Demers pentru  independența reglementatorilor în energie din Europa

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Demers pentru  independența reglementatorilor în energie din Europa

Lord Mogg, Președinte Consiliului Reglementatorilor Europeni în domeniul Energiei: Independența reglementatorilor naționali este de o importanță majoră pentru încrederea în piață

În unele state membre UE, legislația privind independența autorităților de reglementare nu a fost implementată integral, a constatat Consiliul Reglementatorilor Europeni în domeniul Energiei (CEER), care a publicat raportul privind garantarea independenței autorităților de reglementare. Raportul CEER analizează competențele și sursele de finanțare ale autorităților naționale de reglementare în domeniul energiei, precum și independența, responsabilitatea și transparența acestora.

Basic CMYK

Legislația europeană în domeniul energiei (cel de-al Treilea Pachet Energetic) prevede ca toate autoritățile de reglementare în domeniul energiei să fie independente față de industrie și guvern. “În timp ce majoritatea deciziilor autorităților de reglementare sunt obligatorii și definitive, CEER constată că în 5 din cele 29 de țări examinate, autoritățile de reglementare pot primi indicații de la Guvern privind deciziile de reglementare pe care le emit. Mai mult, în 11 țări, bugetele autorităților de reglementare au nevoie de aprobare guvernamentală sau în alte situații, Guvernul poate plafona contribuțiile bănești percepute de autoritățile de reglementare”, potrivit informării publicate de ANRE în baza raportului CEER.

”Supravegherea independentă a procesului de reglementare presupune ca autoritățile de reglementare în domeniul energiei să fie împuternicite să acționeze independent de interesele pieței și de cele politice. Aceste elemente esențiale au fost consacrate de legislația în vigoare în domeniul energiei emisă de UE și trebuie implementate în toate statele membre UE”, a declarat Lord Mogg, Președinte CEER.

CEER va examina propunerile legislative ale Comisiei Europene privind ”Energia curată pentru toți europenii” care au în vedere, printre altele, asigurarea că independența autorităților de reglementare în domeniul energiei este garantată și, acolo unde este cazul, consolidată.

”Independența reglementatorilor naționali este de o importanță majoră pentru încrederea în piață. Un cadru legislativ stabil, predictibil și coerent este esențial pentru investiții și pentru protecția consumatorilor din sector”, a adăugat Mogg.

De asemenea, CEER a publicat și Raportul privind cooperarea autorităților de reglementare. Potrivit ANRE, acest document oferă exemple de cooperare practică între autoritățile de reglementare (atât în cadru oficial cât și voluntar) cu privire la aspectele tehnice sau cele legate de piață, pe întreg teritoriul Europei.  Cooperarea autorităților de reglementare a jucat un rol-cheie în consolidarea integrării pieței de energie la nivel regional și această cooperare ar trebui sprijinită în continuare, se constată în raport.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Demers pentru  independența reglementatorilor în energie din Europa”

  1. Legislația europeană în domeniul energiei (cel de-al Treilea Pachet Energetic) prevede ca toate autoritățile de reglementare în domeniul energiei să fie independente față de industrie și guvern. “În timp ce majoritatea deciziilor autorităților de reglementare sunt obligatorii și definitive, CEER constată că în 5 din cele 29 de țări examinate, autoritățile de reglementare pot primi indicații de la Guvern privind deciziile de reglementare pe care le emit. Mai mult, în 11 țări, bugetele autorităților de reglementare au nevoie de aprobare guvernamentală sau în alte situații, Guvernul poate plafona contribuțiile bănești percepute de autoritățile de reglementare”, potrivit informării publicate de ANRE în baza raportului CEER.
    NOTA POPESCU : CEER se traduce Council of European Energy Regulators pe romaneste consiliul euripean al organizatiilor de reglementare energetica . DECI : a aparut observatia ca in Ro apare o influenta guvernamentala . Desigur ca apologetii legiferarilor idioate vor pretinde o corectie a legii energiei astfel incat ANRE sa fie lasat complect liber. ACESTA ESTE UNUL DIN MODURILE DE APLICARE GRESITA A CEEA CE E NORMAL IN OCHII EUROPEI. Adica ANRE chipurile”se autofinateaza „adica ia bani de la cei regelementati care varsa taxele in preturi si in consecinta JEFUITI ramanem noi . TRAIM IN RO. rezolvarea e alta dar … fara hoti!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *