- Mesajele Eurelectric pentru instituțiile europene, pentru autoritățile naționale: implementați politicile agreate la nivel european și să le transpuneți în legi la nivel național; asigurați certitudinea investițiilor și creați mediul necesar acestora; dezvoltați infrastructura și electrificați industria
Power Barometer este un proiect pe care îl dezvoltăm la Eurelectric de apropape 10 ani. Ne uităm la cifre, la evoluție, la perspectiva de viitor. Vin cu două vești bune, două vești care nu ne bucură, din contră, ne îngrijorează și două vești cu potențial de provocare, a precizat Ioana PETCU – Adviser, Climate Change, Energy Policy, Climate & Sustainability Change, Eurelectric, la Conferința anuală InvesTenergy.
Eurelectric – asociația europeană a industriei energie electrice – a fost Partener Strategic al dublului eveniment InvesTenergy, organizat în aceeași zi în care s-a lansat Power Barometer 2024, o analiză, bazată pe grafice, a evoluției sectorului energiei electrice.
Ioana Petcu a prezentat veștile bune și cele care îngrijorează, evidențiate în Power Barometer::
Prima veste bună: sectorul electric conduce în lupta gazelor cu efect de seră. Desigur, nu suntem în competiție cu alte sectoare, este un motiv pentru noi să arătăm că electricitatea pe măsură ce este decarbonată poate oferi o soluție pentru decarbonarea celorlalte sectoare. Ne mândrim că în 2023, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 50%. Putem remarca că în 2024, din ianuarie până în august, sursele regenerabile și nuclearul au reprezentat 74% din producția de electricitate. Acest lucru vine după anul record 2023 când regenerabilele au reprezentat 45%, cea mai mare creștere viind la eolian – de 18% din producție. Pentru prima dată, regenerabilele au produs mai mult decât gazul natural.
O altă veste – ne bucură foarte mult să observăm că prețurile la electricitate au scăzut, s-au stabilizat la nivelul înregistrat înainte de criza energetică. Nu ne bucură această veste pentru că mai avem mult de lucrat pentru a ajunge la nivelurile de dinainte de Covid. Motivul principal al scăderii prețurilor este continuă să fie dependența de importuri de gaze naturale. Piața de gaze nu este o piață lichidă, este o piață expusă foarte mult la volatilitatea internațională. Deci, mai avem de lucru, dar traiectoria este bună.
Prețurile la electricitate sunt influențate de taxe. Referitor la impactul taxelor în factura de electricitate, ar trebui să ne punem un semn de întrebare, în principal când ne uităm la diferența dintre state, De exemplu, în România raportul electricitate gaz este de 3 la 1. Deci, consumatorii industriali plătesc în factura de electricitate de 3 ori mai mult la electricitate decât la gaz. Asta înseamnă că politica de taxare la nivel european, dar și la nivel național, nu este favorabilă tranziției spre consumul de electricitate. Nu ne ajută să creștem apetititul consumatorilor de a decarbona prin electrificare.
Altă veste pe care o considerăm îngrijorătoare este stagnarea electrificării la nivel european. De 10 ani suntem la 23%, iar competitorii noștri globali cresc și arat spre China, care a crescut considerabil, avansând în tranziția spre decarbonare prin electrificare, Europa rămâne la același nivel.
Vestea care ne îngrijorează cel mai tare este scăderea consumului de electricitate. Cererea de electricitate este strâns legată de activitatea economică, iar datele noastre arată că scăderea înregistrată între 2021 și 2023, 50% din această scădere se datorează faptului că pierdem consumatori industriali, care sunt esențiali pentru predictibilitate în sectorul energetic și să înțelegem dacă va exista cerere și are sens să facem investiții.
Creștere exponențială, de 748%, a cererilor de racordare la rețea pentru regenerabile în România este un lucru pozitiv. Problema pe care o ridică este legată de starea rețelelor de distribuție. Avem nevoie de investiții, le-am evaluat la 67 miliarde de euro pe an la nivel european, până în 2050. Dacă electrificăm și investim în tehnologii eficiente, putem reduce necesarul de investiții cu 18%. Dar trebuie să avem predictibilitate pentru investiții.

Principalele noastre mesaje pentru instituțiile europene, pentru autoritățile naționale sunt:
Implementarea politicilor agreate la nivel european și transpunerea lor în legi la nivel național,
Investiții – să asigurăm certitudinea investițiilor și să creăm mediul necesar acestora,
Dezvoltarea infrastructurii,
Electrificarea Industriei.