- Grupul MicroDERLab de la Facultatea de Inginerie Electrică se implică în proiecte de cercetare inovatoare în domeniile smart grid, microrețele etc., reușind să introducă România pe harta experților internaționali pe aceste subiecte
“Pathway to Power” este un proiect marca CIGRE Next Generation Network (NGN) Romania, prin care facem cunoscută vocea specialiștilor din domeniul energetic, fie ei la început de carieră sau cu o vastă experiență în domeniu.
InvesTenergy publică interviurile Pathway to Power, în baza Parteneriatului cu CIGRE Next Generation Network (NGN) Romania, ramura pentru tineret a Comitetului Național Român al CIGRE – cea mai mare asociație profesională din lume în domeniul sistemelor electroenergetice.
În cadrul acestor interviuri, se vor dezbate subiecte tehnice de interes major pentru sectorul energetic și se va urmări parcursul profesional al oamenilor pasionați și devotați din spatele sistemului electroenergetic.
Invitatul de astăzi, Radu Plămănescu, este șef lucări în cadrul Facultății de Inginerie Electrică, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB), iar activitatea sa de cercetare în cadrul grupului MicroDERLab se concentreză pe subiectul măsurărilor în rețelele electrice emergente.

“De ce măsurări?! Probabil am avut în minte cuvintele Lordului Kelvin: “A măsura înseamnă a cunoaște”. Astfel, dacă ne dorim ca sistemul electroenergetic să evolueze, în special acum, în contextul tranziției energetice, avem nevoie de tehnici de măsurare avansate. (…) A fost o călătorie continuă pe care am început-o odată cu doctoratul alături de doamna profesoară Mihaela Albu, coordonatoarea proiectelor realizate în grupul MicroDERLab”, spune Radu Plămănescu.
Este remarcabilă activitatea de cercetare a grupului MicroDERLab de la Facultatea de Inginerie Electrică, care reușește să se implice în proiecte de cercetare inovatoare în domeniile smart grid, microrețele etc. și să introducă România pe harta experților internaționali pe aceste subiecte.
Vă invităm să vizionați interviul:
Radu Plămănescu prezintă proiectele în derulare: “Unul din proiectele recente, care a început cu I-Greta, cu 4 ani în urmă, și se continuă cu Ecom4Future, își propune să creeze o platformă open source care să integreze date măsurate cu rată mare de raportare și să ia decizii informate pe baza flexibilității la nivelul de generare și de utilizare. (…) Un alt proiect pe care aș vrea să-l menționez se numește INFUSE, este un proiect nou, finanțat de ERA-NET, prin care ne propunem să extindem capabilitățile platformei și cu un mediu de simulare digital de timp real. Astfel, vrem să extragem date și să creem modele avansate pentru comunitățile energetice și pentru microrețelele pe care le monitorizăm folosind o platformă open source. Un alt proiect, ceva mai special, se numește CARDEA, este un proiecte HORIZON Europe ce are ca scop definirea profesiei de manager de cercetare, care nu este încă definită la nivel european”.
Radu Plămănescu deține o diplomă de doctor acordată de Universitatea Politehnica București în domeniile măsurări sincronizate și echipamente de măsurare cu rată mare de raportare pentru dezvoltarea de noi algoritme pentru protecția și controlul microrețelelor. Este șef lucrări în cadrul Facultății de Inginerie Electrică, UNSTPB, și cercetător în cadrul grupului MicroDERLab. Radu a beneficiat, în anul 2019, de o bursă din partea Colorado State University ca Fullbright Visiting Scholar, cu activitate de cercetare concentrată pe măsurări cu rată mare de raportare ale tensiunii și curentului.
Radu Opreanu, inițiatorul interviului, deține un master în cadrul Facultății de Energetică a Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București și ocupă funcția de Lider de Marketing în cadrul CIGRE Next Generation Network (NGN) Romania. Radu are, de asemenea, experiență în domeniul politicilor energetice lucrând în trecut pentru Asociația Producătorilor de Energie Electrică – HENRO.
CIGRE Next Generation Network (NGN) Romania este ramura pentru tineret a Comitetului Național Român al CIGRE, cea mai mare asociație profesională din lume în domeniul sistemelor electroenergetice. Rolul CIGRE NGN Romania este de a crește expertiza tehnică a tinerilor profesioniști din domeniul energetic și de a încuraja cooperarea și transferul de cunoștințe la nivel internațional pentru o mai bună dezvoltare a sistemului electroenergetic. .