- Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege: „Am facut o analiză privind impactul în factura finală a consumatorilor și nici în scenariul de majorare de până la 14,5 euro pe MWh nu ar rezulta o supracompensare la nicio tehnologie. Ar fi totuși necesară o majorare a impactului, dacă plecăm de la premisa că toate certificatele care vor fi emise până la finele schemei de sprijin, respectiv anul 2031,vor fi absorbite”.
Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților a amânat, din nou, cu două săptămâni,votul pentru proiectul de lege de aprobare a OUG 24 ce modifică şi completează Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Motivul: Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energie (ANRE) și Ministerul Energiei trebuie să se pună de acord asupra amendamentelor referitoare la prosumatori și impactul schemei de sprijin propuse asupra prețului final la consumatori.
La cererea Comisiei de specialitate, ANRE a transmis o analiză privind impactul schemei de sprijin în factura consumatorilor finali. Doar că punctul de vedere al reglementatorului a venit exact la intrarea parlamentarilor la ședința de miercuri, 23 mai, și trebuie repartizat colegilor pentru analiză, după cum a sesizat Iulian Iancu.
„Proiect de lege de aprobare a OUG 24 ce modifică şi completează Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie este un proiect pe care îl iubim, îl slavim, dar nu reușim să îl și adoptăm”, a remarcat președintele Comisiei parlamentare, la începutul discuțiilor pe marginea actului normativ, nemaidorind să mai avanseze un alt termen pentru votul final. Nu de alta, dar până acum, s-au anunțat zeci de termene, care nu au fost respectate, din diverse motive, pe parcursul a peste un an de dezbateri la Parlament.
Prezent la dezbaterile Comisiei, Secretarul de Stat Doru Vișan a declarat: „Ministerul Energiei susține ordonanța de urgență în forma propusă și adoptată, am fost de acord cu amendamentele propuse la Comisie. Dar, mai important decât orice, dorim să primim analiza ANRE, să vedem impactul schemei asupra prețului final la consumatori și ne vom pronunța imediat după aceea”.
La rândul său, Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a afirmat: „Susținem majoritatea amendamentelor formulate cu unele observații detaliate în anexă. Am facut o analiză privind impactul în factura finală a consumatorilor și nici în scenariul de majorare de până la 14,5 euro pe MWh nu ar rezulta o supracompensare la nicio tehnologie. Ar fi totuși necesarăo majorare a impactului, dacă plecăm de la premisa că toate certificatele care vor fi emise până la finele schemei de sprijin, respectiv anul 2031,vor fi absorbite”.
După cele două intervenții, la propunerea secretarului de stat Doru Vișan,votul final al Comsiei parlamentare de specialitate a fost amânat pentru două săptămâni. Cu precizarea făcută de unii deputați, adresată Ministerului Energiei și ANRE, că la Comisie s-au votat săptămâna trecută 99% din amendamente. Au rămas astfel de clarificat impactul schemei de sprijin și situația prosumatorilor…
Între timp, este fierbere în piața energiei. În timp ce producătorii de E-SRE așteaptă, de ani buni, soluții legislative de la parlamentari, care să-i salveze de la dispariție, producătorii de oțel vorbesc de risc de relocare a unităților siderurgice din România în cazul în care vor fi adoptate modificările legislative pentru promovarea producerii energiei din surse regenerabile.