Electrica va fi eliminată de pe “lista neagră” a Consiliului Concurenței cu firme care au trucat licitaţii publice pe 20 decembrie. Se împlinesc 3 ani de la emiterea deciziei

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Electrica va fi eliminată de pe “lista neagră” a Consiliului Concurenței cu firme care au trucat licitaţii publice pe 20 decembrie. Se împlinesc 3 ani de la emiterea deciziei
  • Compania a contestat Decizia Consiliului Concurenței. Procesul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu termen de judecată 9 februarie 2022
  • Electrica a achitat integral amenda stabilită prin Decizie, pentru “a da dovadă de bună-credință și a evita consecințele negative ale urmăririi silite a sumelor” (Raportul administratorilor)

Societatea Electrica va fi eliminată de pe “lista neagră” a  Consiliului Concurenței cu firme care au trucat licitaţii publice  la îndeplinerea celor 3 ani de la emiterea deciziei, și anume la data de 20 decembrie 2020, se precizează în Raportul administratorilor pentru perioada de 9 luni ale anului în curs.

Electrica a cerut, în mod expres, Consiliului Concurenței să fie scoasă de pe Lista actualizată a operatorilor economici care au fost implicați în investigații privind trucarea de licitații, motivând că se încalcă drepturile și se aduce atingere imaginii companiei. Asocierea cu ideea de vinovăție dovedită definitiv este lipsit de fundament legal, susțin reprezentanții Electrica.

Deși Electrica a contestat Decizia Consiliului Concurebței și a formulat căile de atac prevazute de lege, societatea a achitat integral amenda stabilită prin Decizie, pentru a da dovadă de bună-credință și a evita consecințele negative ale urmăririi silite a sumelor, se specifică în documentul menționat.

La sfârșitul lunii august 2020, Consiliul Concurenței a inclus ELSA pe acastă listă. Evenimentele care fac obiectul Deciziei se referă la comercializarea, de către mai multe companii, a contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 și de către Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 – 30 septembrie 2015.

Prin Decizia nr. 77/20 decembrie 2017, Electrica a fost sancționată de către Consiliul Concurenței. Administratorii companiei susțin că autoritatea de concurență a reținut calitatea de “facilitator” a Electrica, concept neconfirmat definitiv de instanțele din Romania, societatea nefiind reținută în probatoriu ca participant la înțelegerile din piață.

În contextul în care “Electrica a colaborat deplin, dincolo de obligația legală de a coopera, cu Consiliul Concurenței pe parcursul investigației în scopul identificării comportamentelor de natură a afecta societatea, și având în vedere faptul că Electrica nu este producător de contoare electrice”, administratori consideră că “nu poate reține faptul că societatea a participat la vreo înțelegere de împărțire a pieței comercializării contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România”.

Ca urmare, Electrica a contestat Decizia Consiliului Concurenței, iar procesul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, având termen de judecată 9 februarie 2022. La acest moment nu există o hotărâre judecatorească definitivă, se precizează în Raportul administratorilor.

Consiliul Concurenţei a publicat pe pagina sa de internet, o listă neagră a firmelor care au fost implicate în investigaţii privind trucarea unor licitaţii publice, printre numele cele mai cunoscute fiind Siveco, Energobit, Electrica, Electromagnetica, Condmag, Cis-Gaz, potrivit Agerpres. Lista conţine un număr de 35 de companii care au fost implicate în investigaţii privind trucarea de licitaţii, deciziile de sancţionare din ultimii trei ani, precum şi menţiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea naţională de concurenţă.

Citiți mai multe pe

https://www.investenergy.ro/electrica-cere-consiliului-concurentei-sa-fie-scoasa-de-pe-lista-neagra-cu-firme-care-au-trucat-licitatii-publice-se-incalca-drepturile-si-aduce-atingere-imaginii-companiei-asocie/


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *