“Ne dorim și am militat întotdeauna pentru o piață liberă. Este absolut firesc sa ne dorim revenirea la o piață liberă de energie. Spuneam, anul trecut, că avem luxul de a avea un an la dispoziție să pregătim acest moment. Cred cu tărie că o piață liberă este piața în care clientul hotărăște ce furnizor și ce servicii vrea, deci dăm clientului puterea de a alege. În același timp aș spune că luxul de care vorbeam nu îl mai avem pentru că, din păcate, sunt foarte multe lucruri care nu s-au întâmplat încă. Începem cu incertitudinea dacă 1 aprilie 2025 va fi sau nu va fi o zi a păcălelilor”, a afirmat Claudia Griech, director general al E.On Energie România, la Conferința anuală InvesTenergy, cu tema “PREȚuim Energia Viitorului”.
În opinia ei, revenirea la o piață liberă de energie reprezintă o oportunitate reală doar dacă sunt îndeplinite precondițiile necesare: “Prima și cea mai importantă este cea legată de asigurarea unei piețe lichide și funcționale, care să permită furnizorilor să ofere clienților prețuri corecte și competitive. În absența unei legislații adecvate și a unor termene clare privind modul în care se va realiza acest proces, incertitudinea va persista”, atrage atenția Claudia Griech.
Referindu-se la piața de energie electrică, reprezentanta E.ON Energie România a spus: “Haideți să fim onești și să spunem că înainte de criza energetică noi am fost într-o piață semi lichidă. Precondiția pentru un furnizor, tocmai pentru a putea să cumpere energia din piață în așa fel încât să poată să ofere un preț corect către clienții lui, este lichiditatea pieței. Prețurile, este foarte clar, vor fi întotdeauna aliniate la piață, dar noi trebui să facem ca piața să fie funcțională. De menționat, tranzacțiile de energie electrică cu livrare după 1 aprilie sunt scăzute, iar puținele cantități care au fost și vândute de către producători nu au ajuns la furnizorii mari, ci mai mult la traderi. Astfel, furnizorii mari nu au încă contractată energia pentru clienții lor, după momentul re-liberalizării și, în lipsa lichidității, majoritatea nici nu știu încă ce preț să propună clienților”.
Claudia Griech susține că ar fi util un program obligatoriu de ofertare de energie electrică, așa cum a fost în piața de gaze, respectiv un “electricity release program”, pe modelul “gas release program”.”Cred că este indicat ca autoritățile să se gândească că pentru a avea o piață funcțională să avem un Electricity Release Program pentru a asigura lichiditatea, implicit competitivitatea pieței”.
În ceea ce privește prosumatorii, Griech a spus că este un subiect care îi este foarte drag și la inimă, pentru că crede foarte mult în puterea pe care o dai clientului în momentul în care îl ajuți să devină prosumator. „Anul acesta, am avut o efervescență și mai mare din partea prosumatorilor, am avut foarte mulți clienți care ne-au ales prin programul Casa Verde. Aveam în primele 8 luni ale anului 4500 clienți cărora noi le-am vândut centrale fotovoltaice. Am reușit să instalăm aceste centrale la toți clientii care ne-au ales prin acest program. Am avut un record de peste 50 de instalări pe zi, în această vară”.
Potrivit reprezentantei E.ON Energie România, prosumatorii sunt o provocare, dar cumva o provocare care face parte din procesul de învățare. “Este foarte important să stimulăm, în continuare, numărul prosumatorilor, dar în același timp să ne gândim la cadrul legislativ și de reglementare astfel ca prosumatorii să simtă imediat efectele investițiilor lor”.