“Cea mai mare doză de incertitudine vine din faptul că nu știm ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2026. Se va schimba radical sistemul de racordare la rețea? Avem și un principiu conform căruia proiectele care nu ajung la stadiul de ATR încetează și trebuie să o ia de la zero, pe baza noii legislații”, a precizat Mihaela NYERGES – Partener, Nyerges & Asociații, la Conferința anuală InvesTenergy.
Avem clienți care au operațiuni în Spania și care ne spun că au implementat un astfel de sistem și s-a blocat complet piața, nu au mai avut loc niciun fel de investiții noi, nu au mai fost alocări noi de capacitate ca urmare a introducerii acestui sistem de licitații. Singurele investiții noi au fost în hibridizarea proiectelor care aveau securizat drept de racordare la rețea, a prezentat Mihaela Nyerges.
Având o perspectivă largă asupra stării mediului investițional din domeniul energiei regenerabile prin prisma clienților casei de avocatură, cât și ca urmare a implicării în asociațiile din industrie, Nyerges apreciază că multe lucruri care s-au îmbunătățit în domeniul energetic. “Este adevărat că poate, uneori, am făcut un pas înainte, doi înapoi, alteori ne-am mișcat încet, dar cred că lucrurile s-au mișcat în bine. Recent, s-a modificat regulamentul de racordare la rețea și au fost implementate multe din solicitările mediului de afaceri. Este adevărat că dacă s-ar fi întâmplat mai devreme, efectul ar fi fost mai mare în piață. Cu siguranță, garanția de 5% care acum este datorată înainte de emiterea ATR-ului va curăța din blocajul existent în rețea și va ajuta proiectele care au șansă să fie realizate să arate mai bine decât sunt acum pe hârtie. Poate o să vedem și o transparență mai mare cu privire la starea rețelei pe măsură ce ANRE o să înceapă să publice rapoarte peridice pe baza datelor lunare care se vor transmite de către operatori. Termenul de 12 luni de obținere a autorizației de construcție ridică mari probleme în piață și, între timp, am asistat la pierderea unor investiții importante care aveau în spate investitori capabili financiari și foarte serioși. Din păcate, realitatea de pe teren este diferită, apar blocaje care sunt complet înafara controlului tău. Acum, avem acest instrument prin care poți să prelungești perioada pe baza unei garanții, deja am văzut implementat, uneori mai sunt probleme de aplicare pentru că operatorul trebuie să evalueze, motivele sunt sau nu independente de voința și controlul investitorului. Dar funcționează! Sunt probleme de aplicare, ca la orice lege nouă, vedem interpretări diferite, sperăm să le clarificăm cu ANRE în perioada imediat următoare”.

Mihaela Nyerges a punctat și alte probleme, care își așteaptă rezolvarea, respectiv garanțiile de origine, tarifarea sistemului de stocare, proiectele duale care sunt blocate și ridică mari probleme în piață, însă se vede o luminiță cu hotărârea de guvern pe care o așteptăm să fie adoptată, ulterior și implementată de Ministerul Agriculturii. “Sunt probleme de implementare, blocaje la autorități. Da, Autoritatea Aeronautică, Ministerul Apărării. Este o lipsă de pregătire a autorităților locale, există practici și interpretări diferite. Avem discuții interminabile…De exemplu, ne-am chinuit săptămâni să convingem o primărie să nu ne dea autorizație temporară pentru un parc fotovoltaiv doar pentru că contractul de superficie era încheiat pentru 3 ani, cu posibilitate de prelungire”.
Există și oportunități, a spus Nyerges. “S-a lansat schema CfD, o nouă schemă pentru stocare. Eu văd un interes din partea investitorilor să intre pe piața din România, furnizori, traderi care solicită obținerea de noi licențe. Cred, că în ciuda provocărilor existente, mediul investițional din România este perceput ca fiind unul atractiv”.