VIDEO Interviurile CIGRE Next Generation Network. Teodor Diaconu, Ministerul Energiei: Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești este cel mai bun lucru care se poate întâmpla în SEN după construirea Centralei Nucleare de la Cernavodă

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Opinii / Analize, VIDEO
Prima Pagina Actual Esential VIDEO Interviurile CIGRE Next Generation Network. Teodor Diaconu, Ministerul Energiei: Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești este cel mai bun lucru care se poate întâmpla în SEN după construirea Centralei Nucleare de la Cernavodă

“Pathway to Power” este un proiect marca CIGRE Next Generation Network (NGN) Romania, prin care facem cunoscută vocea specialiștilor din domeniul energetic, fie ei la început de carieră sau cu o vastă experiență în domeniu.

InvesTenergy publică interviurile Pathway to Power, în baza Parteneriatului cu CIGRE Next Generation Network (NGN) Romania, ramura pentru tineret a Comitetului Național Român al CIGRE – cea mai mare asociație profesională din lume în domeniul sistemelor electroenergetice. În cadrul acestor interviuri, se vor dezbate subiecte tehnice de interes major pentru sectorul energetic și se va urmări parcursul profesional al oamenilor pasionați și devotați din spatele sistemului electroenergetic. Cooperarea internațională este pilonul de bază al CIGRE. Prin urmare, ținta pentru acest proiect este să avem o expunere internațională, să facem cunoscute proiectele și bunele practici ale experților români și să încurajăm schimbul de experiențe tehnice și transferul de cunoștințe.

În interviul de astăzi, Teodor Diaconu, consilier la Ministerul Energiei și student doctorand la Facultatea de Energetică din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, ne împărtășește opiniile sale despre subiecte de o importanță deosebită pentru viitorul sistemelor energetice și rolul pe care îl are mediul legislativ în trasarea unor direcții clare de dezvoltare.

“Pentru un sistem energetic mai performant, în primul rând, operatorii de rețea trebuie să se adapteze la acest relativ nou tip de utilizator (prosumatorul) și să înceapă să-l gestioneze nu doar ca un simplu utilizator sau producător, ci și pentru controlul rețelei. Revenind la partea legislativă, prosumatorii cu putere instalată de până la 400 kW sunt, în prezent, foarte mult încurajați prin faptul că primesc ceva predictibil pentru fiecare unitate de energie pe care o livrează în rețea. În ceea ce privește următoarele măsuri legislative care ar ajuta integrarea prosumatorilor în rețeaua electrică, aș vedea îmbunătățirea legislației secundare pentru agregarea energiei electrice generate de prosumatori, care poate fi cuantificată, pentru unul sau mai mulți prosumatori sau utilizatori, într-un singur „prosumator/utilizator virtual”, afirmă Teodor Diaconu.

Cea mai importantă metodă de a adapta profilul de generare la cel de utilizare este stocarea, suține Diaconu.“Cea mai importantă măsură adoptată de Minister în acest sens este să reia proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, care ar fi, în opinia mea, cel mai bun lucru care se poate întâmpla în sistemul energetic românesc după construirea Centralei Nucleare de la Cernavodă. (…) A existat la începutul acestui an o primă solicitare de proiecte (de stocare) cu un buget de 8 mil euro ca parte din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ținta solicitării a fost de a avea cel puțin 240 MW și 480 MWh de capacitate instalată în stocare și ne așteptăm să depășim cu mult această țintă. Va exista și o altă solicitare de proiecte pentru instalarea unităților de stocare doar în cadrul centralelor din surse regenerabile existente.”

Vă invităm să vizionați interviul:

Teodor Diaconu a absolvit Facultatea de Electrotehnică din cadrul Universității Tehnice din München și a revenit în România în anul 2020. În prezent este consilier în cadrul Ministerului Energiei, unde se ocupă de surse regenerabile de energie și soluții de stocare a energiei electrice. În paralel, este doctorand în cadrul Facultății de Energetică al Politehnicii din București, unde cercetează rețele hibride de medie tensiune.

Radu Opreanu, inițiatorul interviului, este masterand în cadrul Facultății de Energetică a Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București și ocupă funcția de Lider de Marketing în cadrul CIGRE Next Generation Network (NGN) Romania. Radu are, de asemenea, experiență în domeniul politicilor energetice lucrând în trecut pentru Asociația Producătorilor de Energie Electrică – HENRO.

CIGRE Next Generation Network (NGN) Romania este ramura pentru tineret a CIGRE Romania, cea mai mare asociație profesională din lume în domeniul sistemelor electroenergetice. Rolul CIGRE NGN Romania este de a crește expertiza tehnică a tinerilor profesioniști din domeniul energetic și de a încuraja cooperarea și transferul de cunoștințe la nivel internațional pentru o mai bună dezvoltare a sistemului electroenergetic.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *