VIDEO Conferința InvesTenergy. Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES&CEO Repom: Nu cred că vom mai avea o piață concurențială de energie la sfârșitul acestei ierni. Fac un apel la autorități să regândească supraimpozitarea producătorilor de energie

Publicat pe Categorii Actual, Business, Eolian, Esential, Regenerabile, Solar, VIDEO
Prima Pagina Regenerabile Eolian VIDEO Conferința InvesTenergy. Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES&CEO Repom: Nu cred că vom mai avea o piață concurențială de energie la sfârșitul acestei ierni. Fac un apel la autorități să regândească supraimpozitarea producătorilor de energie

Sintagma criză în energie este pe buzele tuturor în această perioadă. Însă, România este într-o criză permanentă de 30 de ani, nu doar în energie, avem o criză politică, o criză în economie, în sectorul imobiliar. Lucrez în sectorul energetic din 2008 și de 13 ani am trecut prin diverse situații: au apărut regenerabilele după 2008; a urmat întinderea la maxim a situației lor financiare, aproape de faliment; am ajuns apoi pe o schemă de ajutar de stat; a urmat liberalizarea pieței de energeie, reglementarea acesteia, reliberalizarea și acum distrugerea pieței. La sfârșitul acestei ierni, eu nu cred că vom mai avea o piață concurențială de energie. Vedem furnizori care își predau licențele benevol, intră în faliment, despre ce piață mai vorbim?! Dacă 50 de specialiști din sectorul energetic, cei care sunteți prezenți la conferință, s-ar fi întâlnit acum 10 ani și ar fi pus la cale un plan cum să nu faci, ar fi ieșit mai bine, a declarat Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES & CEO Repom, la Conferința anuală InvesTenergy.

El a vorbit despre ultima găseliniță a legiuitorului român: supraimpozitarea producătorilor de energie, în special a celor din regenerabile, în timp ce Europa se află în Green Deal, în plină tranziție către energie verde. „Admit faptul ca trebuiau luate măsuri pentru a limita situația execepțională a prețurilor, dar haideți să vedem care este fundamentul crizei. Problema este în toată Europa: lipsa de capacități. Or, ce faci tu ca stat, când ai devenit net importator de energie, distrugi tocmai producătorii?! Pe cei care trebuie să mențină fiecare MW în funcțiune, să investească în următorii ani”, a subliniat Moise.

În opinia lui, legiuitorul s-a grăbit., a venit cu o lege făcută pe genunchi, cu un imapct colosal.

Martin Moise a semnalat că, până pe 21 decembrie, producătorii trebuiau să depună situațiile si nimeni nu știe ce anume să facă. La ce anume se aplică supraimpozitarea? Se aplică la supraproducție, se aplică la energia vândută, ce facem cu energia pe care o cumpărăm pentru profilare. Dacă noi vom aplica suparimpozitarea la venitul total al producătorilor, vom vedea exact situația paradoxală în care o serie de producători vor intra pe pierderi și vor închide. Or, eu nu cred că acesta trebuie să fie sensul legii , ar trebui să facem pasul înapoi. Fac un apel la autorități, pe această cale, să regândească această situație. Da, unde sunt profituri nejustificate, sunt de acord că trebuie impozitate, dar nu putem discuta despre venituri, a afirmat Martin Moise, la Conferința InvesTenergy.

Păstrând o notă optimistă, reprezentantul producătorilor de E-SRE a spus că există oportunități în orice criză: pe măsură ce prețul energiei creste, devine mai mai fezabilă ideea de Prosumatori. Un instrument care poate ajuta în atenuarea acestui șoc al creșterii prețurilor. Personal, sunt prosumator din luna aprilie si pot să vă spun că simt că aceste majorari de prețuri sunt mai limitate pentru mine care produc o parte din energie. Dați-mi voie să fac un apel să devenim toți prosumatori până la următoarea conferință anuală InvesTenergy. Merită!, a afirmat oficialul PATRES.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *