VIDEO Irina Moinescu, Partener Țuca Zbârcea&Asociații, Conferința InvesTenergy: Proiectele din energie se mișcă greu pentru că statul nu reușește să facă o legislație flexibilă

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business VIDEO Irina Moinescu, Partener Țuca Zbârcea&Asociații, Conferința InvesTenergy: Proiectele din energie se mișcă greu pentru că statul nu reușește să facă o legislație flexibilă

Proiectele din energie se mișcă greu pentru că statul nu reușește să facă o legislație flexibilă, care să se adapteze din mers la schimbările de pe piață fără a-i afecta pe investitorii deja angrenați în diferite proiecte, a afirmat Irina Moinescu, Partener Țuca Zbârcea&Asociații, la Conferința anuală InvesTenergy  cu tema  “R- evoluție în energie. Decizii pentru viitor”. Numeroasele modificări de legi îi fac pe investitori să navigheze cu greu prin noianul de reglementări. De multe ori se schimbă principiile pe care funcționează un domeniu, spune Irina Moinescu. De exemplu legea 123 din 2012 care a interzis negocierea contractelor de vânzare a energiei, a vrut să rezolve problema încheierii de contracte păguboase de către companiile de stat, dar a afectat și companiile private.

În ultimii trei ani s-au emis peste 480 de ordine de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. Chiar și dacă jumătate dintre acestea sunt pentru sectorul energiei, tot este mult, apreciază Moinescu. În opinia sa, procesul de legiferare trebuie să fie eficientizat și ca soluții în acest sens, propune o consultare publică și studii temeinice de impact care să stea la baza oricărei modificări legislative.

VIDEO Irina Moinescu, Partener Țuca Zbârcea&Asociații

Referindu-se la modificările legislative, Moinescu a afirmat că sunt și provocări de substanță, în sensul că de foarte multe ori se schimbă, brusc, principiile pe care funcționează un sector. Ca și concluzie, reprezentanta Țuca Zbârcea&Asociații a precizat că procesul de legiferare trebuie să fie eficentizat. Pentru a se asigura stabilitate și predictibilitate este nevoie de decizii ferme, luate la timp și care să dovedească că există o viziune pe termen lung pentru sectorul energiei, a spus Irina Moinescu, insistând asupra faptului că investitorii doresc să aibă posibilitatea să încheie contracte de vânzare- cumpărare energie pe termen lung.

În ultimii ani a fost liniște în sectorul energetic, însă se așteaptă schimbări. Moinescu a enumerat o serie de proiecte de viitor în energie, și anume: construirea de noi capacitate de producere energie, retehnologizarea capacităților existente, realizarea de capacități de cogenerare de înaltă eficiență, proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, investiții în rețele intelligente, smart metering, centrale virtuale, capacitate de stocare, investiții în eficiență energetică – mai ales în sectorul privat, precum și proiecte pe biomasă și biogaz.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *