Vor mai vrea chinezii să preia Rompetrol după investigația DIICOT? Vânzarea companiei, se vrea compromisă !?

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Vor mai vrea chinezii să preia Rompetrol după investigația DIICOT? Vânzarea companiei, se vrea compromisă !?

 Una caldă, alta rece…În nicio săptămână, cei de la Rompetrol au aflat că vor fi preluați de chinezi până în octombrie a.c., dar între timp s-au trezit investigați de DIICOT. Vestea că procurorii au declanșat cercetări și au decis să  pună sechestru, de trei miliarde de lei, pe acţiunile rafinăriei Petromidia, benzinăriile companiei, conturile unor persoane fizice și alte active pare să-i fi luat prin surprindere pe reprezentanții KMGI și KazMunayGas, care susțin că nu au fost înștiințați oficial și că vor recurge la toate mijloacele legale pentru a-și apăra investițiile realizate la Rompetrol. Cum a reacționat noul investitor – China Energy Company, dacă DIICOT strică planurile acestuia la Rompetrol, probabil vom afla astăzi de la oficialii KMGI care au anunțat o  conferință de presă.

chinezii-au-cumparat-kmg-international-kmgi-fostul-rompetrol-group

Acțiunea DIICOT, care vine la câteva zile după anunțul oficial că CEFC China va prelua 51% din fosta Rompetrol Group, poate compromite acordul parafat între cele două companii. Aceste evoluții pot avea un impact negativ semnificativ asupra obiectivelor strategice și a planurilor de dezvoltare ale KMG în România, o recunosc kazahii într-un comunicat. Depinde de verdictul tranzacției, însă sechestrul instituit pe active cheie ale companiei nu are cum să nu deranjeze pe investitorii chinezi, să –i determine să reevalueze situația si, apoi, să decidă în consecință.

Citiți și DIICOT, la Rompetrol. Sechestru de trei miliarde de lei pe rafinăria Petromidia și benzinării. Ce zice China Energy Company Limited, noul acționar majoritar?

Compania CEFC are planuri pentru fosta Rompetrol: a anunțat, săptămâna trecută, că va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția a 51% din acțiunile KMG International (fosta Rompetrol Group)și s-a angajat să investească cel puțin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani. Primii pași au fost făcuți, au fost semnate documentele  pentru constituirea unui joint-venture, compania chineză devenind acționar majoritar, cu 51%, participarea KMGI fiind de 49%. Urmează aprobarea aprobarea finală din partea autorităților competente europene și chineze, dar și din partea altor instituții abilitate, cu termen de finalizare octombrie 2016.

Acum, după sechestru și investigații derulate de procurori, șefi ai companiei urmăriți penal, investitorii chinezi s-ar putea răzgândi și să renunțe la Rompetrol. De ce s-ar lega la cap cu o companie cu probleme vechi și mari legate de procesul de privatizare, de care este greu de crezut că chinezii nu aveau habar… Însă în lumina noilor vești, date de DIICOT, situația s-ar putea să li se pară mult mai complicată decât le-a fost prezentată informal. Dosarul privind privatizarea Petromidia este disjuns dintr-o cauză trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane. În dosarul Rompetrol II, procurorii DIICOT au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 14 persoane care au calitatea de suspecți, în care a fost pus sechestru pe rafinăria Petromidia pentru savârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat.

Astăzi, reprezentanţii KazMunaiGaz International, OilField Business Solutions şi SC Rompetrol Rafinare, sunt citaţi, la audieri. Urmează zile de foc pentru toți cei vizați, care vor trebui să dea socoteală procurorilor DIICOT. Se impun  și explicații pentru investitorul chinez, care să fie convins să nu renunțe la tranzacția anului…

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *