ANRE, mai ușor cu sancțiunile la furnizorii care au călcat pe bec?! Să nu tulbure și mai tare piața de energie! Cine va suporta lipsa de etică a unor companii? 

Publicat pe Categorii Business, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE, mai ușor cu sancțiunile la furnizorii care au călcat pe bec?! Să nu tulbure și mai tare piața de energie! Cine va suporta lipsa de etică a unor companii? 

Ce s-a întâmplat în această iarnă a fost o experiență tristă pentru toată lumea. “Avem dovada că piața de energiei nu este atât de matură. De la Ministerul Energiei, s-a văzut ca o criză continuă, a fost o criză în toată Europa. S-au luat măsuri extreme și în alte țări europene, nu doar în țara noastră. Efortul României a calmat regiunea. Într-o săptămână, s-a exportat 20% din producția de energie”, a declarat Corina Popescu, fost Secretar de Stat în Ministerul Energiei, la un seminar pe teme de etică, organizat de AFEER.

După prețurile record de pe bursă, au apărut problemele de natură comercială. Un furnizor (au urmat apoi și alții – n.r.) nu și-a mai onorat contractele și s-a declanșat avalanșa. Dacă de la minister s-a văzut rău, în piață  a fost fierbere: unii dintre participanți au început să se teamă pentru afacerile lor, după ce au tot acumulat pierderi. Pentru cei mai mulți dintre participanții la piață, această iarnă a fost ca „un duș rece”, după cum spune Ion Lungu, președintele AFEER. Se vor trezi după acest duș rece? Își vor învăța aceștia lecțiile? Ce urmează după analiza ANRE, dar și după analizele din companii, rămâne de văzut…Vor fi pregătiți actorii pieței iarna viitoare când prețurile vor crește iar pe bursă și, oricând, se poate repeta situația de la începutul anului? Multe întrebări, răspunsuri de toate felurile, dar cine suportă, în final, nota de plată? Mai devreme sau mai târziu, nota de plată pentru cotațiile suspecte de pe bursa de energie va fi plătită de consumatori…

ANRE a declanșat o amplă investigație pe piața energiei care a vizat 18 firme de furnizare, OPCOM a transmis o analiză a comportamentului participanților la PZU, s-au luat primele măsuri, s-a dat un semnal în piață. Autoritatea a retras licențele de furnizare pentru două firme ale Arelco, în timp ce Transenergo și-a cerut insolvența. Alte 4 firme – EDS, KDF Energy, Alpiq Romindustries,Three Wings –  își așteaptă sentința de la ANRE, după ce au fost „amenințate” că riscă să rămână, la rândul lor, fără licențe pe motiv că au denunțat unilateral contracte. CIGA Energy, care – prin cele 2 PRE-uri –  echilibrează  50% din totalul consumului de energie din România, a scăpat de sancțiune și a rămas cu licența, fiind în continuare supravegheată strict de ANRE.

Emoții, în continuare, de partea celor 4 firme vizate, precum și de partea partenerilor de afaceri a acestora. Faptul că ANRE întârzie cu decizia este un lucru bun, mai ales că reglementatorul nu dorește, ca prin măsurile pe care le ia, să perturbe piața de energie, se spune în piață. „În Comitetul de Reglementare de la finele săptămânii trecute nu s-a luat o decizie în privința companiilor vizate. Au fost audieri, discuții cu reprezentanții firmelor vizate”, a precizat Claudiu Dumbrăveanu, Director General al Direcției Energie din cadrul ANRE. „Nu cred în măsurile extreme. Consider că anularea licenţelor unor societăţi nu este soluţia la ceea ce s-a întâmplat în iarna aceasta”, susține Corina Popescu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei.

Situația celor 4 companii va fi tranșată în cadrul unui viitor Comitet de Reglementare. Până atunci, ANRE analizează revizuirea reglementărilor cu privire la piața de energie electrică. Din păcate, se corectează reglementări ca urmare a unor comportamente neetice!

În final, cine va suporta lipsa de etică a unor companii? Firesc, consumatorii finali…Nu acum, dar mai târziu, cu siguranță! Cum a reușit însă un singur furnizor, prin  denunțarea contractelor, să producă emoții pe piața de energie?, este întrebarea care și-o pune reprezentantul ANRE. ”Poate am fost prea relaxați în reglementări. Ne-am bazat pe buna credință a participanților la piață. Am luat în calcul reintroducerea garanțiilor în contractele pe PCSU, dar nu vor putea acestea să acopere toate pagubele cauzate de comportamentul neetic al unor companii’, a precizat Claudiu Dumbrăveanu. Potrivit datelor Autorității, firmele au adus pierderi de aproape 450 de milioane de lei…motivând o criză energetică!

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “ANRE, mai ușor cu sancțiunile la furnizorii care au călcat pe bec?! Să nu tulbure și mai tare piața de energie! Cine va suporta lipsa de etică a unor companii? ”

  1. Criza energetica ,in mare parte,a declansat-o ministrul prin afirmatiile sale legate de lipsa carbunelui.
    Legat de contractele pe diferitele piete,ANRE ar trebui sa intervina mai repede si mai in „forta” cand apar situatii de genul celei din ianuarie si partial februarie,nu sa stea deoparte si sa intervina apoi prin sanctiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *