Societatea de Servicii Hidroenergetice Hidroserv, Filiala de Întretinere si Servicii Energetice Electrica Serv, Societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport „SMART”, Transelectrica. Sunt trei societăți ce aparțin unor companii de stat, șefii acestora neavând grija contractelor, a viitorului. Companiile mamă și-au servit, în permanență, filialele cu contracte în mod direct, fără licitații.
Au fost ani foarte buni pentru aceste companii, însă au început să apară problemele…La Hidroserv, societatea deţinută în proporţie de 100% de Hidroelectrica, care se ocupă de întreţinerea şi mentenanţa grupurilor hidroenergetice, s-a luat în discuție intrarea în insolvenţă a societăţii. Motivul: lucrările de mentenanță la Hidroelectrica au fost foarte puține în ultimii ani, de insolvență a societății mamă.
Nici Transelectrica nu și-a îndeplinit planurile de mentenanță în ultimii ani, iar șefii companiei iau în calcul internalizarea activităților de mentenanță ale SMART.
Electrica Serv – planul de restructurare, accelerat
Ce se întâmplă însă la Filiala de Întretinere si Servicii Energetice Electrica Serv? Societatea este într-un proces de restructurare lentă. Există un plan de restructurare pentru perioada 2015 – 2018, care are avizul Consiliului de Administrație, dar nu a fost aprobat de către AGA Electrica Serv. Potrivit acestuia, în perioada 2015-2017 ar trebui să se realizeze o reducere a numărului de salariați cu 562 persoane.
La finele anului trecut, au plecat 64 de angajați de la Electrica Serv cu acordul părților, pentru care societatea a achitat suma de 3.768 mii RON, inclusiv contribuțiile angajatorului, se precizează într-un document al companiei. În 2016, au plecat, prin acordul părților, 207 angajați, cu salarii compensatorii. Surse apropiate companiei spun că se vor mai face disponibilizări până la finele anului în curs.
Că se fac lucrări de mentenanță în grup o dovedește profitul înregistrat de companiei în semestrul I al anului 2016, în sumă de 2.582 mii RON. Datorită rezultatelor financiare pozitive, până la acest moment nu au fost întreprinse acțiuni oficiale în vederea unor viitoare disponibilizari de personal, este explicația oferită de conducerea Electrica la solicitarea acționarilor.
În planul de restructurare se menționează că, în luna august 2016,se va analiza situația economică a companiei, și dacă va fi cazul se va întocmi un plan de disponibilizări colective cu aplicabilitate din anul 2017. Auditorul KPMG a inclus în calculul provizionului pentru restructurare sumele aferente unei eventuale disponibilizări în anii 2017 și 2018, care a fost înregistrat la nivelul situațiilor financiare consolidate ale grupului Electrica, se specifică în răspunsul către acționari.
Dacă la SMART și Hidroserv, se așteaptă decizii care pot schimba radical situația acestor societăți, la Electrica Serv ar trebuie să continue restructurarea și să se ia decizii de business pentru eficientizarea activității. Cu siguranță, noul Director General al Electrica, Dan Cătălin Stancu, va avea un cuvânt de spus în acest sens.
Daca hoțul ala de Agliceru de la hidroelectrica nu da voie sa se repare nimic !!!!!
Eficientizarea Electrica Serv i se datorează fostului director general Eugen Davidoiu, aruncat in strada după 3 ani de pseudodirectorul general Iuliana Andronache si Cristian Busu , care se spune ca ar fi președintele CA Electrica. De ce? Pentru ca soția lui Davidoiu lucra in Electrica înainte ca acesta sa ajungă director general. Dar ce face Busu acum? Il „recrutează” pe Stancu care este tot machedon ca si Busu si a cărui nevasta lucrează tot in Electrica iar acum o luna (🤔) este promovată director operațiuni !!! Ce cuvânt are de spus Stancu care era directorul Electrica care a privatizat societatea si a dat-o la Enel si Eon? O sa termine tot si o sa plece trădător iar si cu conturile grase in Sicilia si Berlin !!! DNA, va rog sa ne ajutați sa Investigați abuzurile lui Busu si Andronache !!!
Mai bine s.ar verifica in ce conditii,in ce bataie de joc muncesc angatii,ca in rest,de la maistru in sus,toti au cate o casuta noua de.ti rupi gatul uitandu.te la ea! Nu bonuri de masa,nu salariu la timp,nu ore platite,doar tipete,jigniri si toti electricienii transformati in sapatori de rand!!daca s.ar mai ridica vreun director de pe scaun, sa mearga pe teren sa.i vada pe muritorii de rand cum umbla 3-4 ani cu o salopeta si in ce conditii muncesc,poate ar fi mai bine!cari sacosa la maistri, stai linistit,muncesti putin,nu cari,in ziua aia muti muntii!!
Dar pe fostul director Mihai Radulescu nu-l cheama DNA-ul sa-l ancheteze? A facut cele mai paguboase contracte,a jefuit institutia ,s-a imbogatit si a fugit,bazandu-se si pe prietenia cu procurorul penal Maximilian Balasescu.
Sa vina DNA peste ei!!!!!!
Pentru un Sistem Energetic National sigur este nevoie de mentenanță ,nu clanuri de spagari!
Subiectele sunt de foarte multa vreme de competenta DNA. Aici se vede foarte clar clientelismul politic si praduirea banilor publici. In cazul FILIALELOR Transelectrica subiectul este unul de Siguranta Nationala de ani de zile, dar in mod inexplicabil CSAT nu vede, nu aude nimic. Chiar asa de nevinovat este statul ca de 10 ani nu se intampla nimic??? Toti demnitarii acestor ani au o raspundere ministeriala deosebit de grava! Actionarii au pagube de sute/mii de milioane, au existat accidente colective soldate cu VICTIME, datorate incompetentei clientilor politici! Ne aflam la un pas de o avarie de sistem si toata lumea priveste candid drobul de sare! Anul trecut la discutiile privind strategia energetica am subliniat aceste toate aceste aspecte. Statul Roman se spala pe maini ca a dispus din 2009 internalizarea activitatilor??? Dupa 11/09 suntem singura tara din lume care nu am adoptat masurile necesare de protejare a infrastructurilor critice. Aseara am fost sa aprind o lumanare la capatatiul unui profesionist, dar si om politic care a plecat dintre noi si care a luat pozitie fata de aceasta problema in 2009, iar in iulie 2010 a fost „executat” politic. Anul acesta a fost un an record de profesionisti de marca care au plecat dintre noi. Energia este o industrie cu FOARTE mare uzura psihologica asupra profesionistilor. Clasa politica a accentuat acesta „uzura” cu mult peste limitele internationale si va trebui sa raspunda pentru politizarea nepermisa a energiei. Cand trec la cele sfinte atatia profesionisti de marca este o situatie deosebit de grava pe care seful statului o cunoaste foarte bine si nu a luat masurile constitutionale cu care este investit. Momentul declansarii situatiei deosebit de grave de „alarma” a inceput in toamna anului trecut cand „a fost nevoit sa viziteze” CNE Cernavoda! Problemele de mentenanta si de personal ale SEN sunt de conpetenta CSAT si multi oameni politici vor trebui sa raspunda pentru faptele lor.