Zece companii, exceptate la plata unor certificate verzi. Alro şi Arcelor Mittal, printre beneficiari

Publicat pe Categorii Actual, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Zece companii, exceptate la plata unor certificate verzi. Alro şi Arcelor Mittal, printre beneficiari

Un număr de 10 companii energo-intensive au fost exceptate de la plata unei părţi din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii, în conformitate cu HG 495/2014, cu modificările şi completările ulterioare.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Maricel Popa, a înmânat cele 10 acorduri, prin care o serie de întreprinderi, mari consumatoare de energie electrică în procesul de producţie, vor plăti doar o parte din certificatele verzi, fiind astfel ajutate să rămână competitive pe piaţă, se menţionează într-un comunicat transmis de minister.

Până la această dată, au fost acordate 14 Acorduri pentru exceptare, informează reprezentanţii ministerului.

Printre companiile exceptate de la plata certificatelor verzi se numără Alro Slatina şi ArcelorMittal.

Prin HG 495/2014, se urmăreşte diminuarea presiunii costurilor cu energie electrica pentru marii consumatori de energie electrică, astfel încât acestea să îşi păstreze sau să îşi îmbunătăţească competitivitatea pe diverse pieţe. Practic, prin păstrarea competitivităţii se poate spune că se pastrează locuri de munca aflate în potenţial pericol în situaţia în care întreprinderile şi-ar pierde competitivitatea, se menţionează în acelaşi comunicat.

Bugetul alocat programului pe o perioadă de 10 ani este estimat la 750 milioane de euro.
Companiile sunt exceptate de la plata certificatelor verzi cu un procent cuprins între 40 şi 85%, în funcţie de cât de electro-intensivă este compania.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *