ANRE a sancționat Transelectrica pentru neexecutarea de lucrări de mentenanță și investiții în perioada 2014 – 2017. Foștii șefi, tăiați de la remunerațiile variabile. Procese pe rol  

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal ANRE a sancționat Transelectrica pentru neexecutarea de lucrări de mentenanță și investiții în perioada 2014 – 2017. Foștii șefi, tăiați de la remunerațiile variabile. Procese pe rol  
  • Actualul management consideră nejustificată plata componentei variabile a remunerației foștilor membri ai CS și ai Directoratului din perioada 2013-2017, mai ales în condițiile în care profiturile realizate până în anul 2016, mai mari decât cele permise de metodologia ANRE, vor fi recuperate în sensul scăderii profiturilor în perioada următoare prin reducerea tarifelor. Pe cale de consecință, Transelectrica este expusă unui risc major în condițiile în care este vorba despre o companie de utilități strategice și care trebuie să aibă un comportament predictibil și sustenabil pe termen mediu și lung, obiectiv asumat de actualul management

În urma unui control asupra activității Transelectrica în perioada 2014-2017, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a sancționat contravențional compania, la finele anului trecut, pentru neexecutarea de lucrări de mentenanță, dezvoltare, retehnologizare, reabilitare și modernizare a rețelei electrice de transport în condițiile specifice licenței.  ANRE a atras atenția Transelectrica asupra faptului că în urma neîndeplinirii celor asumate în planul de administrare și de management, respectiv executarea de lucrări de mentenanță, investiții, dezvoltare, retehnologizare, reabilitare a rețelei electrice de transport, a fost pus în pericol Sistemul Energetic Național, potrivit unei Note a companiei ce va fi prezentată acționarilor în ședința programată pentru finele lunii martie.

Astfel, conform datelor din rapoartele publice ale Consiliului de Supraveghere, investițiile realizate nu au depășit procentul de 46% (în 2014, 38%, 2015 – 46%, 2016 – 30%). „Datele raportate sunt dovada gradului scăzut de îndeplinire a indicatorilor de performanță în mandatul foștilor membri ai CS și Directoratului Transelectrica, cu precădere pentru activitățile cruciale pentru dezvoltarea sustenabilă și strategică a companiei, respectiv lucrările de investiții și mentenanță”, se precizează în nota companiei.

În aceste condiții, actualul management al companiei Transelectrica consideră nejustificată plata componentei variabile a remunerației foștilor membri ai CS și ai Directoratului din perioada 2013-2017, mai ales în condițiile în care profiturile realizate până în anul 2016, mai mari decât cele permise de metodologia ANRE, vor fi recuperate în sensul scăderii profiturilor în perioada următoare prin reducerea tarifelor. Pe cale de consecință, Transelectrica este expusă unui risc major în condițiile în care este vorba despre o companie de utilități strategice și care trebuie să aibă un comportament predictibil și sustenabil pe termen mediu și lung, obiectiv asumat de actualul management, se afirmă în nota ce urmează a fi prezentată acționarilor.

Transelectrica a fost chemată în judecată de foștii membri ai Consiliului de Supraveghere și Directoratului pentru neplata remunerației variabile, mai multe litigii fiind pe rolul instanțelor de judecată. Reclamanții sunt: Ion Toni Teau, Constantin Văduva, Octavian Lohan, Cristian Vișan, Ciprian Diaconu, Ovidiu Artopolescu, Dănuț-Leonard Sandu, Cătălin Lucian Chimirel, Radu Bugica.

Conducerea actuală a companiei se apără în instanță și argumentează cu neîndeplinirea condițiilor din contractele de mandat, respectiv neîndeplinirea indicatorilor de performanță asumați prin planurile de administrare și de management.

Acționarii sunt solicitați să aprobe situația execuției contractelor de mandat ale membrilor CS și Directoratului din perioada 2014-2017, din perspectiva îndeplinirii indicatorilor de perfomanță asumați prin planurile de administrare și management și contractele de mandat.

Foștii membri ai CS și Directoratului se judecă cu Transelectrica pentru remunerația variabilă, care se primește pentru îndeplinirea cumulativă a indicatorilor de performanță: timp mediu de întrerupere, EBITDA și total investiții asumați în palnul de administrare pentru fiecare an de mandat.

Transelectrica apelează la avocați specializați în litigiile cu foștii șefi ai companiei

Conducerea Transelectrica a făcut demersuri pentru a angaja avocați care să reprezinte compania în litigiile cu actuali și foști membri ai Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere. Contractul privind servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau reprezentare are o durată de 4 ani, valoarea fiind de 235.243 lei fără TVA. Reprezentanții societății invocă necesitatea asigurării asistenței juridice pentru situațiile în care Transelectrica se/s-ar afla în contradictoriu cu actuali/foști membri ai CS și Directoratului pentru punerea în executare a contractelor de mandat, a hotărârilor AGA privind remunerarea acestora.

Remunerația membrilor Consiliului de Supraveghere a fost stabilită în baza hotărârii acționarilor din anul 2013 și, similar, cea a membrilor Directoratului, în baza deciziei CS, componenta variabilă fiind acordată pe baza indicatorilor de performanță. Compania nu a onorat cererile înaintate de membrii CS și ai Directoratului formulate pentru pachetele acordate anterior datei de 23.03.2015, respectiv pentru valorificarea componentei variabile constând în bonusul de performanță în funcție de rentabilitatea acțiunilor, se precizează în documentul companiei consultat de InvesTenergy.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *