Calotă, ANRE: Creştere la facturi în 2016, în urma exceptării de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori

Publicat pe Categorii Actual, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Calotă, ANRE: Creştere la facturi în 2016, în urma exceptării de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori

Exceptarea de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori va avea un impact în facturi de 5 până la 10%, în 2016, susţin reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE.

Aşteptăm ca Ministerul Economiei să ne trimită lista completă a beneficiarilor – mari consumatori exceptați de la plata unei părţi unor certificate verzi pentru a calcula cantitatea de energie echivalentă și exceptată și certificatele verzi aferente acestei cantități de energie să fie redistribuite. Dorim să facem regularizarea anului 2015, corectarea a ceea ce am estimat, în 2016″, a afirmat Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE, la dezbaterea cu tema ‘Energia regenerabilă și Eficiența energetică în România — Oportunități și Provocări ale noii Uniuni Energetice Europene’, organizată de Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru transporturi și energie din Senat în cooperare cu Forumul european pentru energie regenerabilă — EUFORES

Calotă ia în calcul şi intervenţia unor factori pozitivi de atenuare a impact de creștere, precum scăderea facturii prin reducerea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență. „Ceea ce am estimat acum este ajustat cu ceea ce ne transmite ca date piața și de la 1 iulie coborâm doi lei și jumătate, aproape trei lei pe MWh contribuția de cogenerare. Așa estimăm, poate, că în 2016 impactul de creștere pe care exceptarea îl produce poate fi compensat de alte elemente pe care noi le luăm în calcul, cum ar fi consumul final brut de energie, cantitatea totală de energie pe care o susținem prin schema de sprijin în 2016 și alți parametri de calcul”, a explicat vicepreşedintele ANRE, citat de Agerpres.

Potrivit estimărilor transmise Guvernului la sfârșitul anului trecut, toți consumatorii energo-intensivi peste 1000 de tone echivalent petrol pe an, aproximativ 65 de agenți economici, dădeau ca limite pentru cantitatea de energie exceptată între 4 și 9 TWh. Limitele au fost păstrate, dar este așteptată lista de la Ministrul Economiei cu cei calificați în procedura de exceptare de la plata certificatelor verzi, spune Calotă.

Schema de ajutor de stat instituită prin HG nr. 495/2014 se aplică pe o durată de 10 ani, începând de la 1 decembrie 2014. Exceptarea de la plata certificatelor verzi variază între 85% și 40% și se realizează diferențiat, în funcție de ponderea costurilor cu energia ale respectivelor companii din totalul costurilor.

Prezent la dezbatere, ministrul Energiei – Andrei Gerea a recunoscut că există riscul ca majorarea cotei de certificate verzi pe care o plăteşte populaţia să ducă la scăderea consumului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Calotă, ANRE: Creştere la facturi în 2016, în urma exceptării de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori”

  1. Haiducie la drumul mare . Smecherii isi maresc profitul . Coruptii din guvern isi iau spaga . Prostii- populatia- platesc nota . Practica comunista . Bineinteles, totul s-a decis pentru interesul national .nn1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *