Vremuri grele pentru OMV Petrom: a decis transferul a 19 zăcăminte petroliere onshore din România către Mazarine Energy, companie activă în Africa de Nord

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business Vremuri grele pentru OMV Petrom: a decis transferul a 19 zăcăminte petroliere onshore din România către Mazarine Energy, companie activă în Africa de Nord

Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom: “Având în vedere actualul context al petrolului, facem eforturi pentru a ne creşte eficienţa şi pentru a genera mai multă valoare. Măsurile vizează şi optimizarea portofoliului, ceea ce ne permite să simplificăm operaţiunile şi să ne concentrăm pe creşterea profitabilităţii din zăcămintele rămase”.

OMV Petrom anunță că a decis să transfere 19 zăcăminte petroliere onshore din România către compania Mazarine Energy. “OMV Petrom S.A. (OMV Petrom), cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud-Est, şi Mazarine Energy Romania S.R.L., o subsidiară românească controlată integral de Mazarine Energy B.V. (Mazarine Energy) anunţă că părţile au convenit transferul a 19 zăcăminte petroliere onshore, a trei instalații pentru reparaţii capitale şi a echipelor aferente (denumite împreună “Tranzacţia”) către Mazarine Energy Romania S.R.L. în schimbul unei sume ce nu poate fi divulgată”, se precizează într-un comunicat al companiei.

petrol-300x224

Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activităţile de upstream  a declarat: “Având în vedere actualul context al petrolului, facem eforturi pentru a ne creşte eficienţa şi pentru a genera mai multă valoare. Măsurile vizează şi optimizarea portofoliului, ceea ce ne permite să simplificăm operaţiunile şi să ne concentrăm pe creşterea profitabilităţii din zăcămintele rămase”.

“Suntem încântaţi că am agreat această investiţie în timp ce continuăm implementarea strategiei noastre concentrate pe active onshore cu costuri şi riscuri reduse şi pe valoare adăugată prin expertiza de management al zăcămintelor şi operaţiuni eficiente din punct de vedere al costurilor. Le urăm bun venit noilor noştri colegi şi aşteptăm cu nerăbdare să dezvoltam împreună aceste zăcăminte”, susține Edward van Kersbergen, fondator şi CEO al Mazarine Energy.

Transferul licenţelor se realizează în conformitate cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din Legea Petrolului şi alte reglementări. Transferul este supus aprobării autorităţilor competente, se subliniază în comunicat.

Reprezentanții OMV Petrom estimează că finalizarea tranzacţiei va avea loc la sfârşitul trimestrului IV din 2016, când Mazarine Energy România va prelua rolul de operator al zăcămintelor şi angajator al celor peste 200 de salariaţi ai OMV Petrom din prezent. “Mazarine a identificat o serie de oportunităţi de optimizare a producţiei şi lucrări de reparaţii capitale care vor determina o creştere a producţiei. În plus, sunt planificate campanii de achiziţie seismică pentru a identifica structuri care nu au fost încă forate”, se susține în comunicatul transmis de OMV Petrom.

Mazarine Energy este o companie nelistată de explorare și producție, care se concentrează pe oportunități de exploare convențională, de dezvoltare și producție cu riscuri mici, pe termen scurt în Europa, Africa și zona Mediteraneană extinsă. Cu sediul central în Haga, compania este activă în prezent în Africa de Nord, având controlul majoritar al licenței Zaafrane din Tunisia, unde au fost săpate două sonde de explorare în apropierea infrastructurii existente. Ambele au descoperit hidrocarburi și au fost testate cu succes la debite comerciale. Mazarine Energy revizuiește în mod activ noi oportunități în  Europa și Nordul Africii.

Cele 19 zăcăminte fac parte dintr-un pachet de zăcăminte selectate în 2014 pentru a fi transferate, ca parte a programului de optimizare a portofoliului. În 2015, cele 19 zăcăminte au avut o producţie zilnică totală de aproximativ 1.000 bep/zi (reprezentând sub 1% din producția zilnică a OMV Petrom).

Potrivit OMV Petrom, fondurile pentru tranzacţie vor proveni din linia de capital de 500 mil USD furnizată de Carlyle International Energy Partners, un fond de 2,5 mld USD care investeşte în explorare şi producţie de petrol şi gaze, rafinare şi marketing, servicii la zăcăminte petroliere la nivel internaţional, şi în rafinare şi marketing în Europa, Africa, America latină şi Asia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.