În acest an, doar 200 angajați vor fi disponibilizați la Complexul Energetic Oltenia față de 740 de salariați cât se stabilise inițial în planul de restructurare, reorganizare și eficientizare a companiei, aprobat de acționari în martie 2017. Conducerea companiei a revizuit acest plan, astfel că, la începutul lunii iunie, vor fi concediați 200 salariați.
Necesitatea revizuirii planului a survenit datorită faptului că aspectele avute în vedere nu mai sunt în concordanță cu schimbările petrecute în 2017 în sectorul energetic, este explicația șefilor companiei. “S-a demonstat că CE Oltenia a contribuit semnificativ la stabilitatea Sistemului Energetic Național. Creșterea producției și consumului intern de energie la nivel național coroborat cu o perioadă de hidraulicitate scăzută și cu indisponibilizarea centralei OMV de la Brazi pentru o perioadă semnificativă în 2017 a făcut posibil ca CE Oltenia să producă o cantitate de energie de 14,93 TWh. Pentru a asigura cantitatea de cărbune necesară producerii energiei electrice și a constituirii stocurilor pentru trecerea vârfului de iarnă 2017-2018 a fost nevoie de creșterea programului de lucru în zona de extracție de la 5 la 6-7 zile/săptămână”, se precizează în Planul de restructurare, revizia cu numărul 3, ce va fi prezentat acționarilor spre aprobare în ședința din luna martie.
„Pentru realizarea producției de cărbune planificată, de 22,2 milioane tone, cât și a producției de energie electrică programată pentru 2018, de 15 TWh, se impune utilizarea tuturor capacităților disponibile existente în zona de minerit, inclusiv carierele Husnicioara și Rovinari. Totodată, se impune utilizarea la maxim a capacităților energetice, cu punerea în aplicare a programelor de mentenanță și investiții. În aceste condiții, programul de disponibilizare se va realiza în așa fel încât închiderea capacităților de producție planificate să nu reducă cantitatea de cărbune necesară pentru realizarea planului de producție de energie, conform BVC”, susțin reprezentanții CE Oltenia.
Potrivit planului de restructurare, în perioada 2018-2020 se va pune accent pe realizarea cât mai multor investiții pentru reabilitarea capacităților de producție. Lucrările de întreținere și reparații la capacitățile de producție se vor realiza cu echipele proprii de mentenanță.
Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat la audierile din Parlament că nu va închidemine, termocentrale pe cărbune. „Ne concentrăm, la nivel de primă urgenţă, să vedem ce putem face ca să scădem poluarea. Eu nu am de gând să închid mine, termocentrale pe cărbune. România are un mix energetic şi cel puţin o treime provine din cărbune. Eu ce să fac acum, să renunţ la toate facilităţile pe care le am pentru că vezi, Doamne, nu ştiu ce trebuie să fac. Sigur că vreau să le eficientizez. Asta va fi prima preocupare pe care o am. Vreau să văd care e planul şi cum o să facem să scadă poluanţii”, a susţinut Anton.
În consecință, prin Planul revizuit al CE Oltenia, se propune diminuarea numărului personalului, în perioada 2018 – 2020, cu 200 salariați în fiecare an. La finele anului 2017, în cadrul CE Oltenia își desfășurau activitatea un număr de 13.281 salariați. Numărul de salariați afectați de măsurile de concediere colectivă din perioada 2017-2018 va fi 1.200, respectiv 1.000 salariați din luna mai 2017 și 200 angajați din iunie 2018.