Decizia Ministerului Energiei, în calitate de acționar majoritar: Dacă îndeplinește indicatorii de performanță, Cosmin Ghiță – administratorul executiv al Nuclearelectrica va primi o remunerație variabilă brută maximă de 4000 euro pe lună

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Decizia Ministerului Energiei, în calitate de acționar majoritar: Dacă îndeplinește indicatorii de performanță, Cosmin Ghiță – administratorul executiv al Nuclearelectrica va primi o remunerație variabilă brută maximă de 4000 euro pe lună
  • Acționarii sunt solicitați să aprobe o remunerație variabilă care va fi calculată având la bază salariul mediu brut lunar, nu indemnizația fixă brută lunară
  • SNN precizează că “niciun membru al conducerii executive nu a încasat componenta variabilă de la momentul încheierii Contractului de Mandat pentru un mandat de 4 ani”

Administratorul Executiv al Nuclearelectrica Cosmin Ghiță, numit în funcţia de director general al societăţii pentru un mandat de 4 ani, începând din 11 februarie 2019, ar urma să primească o remunerație variabilă brută maximă de 3944,41 euro pe lună (valoare netă maximă de 2307 euro/lună), în  funcție de gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanță.

Ministerul Energiei a transmis Nuclearelectrica o nouă propunere cu privire la stabilirea remunerației variabile pentru  Administratorului Executiv, într-o solicitare de completare a ordinii de zi a AGA din 29 iulie. Acționarii sunt solicitați să aprobe o remunerație variabilă care va fi calculată având la baza salariul mediu brut lunar, nu indemnizația fixă brută lunară.

Într-o primă variantă, acţionarii  Nuclearelectrica erau convocați pentru a stabili dacă sunt de acord să îi acorde directorului general un bonus anual mult mai generos, respectiv o indemnizație variabilă anuală, care să fie între 24-36 ori indemnizaţia fixă brută lunară (între 5-6 ori media pe ultimile 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii).

Nuclearelectrica a informat acționarii și investitorii despre solicitarea acționarului majoritar, Ministerul Energiei, printr-un raport transmis BVB. Cu aprobarea acționarilor, se va modifica Anexa nr. 3 la Actul Adiţional nr. 1 la Contractul de Mandat al administratorilor executivi,  după cum urmează:

”Componenta variabilă anuală a remuneraţiei Administratorului Executiv/Director General este între 24-36 ori media câştigului salariul mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii. Valoarea componentei pe termen scurt, mediu si lung se determină prin aplicarea cotelor procentuale precizate in anexa 3.1, rezultând valoarea de plată a componentei variabile pentru fiecare an de mandat după următorul algoritm:

  • Comp. var. an 2019 se plăteşte: 80% pentru atingerea obiectivelor din anul 2019 (pe termen scurt) + 10% pentru atingerea obiectivelor din anul 2020 (pe termen mediu) + 10% pentru atingerea obiectivelor din anul 2022 (pe termen lung la final de mandat)
  • Comp. var. an 2020 se plăteşte: 80% pentru atingerea obiectivelor din anul 2020 (pe termen scurt)+ 10% pentru atingerea obiectivelor din anul 2020 (pe termen mediu)+ 10% pentru atingerea obiectivelor din anul 2022 (pe termen lung la final de mandat)
  • Comp. var, an 2021 se plăteşte: 80% pentru atingerea obiectivelor din anul 2021 (pe termen scurt)+ 10% pentru atingerea obiectivelor din anul 2022 (pe termen mediu)+ 10% pentru atingerea obiectivelor din anul 2022 (pe termen lung la final de mandat) Comp. var. an 2022 se plăteşte: 80% pentru atingerea obiectivelor din anul 2022 (pe termen scurt)+ 10% pentru atingerea obiectivelor din anul 2022 (pe termen mediu) + 10% pentru atingerea obiectivelor din anul 2022 (pe termen lung la final de mandat)

În raportul transmis BVB se precizează că”în cazul aprobarii punctului introdus pe ordinea de zi a AGOA de către acționarul majoritar, Ministerul Energiei, remunerația variabilă a Administratorului Executiv al SN Nuclearelectrica SA va fi calculată având la bază salariul mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii, respective pentru perioada decembrie 2017-noiembrie 2018, în valoare bruta de 6.179,58 lei (valoare netă 3.615 lei), nu indemnizația fixă brută lunară (de 6 ori salariul mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii) a Administratorului Executiv al SNN, asa cum aparea la litera d) a punctului 3 din Anexa nr. 3 la Actul Adiţional nr. 1 la Contractul de Mandat al Administratorilor Executivi, Act Adiţional aprobat prin art. 6.1 din Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A. nr. 3/10.04.2019”.

Potrivit unui calcul ipotetic, prezentat de SNN în informarea semnată de Directorul General Cosmin Ghiță, raportat la limita superioară a remunerației variabile ( de 36 ori salariul mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii) supusă aprobării AGA, rezultă o componentă variabilă brută maximă de 3944,41 Euro/lună (valoare netă maximă de 2307 Euro/luna), în funcție de gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanță.

SNN subliniază totodată că, “niciun membru al conducerii executive a SNN nu a încasat componenta variabilă de la momentul încheierii Contractului de Mandat pentru un mandat de 4 ani”.

Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica a aprobat numirea lui Cosmin Ghiţă în funcţia de director general al societăţii pentru un mandat de 4 ani, începând din 11 februarie 2019. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Nuclearelectrica, singurul membru executiv din conducerea companiei este Cosmin Ghiţă.

Nuclearelectrica se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,48% din acţiuni, Fondul Proprietatea, 9,10% şi alţi acţionari, 8,42%.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *