale.
Se așteaptă studiul comandat de companie privind dezvoltarea reţelei electrice de alimentare a zonei metropolitane Bucureşti –perspectiva pe 10 ani, care are ca termen de finalizare începutul anului 2020. Obiectivul principal al acestui studiu vizează închiderea inelului de 400 kV al Bucureștiului, prin construirea unei stații electrice de transformare noi în zona de nord-est a Capitalei, mai exact în zona localităților Otopeni, Tunari sau Voluntari.
Municipiul București și județul Ilfov ating împreună un consum de până la 15 % din consumul de energie electrică la nivel național, reprezentând cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din țară, potrivit datelor Transelectrica. Se remarcă în ultimii ani o creștere mare a consumului de energie electrică în București și Ilfov, situație care va continua pe fondul unei dezvoltări prognozate pentru următorii ani, motiv pentru care specialiștii de la Transelectrica susțin că este necesară dezvoltarea infrastructurii rețelei electrice de transport aferentă zonei aferente municipiului București.
Alimentarea cu energie electrică se efectuează în prezent prin intermediul a trei stații electrice de transport aflate la periferie: București Sud, Domnești și Fundeni. Se impune ca pe termen mediu și lung să se dezvolte rețeaua electrică prin realizarea cel puțin a unei stații electrice de transport de injecție în centrul de consum al Municipiului București, racordată la stațiile existente prin intermediul unor cabluri electrice, este recomandarea celor de la Transelectrica, care au au stabilit, în cadrul Planului de dezvoltare a RET, scenariile de dezvoltare energetică a României în perioada 2018-2027.
Ca măsuri suplimentare de întărire a actualei rețele din zona metropolitană a Capitalei, Transelectrica urmează să instaleze un autotransformator de 220/110 kV în stația Fundeni și un transformator de 400/110kV în Stația București Sud. Aceste două proiecte se află în faze avansate de achiziție, potrivit reprezentanților companiei.
Studiul suport pentru Planul de Dezvoltare a RET trebuie să ia în considerare ipoteze actualizate de evoluție a consumului de energie electrică, a parcului de centrale electrice și a rețelelor electrice de transport și de distribuție și care să determine, să fundamenteze și să prezinte în detaliu soluția optimă de dezvoltare a RET în zona București, care să confere siguranță în alimentarea consumatorilor. În urma acestui studiu se vor stabili termenele de implementare și puterea necesară a noilor unități de transformare din stațiile electrice Fundeni și București Sud, potrivit unui document consultat de InvesTenergy.
Transelectrica susține că a discutat cu Prefectura București, cu Primăria Municipiului București și cu Primăriile localităților învecinate pentru stabilirea amplasamentului optim al noii stații electrice în zona de Nord – Est și a traseelor liniilor electrice necesare pentru realizarea inelului de 400 kV.
Totodată, Transelectrica a colaborat cu E-Distribuție Muntenia pentru realizarea caietului de sarcini și pentru stabilirea datelor de intrare necesare realizării studiului (prognoză de evoluție a consumului și a rețelei de distribuție). Stația de transport de injecție în rețeaua de distribuție trebuie agreată de E-Distribuție Muntenia, se specifică în documentul Transelectrica.
În paralel cu proiectul de închidere a inelului de 400 kV al zonei București, Transelectrica intenționează realizarea unei stații electrice de transport de injecție în centrul de consum al Municipiului București.
Ultimele ediții ale Planului de Dezvoltare a RET pe 10 ani (emise in 2016 si 2018) prevăd la secțiunea proiecte care vor fi realizate în funcție de confirmarea parcurgerii etapelor de decizie necesare la nivelul părților interesate:
- Stația Grozăvești 400 kV/110 kV racordată prin LEC 400 kV s.c. Domnești – Grozăvești și LEC 400 kV s.c. București Sud – Grozăvești (288 mil. lei);
- Stația Filaret 400 kV/110 kV racordată prin LEC 400 kV d.c. Filaret – Grozăvești și LEC 400 kV Filaret – București Sud (30 mil. lei).
Cităm din documentul Transelectrica:
“Având în vedere faptul că demersurile pe care CNTEE Transelectrica S.A. le-a întreprins în anul 2016 pentru dobândirea drepturilor de folosință a unui teren situat în București, zona Grozăvești, asupra căruia SC ELCEN București S.A. deține titlu de proprietate, nu s-au soluționat cu un răspuns favorabil, este necesară reluarea discuțiilor.
După finalizarea studiului care va stabili soluția optimă de dezvoltare a RET și după clarificarea posibilităților de obținere a terenurilor necesare pentru noile stații de transport 400/110 kV Grozăvești și Voluntari (Otopeni sau Tunari – zona de Nord – Est a Bucureștiului), proiectele respective se vor include în Planul de Dezvoltare și se va trece la realizarea studiilor de fezabilitate”.