Vlăsceanu, ACUE: Cum ne putem imagina că planurile de investiții ale distribuitorilor pot fi respectate dacă toți consumatorii de gaze vor fi conectați gratuit la rețea? Iar principiul de eficiență economică a fost eliminat din lege!

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Vlăsceanu, ACUE: Cum ne putem imagina că planurile de investiții ale distribuitorilor pot fi respectate dacă toți consumatorii de gaze vor fi conectați gratuit la rețea? Iar principiul de eficiență economică a fost eliminat din lege!
  • Secretarul de stat Dan Drăgan, la RIGC 2020, despre impactul în facturile românilor a racordării gratuite: “Analizăm situația, orice măsură ca aceasta are un impact pozitiv și unul negativ…Trebuie să găsim un echilibru. Vor fi discuții pe marginea acestui aspect”

Cum ne putem imagina că planurile de investiții ale distribuitorilor pot fi respectate dacă toți consumatorii vor fi conectați gratuit la rețea, fără aplicarea principiului de eficiență economică, ce a fost eliminat din lege?, este întrebarea adresată de Silvia Vlăsceanu, Director General ACUE.

“Un operator estima că circa 40% din investiții ar merge înspre racordarea clienților. Evident că sunt puse în pericol celelalte investiții programate pentru modernizarea și extinderea rețelelor. De aceea este foarte important să avem predictibilitate și stabilitate  a cadrului legislațiv”, a declarat Silvia Vlăsceanu, în cadrul conferinței “2021 – anul relansării”, organizată de grupul de presă MediaUNO și Institutul Național de Statistică.

Despre proiectul de modificare a Legii Energiei 123/2012 care este iarăși pe circuitul de avizare în Parlament, Vlăsceanu susține că  “inițiativa nu are la bază un studiu de impact și că nu a fost inițiat un dialog cu operatorii din sector, astfel că nu face decât să zdruncine încrederea investitorilor în decidenții politici”.

Lucru confirmat și de secretarul de stat Dan Drăgan, care a fost întrebat astăzi, în cadrul Romanian International Gas Conference, dacă Guvernul are date despre impactul pe care îl va avea racordarea gratuită a tuturor consumatorilor la rețea în tarifele de distribuție ale gazelor.

“Analizăm situația, orice măsură ca aceasta are un impact pozitiv și unul negativ. Primul obiectiv este de a conecta cât mai mulți utilizatori la rețea, iar al doilea este cum vor fi afectați ceilalți consumatori. Trebuie să găsim un echilibru. Vor fi discuții pe marginea acestui aspect”, a declarat Dan Drăgan.

 “Putem înțelege că racordarea consumatorilor la rețeaua de gaze să fie susținută având în vedere numărul mare de persoane/gospodării care se află în situația de sărăcie energetică și sărăcie față de combustibil. Dar susținerea nu trebuie să fie doar din partea operatorilor de distribuție. În plus, racordarea gratuită nu este o soluție pentru sărăcia față de combustibil (”fuel poverty”). Există soluții tehnice moderne, tehnologiile au evoluat”, a punctat reprezentanta ACUE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.