Vizită de lucru pe Șantierul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița. Șefimea a asistat la ridicarea stâlpului cu nr.131

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Vizită de lucru pe Șantierul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița. Șefimea a asistat la ridicarea stâlpului cu nr.131

Se fac vizite de lucru pe șantierele Transelectrica. Șefii Ministerului Energiei, ai Transelectrica și reprezentanții autorităților locale au fost astăzi, 30 septembrie, pe șantierul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița să ia pulsul lucrărilor.  Stâlpul cu nr 131 a fost ridicat în fața acestora, aflăm dintr-un comunicat transmis de companie. Această LEA este parte din proiectul de închidere a Inelului de 400 kV al României, în zona de vest și sud-vest.

Așadar, conducerea executivă și neexecutivă a Transelectrica, Secretarul de stat din Ministerul Economiei – Bogdan Constantin Andronic,cât și reprezentanții Consiliului Județean Caraș-Severin și ai Primăriilor  localităților de pe traseul obiectivului de investiții, precum și cei ai companiilor contractuale și colaboratoare au răspuns la apelul , care vine la solicitarea Ministerului Economiei.

Potrivit unui comunicat al Transelectrica, obiectivul de investiții aduce o contribuție semnificativă la creșterea performanțelor rețelei, dar și la creșterea capacității de racordare la rețea atât pentru noi consumatori de energie care doresc să-și dezvolte activitățile în zona de vest și de sud-vest, cât și pentru racordarea de surse de producere a energiei electrice, în special a celor regenerabile. Realizarea acestui obiectiv de investiții, corelat cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița și interconexiunea cu Serbia prin Linia Electrică Aeriană 400 kV Reșița – Pancevo, va conduce la o creștere semnificativă de până la 500 MW atât a capacității de preluare de consumatori noi, de surse noi de producere a energiei electrice, cât și a capacității de transport transfrontalier. Aceste capacități vor crește până la 1000 MW, la finalizarea întregului Ax Banat Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad. Aceste proiecte de investiții majore creează premisele unei dezvoltări economice durabile.

„Constatăm că există o disproporție în ceea ce privește producția de energie electrică în România. Discutăm despre 80% din producția realizată în partea de sud și numai 20% în partea de nord. Inelul de 400 de kV va îmbunătăți conexiunea pe partea de vest și sud-vest, cu Europa. Inelul de 400 kV înseamnă, de fapt, pe de o parte creșterea siguranței în alimentare, pe de altă parte integrarea resurselor regenerabile. De asemenea, Inelul de 400 kV al României contribuie la integrarea pieței de energie electrică autohtonă în ceea ce numim piața europeană a energiei electrice”, a declarat Bogdan Constantin Andronic, secretar de stat în Ministerul Economiei, reprezentant al Guvernului României.

„Având în vedere ritmul mai accelerat al creșterii economice din zona de vest a țării, acest proiect se înscrie în seria celor care vor dezvolta infrastructura necesară sustenabilității și continuării investițiilor în economie. Dificultățile și provocările construcției acestui proiect de anvergură națională și de o complexitate tehnică ridicată nu ar fi putut fi depășite fără dăruirea și perseverența profesioniștilor care însuflețesc Transelectrica, fără reperele profesionale și modelele umane care îi ghidează în activitatea lor. Faptul că această linie electrică aeriană, cu o însemnătate deosebită pentru economia națională, se materializează este meritul zecilor de experți excepționali care contribuie la realizarea tuturor obiectivelor de investiții ale Companiei”, a afirmat Claudia-Gina Anastase, Președinte Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Obiectivul de investiții Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița este un proiect cu o valoare de peste 122 de milioane de lei, alcătuit din două tronsoane: o construcție nouă cu 259 de stâlpi (tronsonul Porțile de Fier – Anina) și modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reșița). Lungimea totală a liniei va fi de 117 kilometri.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița va aduce un beneficiu semnificativ în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de vest și sud-vest a României, în prezent, aceasta fiind o zonă deficitară în ceea ce privește sursele de energie electrică. De asemenea, această linie va avea o contribuție însemnată la creșterea capacității de interconexiune de pe granițele de sud-vest și vest ale României și implicit a tranzacțiilor transfrontaliere în beneficiul utilizatorilor racordați la rețea.

Lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița sunt executate de Asocierea ELECTROMONTAJ S.A. BUCURESTI – ROMELECTRO S.A, cu subcontractanți: EMFOR MONTAJ SA, SC ELECTROMONTAJ SA Sibiu și SC ELECTROMONTAJ SA Cluj, cu aportul consultantului GOPA – International Energy Consultants GmbH ROENG T.E.C. Proiectarea liniei a fost realizată de către Institutul de Studii și Proiectări Energetice București.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *