- Întreruperile în alimentarea cu energie, reduse la jumătate în perioada 2010 – 2014, auditată de Curtea de Conturi
Operatorii de distribuţie din toată Europa au obligații stricte de investiții și mentenanță, de reducere a costurilor și eficientizare, toate cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciului, iar România nu face excepție de la aceste obligații, rezultatele în acest sens fiind bine cunoscute și certificate oficial, se precizează într-un comunicat al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE)
Un exemplu în acest sens ar fi reducerea la jumătate a duratei întreruperilor în alimentarea cu energie electrică în perioada auditată de Curtea de Conturi, respectiv 2010 – 2014, potrivit membrilor ACUE, care au luat la cunoștință odată de concluziile raportului de audit al Curții de Conturi privind performanța pieței de energie electrică în perioada menţionată.
Potrivit ACUE, acest raport reprezintă o oportunitate de clarificare a principiilor de reglementare a serviciului de distribuție, care sunt similare peste tot în Uniunea Europeană.
“Membrii federației ACUE își mențin strategia de investiții. Acestea au fost realizate cu respectarea prevederilor legale și a reglementărilor în vigoare, având ca rezultat îmbunătățirea rețelei pe care o operează, așa cum arată mai mulți indicatori de performanță relevanți pentru serviciile oferite”, se menţionează în comunicat.
Cele 25 de companii membre, printre care se numără grupuri puternice din domeniul energetic, respectiv E.ON Romania, ENGIE, Distrigaz Sud Rețele, ENEL Romania, CEZ Romania, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Electrica SA, Electrica Furnizare, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, au un număr total de circa 30.000 de angajaţi, o cifră de afaceri anuală de peste 5,4 miliarde de Euro, investiţiile realizate totalizând 9,7 miliarde RON în perioada 2008-2014.
Conform Raportului de audit al performanței privind piața de energie electrică în perioada 2010-2014, realizat de Curtea de Conturi, pierderile din rețelele electrice de transport și distribuție în perioada 2010 — 2014 au fost în medie de 7,8 TWh pe an, ceea ce a generat costuri pentru operatori estimate la 1,8 miliarde de euro, suportate în cea mai mare parte de consumatorii finali.