Virgil Popescu, atac dur la furnizori. Supărat că “majoritatea furnizorilor au încercat să păcălească legea și să nu aplice plafonarea și compensarea”, ministrul le transmite românilor: “Cum să plătim unui hoț? Încercăm întâi de bunăvoie cu hoţul, între ghilimele, să spunem aşa. Dacă nu aplică legea, e clar că face o infracţiune”

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Virgil Popescu, atac dur la furnizori. Supărat că “majoritatea furnizorilor au încercat să păcălească legea și să nu aplice plafonarea și compensarea”, ministrul le transmite românilor: “Cum să plătim unui hoț? Încercăm întâi de bunăvoie cu hoţul, între ghilimele, să spunem aşa. Dacă nu aplică legea, e clar că face o infracţiune”
  • ANPC și ANRE intensifică controalele. Paul Anghel, directorul general ANPC: Dacă nu se găsește o soluționare amiabilă cu furnizorul, consumatorul nu trebuie să plătească factura, va face reclamație
  • Furnizorii de energie și gaze, situație alarmantă. Autoritățile au fost sesizate cu privire la riscul de insolvențe și falimente în masă

“Cum să plătim unui hoț? Încercăm întâi de bunăvoie cu hoţul, între ghilimele, să spunem aşa. Dacă nu aplică legea, e clar că face o infracţiune, nepunerea în practică a unei legi este o infracţiune, chiar dacă legea nu are o sancţiune, există corecţii prin celelalte legi. Nu plătim, încercăm să vorbim, dacă nu, reclamaţie directă către Protecţia Consumatorului”, “Majoritatea furnizorilor au încercat să păcălească legea”, sunt vorbele ministrului Energiei, Virgil Popescu, care continuă atacul dur la adresa furnizorilor de energie. Nu sunt mulțumit de furnizori având în vedere reclamațiile oamenilor privind facturile mari, a precizat ministrul, la Realitatea TV, completând că inclusiv el a primit o factură cu tarif necompensat şi neplafonat.

De la începutul anului, în desele apariții la TV, ministrul Popescu își tot exprimă nemulțumirea în ce privește comportamentul furnizorilor, considerând că aceștia sunt principalii vinovați pentru facturile mari ale românilor. Drept urmare, ANPC, ANRE și Consiliul Concurenței efectuează controale la furnizori în această perioadă.

Sunt mulți furnizori care au trimis facturi fără să aplice plafonarea și compensarea. Motivul este prezentat de Virgil Popescu:” Marea majoritate a furnizorilor din piața de energie nu au operat modificări pentru că acestora le este greu să își adapteze programele informatice”. „Cum să plătim unui hoț? Încercăm să vorbim, dacă nu, reclamaţie directă către Protecţia Consumatorului” ,iar în acest sens ANPC va demara un control „să vedem exact cine și cum a aplicat această lege, să vedem dacă au aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea acestei legi”, a precizat Popescu, la Realitatea TV. El a făcut un apel către toți furnizorii să dea drumul la facturile modificate.

“Oamenii au  nevoie de bani, nu trebuie să le bage mâna în buzunar funnizorii de energie. Ajunge! Trebuie să-și facă treaba. Există ANPC, există ANRE, care și ea trebuie să dea drumul la controale, ANAF, chiar și Consiliul Concurenței. Toate instituțiile statului trebuie să lucreze ca să se pună ordine în facturare. Mă gândesc ce-o fi așa greu să nu poți factura la zi, cu plafonare. Ministerul Energiei nu are nicio pârghie de control. Sunt convins că ANPC se va sesiza la toate facturile nemodificate”, a transmis Popescu, tot la TV

Nu poate fi mai scump de 370 de lei megawatt-ul de gaz, iar noi am văzut tarife de 500 de lei. Nu pot să-i înțeleg pe furnizori cum își bat joc de oameni în așa hal, a subliniat ministrul.

Furnizorii de energie și gaze, situație alarmantă. Autoritățile au fost sesizate cu privire la riscul de insolvențe și falimente în masă

De cealaltă parte, și ministrul Virgil Popescu știe foarte bine, situația furnizorilor este complicată în această perioadă. Surse guvernamentale ne-au spus că ANRE a prezentat autorităților o notă privind situația alarmantă a furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, din care reiese că numărul operatorilor – în special, cei mici și mijlocii – care riscă insolvența și falimentul este foarte mare. Și furnizorii mari, cu statu de FUI, se confruntă cu probleme pe măsură, spun sursele noastre.

Asistăm la o situație fără precedent în România, după cum a prezentat ANRE la finele anului trecut. În doar două luni, 31.000 clienți finali au fost preluați de FUI și mai mulți furnizori de gaze naturale au cerut retragerea/suspendarea licențelor. Între timp, atât numărul clienților preluați de FUI a crescut și mai mult și, potrivit datelor prezentate de Asociația Energia Inteligentă, dacă anul trecut peste 80 de furnizori ofertau gaze naturale, astăzi doar 20 de furnizori mai ofertează gaze naturale tuturor consumatorilor casnici, pe Comparatorul de preț al ANRE, din care primele 10 oferte sunt ale unor firme multinaționale. Toate firmele de furnizare și distribuție românești au dispărut din rândul ofertanțiilor!

Cititi mai multe pe https://www.investenergy.ro/dumitru-chisalita-aei-doar-20-de-furnizori-de-gaze-mai-oferteaza-gaze-consumatorilor-casnici/

Marcel Ciolacu, Președinte PSD, a atras atenția că trebuie găsită o altă modalitate de compensare a facturilor la energie şi gaze în coaliția de guvernare, actuala lege fiind ineficientă. „Funcţionăm pe o lege propusă de actualul ministru, din punctul meu de vedere ineficientă, ea neputând fi pusă în aplicare, cea cu plafonarea şi cu compensarea facturilor. Ar trebui cât mai curând să avem o şedinţă de coaliţie şi să venim cu alt act normativ, ori prin ordonanţă, ori facem sesiune extraordinară la Parlament şi venim cu el, atât în privinţa persoanelor fizice, cât şi a companiilor româneşti, fiindcă ele nu mai sunt competitive la aceste preţuri. Totul este în lanţ, pentru că nemaiavând producţie, nu mai ai export, nu mai ai venituri, se ajunge la şomaj. Ce mă bucur este faptul că am reuşit să introducem de la început acel pachet social care are o destinaţie aproape 10 milioane de români şi am anticipat într-un fel ce se va întâmpla în luna ianuarie”,  a precizat Ciolacu.

Ce trebuie să facă românii care primesc facturi uriașe la energie şi gaze

Dacă primesc facturi mult mai mari la energie și gaze în această perioadă, consumatorii trebuie să facă o sesizare și să ceară explicații furnizorului. Dacă nu se găsește o soluționare amiabilă, consumatorul nu trebuie să plătească factura, va face reclamație la ANPC și ANRE.

Paul Anghel, directorul general ANPC, le transmite românilor:  Atunci când oferta sau factura pe care o primește nu concordă cu ceea ce a avut persoana în contract să trimită o sesizare către Protecţia Consumatorilor. În astfel de situații, aplicăm sancțiuni contravenționale din Ordonanța 21 privind practicile comerciale de pe piața operatorilor economice.

Specialiștii ANPC vor verifica modul de calcul în conformitate cu prevederile actuale legale. În cazul în care modul de calcul nu este corect cu celeritate se vor restitui sumele, dacă acestea s-au plătit, dacă nu s-au plătit se va refactura clientului respectiv, a explicat Paul Anghel, la Antena 3.

Asigurări de la Electrica Furnizare: Facilitățile neacordate din noiembrie vor fi oferite clienților retroactiv și integral, după citirea contoarelor

Deși facturile de energie electrică și gaze naturale emise de Electrica Furnizare aferente consumului realizat în intervalul noiembrie 2021-decembrie 2021 nu conțin momentan mențiuni cu privire la plafonare, compensare, exceptare de la plată și măsurile de protecție a consumatorilor vulnerabili, compania își asigură clienții de faptul că vor beneficia de facilitățile prevăzute de lege pentru toată perioada de aplicare a acestora.

Facilitățile neacordate de la începutul lunii noiembrie 2021 și până în prezent vor fi oferite clienților noștri, retroactiv și integral, după citirea echipamentelor de măsurare a energiei, odată cu regularizarea consumului pentru întreaga perioadă de aplicare a măsurilor de sprijin, respectiv noiembrie 2021-martie 2022, precizează Electrica Furnizare, într-un comunicat


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *