România are un rol vital în energia Europei. Deja interesul pentru ceea ce poate face proiectul Neptun Deep pentru întreaga regiune este uriaș. Așa cum gazul este pentru România principala resursă pentru tranziția către energia curată, energia nucleară rămâne elementul central din strategia noastră de reducere a emisiilor pe termen mediu și lung, și acesta a fost motivul pentru care am depus atât de multe eforturi pentru ca retehnologizarea și extinderea Centralei de la Cernavodă să intre în linie dreaptă, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la The Economist Romanian Business & Investment Roundtable.

Ministrul a discutat despre securitatea energetică a Europei într-o perioadă în care provocările sunt foarte mari, statele europene luptă să scape de dependența energetică față de Rusia, iar țara noastră are oportunitatea de a fi un actor central în acest efort comun.
“România are o poziție strategică și poate contribui semnificativ la securitatea, stabilitatea și independența energetică ale Europei. Atuurile sunt de partea noastră. Avem resurse importante – gaze naturale, energie nucleară, un sector al regenerabilelor în plină ascensiune – și începem să dezvoltăm infrastructura energetică necesară pentru a le valorifica în avantajul României. Am reamintit de participarea României la proiecte precum Coridorul vertical de gaze, care va spori conexiunile dintre Grecia, Bulgaria, România și Ungaria, oferind o alternativă pentru aprovizionarea cu gaze a regiunii.
Am punctat faptul că România pune mare accent pe dezvoltarea interconectărilor și a investit serios în ultimii ani în astfel de rețele. Am insistat însă și pe necesitatea extinderii capacităților de stocare. Stocarea ajută la pregătirea pentru perioadele dificile, cu consum mare sau cu fluctuații ale prețurilor, diminuând riscurile de securitate pe zona de energie.
Inevitabil, am abordat și subiectul tranziției energetice, unde am reafirmat angajamentul României de a continua investițiile în capacități de producere a energiei curate. Cele 14 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pe care le-am adus în țara noastră pentru proiecte pe zona de energie verde, stau mărturie. Am reluat și aici faptul că, în acest proces, este nevoie de un echilibru, pentru ca Europa să își recâștige rolul în plan internațional din perspectiva propriei competitivități”, precizează Sebastian Burduja.
Prezent la cea de-a 5-a ediție anuală Economist Romanian Business & Investment Roundtable, Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica, a conturat proiectele ambițioase de investiții ale României care vor consolida securitatea energetică a țării și o vor poziționa ca lider regional în energia curată. „Cu Unitățile 3 și 4 Cernavodă, România urmează să-și crească semnificativ capacitatea de energie nucleară, asigurând o sursă stabilă și fiabilă de energie curată pentru zeci de ani de acum înainte. În plus, proiectul Reactor Modular Mic (SMR) marchează o descoperire în implementarea tehnologiei nucleare inovatoare, flexibile și eficiente, sprijinind în continuare independența energetică a țării”, a spus Ghiță.
Dincolo de generarea de energie, Nuclearelectrica este și pionierat în Facilitatea de îndepărtare a Tritium, consolidând poziția României în inovația nucleară avansată și extinzându-se în producția de izotopi medicali, contribuind la asistența medicală globală prin furnizarea de materiale critice pentru tratamentele cancerului.
Cosmin Ghiță a mai subliniat că aceste investiții nu sunt doar despre asigurarea aprovizionării cu energie, ci și despre atragerea parteneriatelor strategice, promovarea creșterii economice și poziționarea României ca un jucător cheie în tranziția verde a Europei.