Comisia Europeană va prezenta mâine, 14 ianuarie, la Strasbourg, planul de finanţare a tranziţiei energetice, plan care va avea în centru un „Fond de tranziţie” al cărui obiectiv este să mobilizeze investiţii de până la 100 miliarde de euro, transmite AFP.
„Fondul de tranziţie” va fi înzestrat cu 7,5 miliarde euro între 2021 şi 2027 (următorul cadru financiar multianual al UE), conform proiectului Executivului comunitar. Acesta va fi completat de alte mijloace de finanţare via programe de investiţii ale UE dar şi ale Băncii Europene de Investiţii (BEI).

Acest dispozitiv este destinat să liniştească ţările din Est care sunt încă reticente să se angajeze în tranziţia energetică, în special când vine vorba de obiectivul privind ajungerea la neutralitatea climatică la orizontul anului 2050. Polonia a refuzat să adere la acest obiectiv cu prilejul summitului european din luna decembrie, scrie Agerpres.
Mecanismul de tranziţie vizează susţinerea regiunilor unde emisiile de CO2 legate de industrie şi producţia de energie sunt cele mai ridicate, în ideea de a sprijini dezvoltarea de noi tehnologii precum şi reconversia sau pregătirea persoanelor ale căror locuri de muncă sunt legate de combustibilii fosili.