VIDEO Conferința InvesTenergy. Dan-Virgil PASCU, Vicepreședinte Consiliului Concurenței: Deşi există un cadru legal foarte funcţional, realitatea este că nu a existat concurență în piața energiei. Ne uităm foarte atent pe piaţa de echilibrare

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal, VIDEO
Prima Pagina Actual Esential VIDEO Conferința InvesTenergy. Dan-Virgil PASCU, Vicepreședinte Consiliului Concurenței: Deşi există un cadru legal foarte funcţional, realitatea este că nu a existat concurență în piața energiei. Ne uităm foarte atent pe piaţa de echilibrare

Consiliul Concurenţei monitorizează piaţa de energie electrică şi a gazelor naturale de foarte multă vreme. Utilizăm toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie, de la investigaţii de încălcare, investigaţii sectoriale, analize, studii. Suntem implicaţi în procesele de avizare legislativă, a precizat Dan-Virgil PASCU, Vicepreședintele Consiliului Concurenței, la Conferința anuală InvesTenergy.

“Mărturisesc că văzând calendarul iniţial, am crezut că termenul de aprilie 2025 e în legătură cu competiţia electorală care se află acum, aceasta fiind raţiunea pentru care nu sunt deschise. Este foarte important să mai trecem un sezon rece. Veştile cu privire la depozitele cu 101% sunt, fără îndoială, îmbucurătoare. Noi la Consiliul Concurenţe rămăsesem la 99,78%. E absolut important să mai trecem un sezon rece. Cel puţin în ce priveşte piaţa gazelor naturale, aceasta este pronunţat meteo-dependentă. De la 1 aprilie (2025, n.r), lucrurile vor trebui să meargă gradual. Componenta de protecţie socială, evident, este de importanţă majoră şi nu poate fi neglijată. Competitorilor încep să li se atrofieze instictintele de concurenți în măsura în care piața rămâne cum este acum. Este foarte importantă educarea consumatorilor. După liberalizarea pieţei de gaze, doar 43% dintre consumatorii din România au optat pentru dreptul de exigibilitate. Ceilalţi au rămas la fostul furnizor, iar dintre aceia care au optat pentru dreptul de a schimba furnizorul, 91% nu l-au schimbat. Deci, în realitate, deşi există un cadru legal foarte funcţional,  realitatea este că nu a existat concurența în piață. Trebuie lucrat cumva la educarea consumatorului final şi trebuie ca el să înţeleagă care îi sunt drepturile, care îi sunt obligaţiile şi care sunt posibilităţile.Trebuie implicați și furnizorii în acest proces”, a menţionat Dan-Virgil Pascu.

Întrebat de situația din piața de echilibrare, de către Claudiu Butacu, Moderatorul Sesiunii de deschidere a Conferinței InvesTenergy, Vicepreședintele Consiliului Concurenței a afirmat: „În ce priveşte preţurile de echilibrare, avem în curs o analiză, nu o investigaţie. Nu există niciun fel de suspiciune că lucrurile funcţionează cu încălcarea Legii concurenţei, însă căutăm să înţelegem de unde preţurile acestea. Ştiţi mai bine decât mine că acestea sunt punctuale, nu au caracter de continuitate. În orice caz, ne uităm foarte atent pe piaţa de echilibrare şi încercăm să înţelegem cum se formează preţurile. Am venit, într-adevăr, cu propuneri către legiuitor. Noi avem o cooperare bună şi cu ANRE. Avem o problemă, într-adevăr, pe interconectare, pe piaţa de echilibrare cu ţările din proximitate Ungaria, Bulgaria, Grecia, Slovacia, acolo ar trebui ar trebui investit. Evident că în situaţia în care am avea o piaţă regională, interesant ar fi să avem o piaţă unică realmente şi pe componenta de echilibrare. Preţurile nu vor mai fi aşa de mari nici în România”.

Dan-Virgil PASCU, Vicepreședintele Consiliului Concurenței, a fost Keynote Speaker la Conferința anuală InvesTenergy, cu tema „PREȚuim Energia viitorului”.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *