Enel a lansat o emisiune de obligațiuni asociată obiectivelor de sustenabilitate de 4 miliarde dolari

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Enel a lansat o emisiune de obligațiuni asociată obiectivelor de sustenabilitate de 4 miliarde dolari

Enel Finance International N.V. („EFI”), compania financiara inregistrata in Olanda controlata de Enel S.p.A. (“Enel”) , a lansat ieri pentru investitorii institutionali din pietele americane si internationale o emisiune de obligatiuni multi-transa asociata obiectivelor de sustenabilitate, in valoare totala de 4 miliarde de dolari, echivalentul a circa 3,4 miliarde de euro.

„În următorii ani vom asista la o accelerare puternică a investițiilor aliniate la ODD, ceea ce va reprezenta o pârghie esențială în crearea de valoare sustenabilă pe termen lung, pentru toată lumea”, a declarat directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli. „În conformitate cu modelul nostru de business, care plasează sustenabilitatea în centrul alegerilor noastre, continuăm să accelerăm îndeplinirea obiectivelor de finanțare durabilă, cu o nouă tranzacție record, cu care atingem noi niveluri pe piețele de capital și care va finanța răscumpărarea a patru obligațiuni convenționale cu valoare nominală de 6 miliarde de dolari. Suntem ferm convinși că finanțarea durabilă va stimula consolidarea piețelor de capital sustenabile în următorii ani, plasând obiectivele legate de ODD și valoarea financiară în centrul structurii sale, înlocuind treptat instrumentele convenționale de finanțare”.

Emisiunea este legată de realizarea obiectivului de sustenabilitate al Enel ce vizează reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1), contribuind la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 13 al Organizației Națiunilor Unite (Acțiune climatică), și este în conformitate cu cadrul de finanțare durabilă al Grupului (Cadrul).Operațiunea a fost precedată de plasarea cu succes, în luna iunie, a unor obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate, în trei tranșe, de 3,25 miliarde de euro, și reprezintă cea mai mare tranzacție asociată obiectivelor de sustenabilitate de pe piețele de capital pentru instrumente cu venit fix, precum și cea mai mare tranzacție de finanțare sustenabilă a anului de pe aceste piețe realizată până în prezent de un emitent corporate.

Obligațiunile sunt garantate de Enel, iar emisiunea a fost suprasubscrisă de 3 ori, înregistrând oferte de circa 12 miliarde de dolari și o participare importantă din partea investitorilor responsabili social (SRI), permițând Grupului Enel să-și diversifice baza de investitori.

Veniturile rezultate ar urma să finanțeze răscumpărarea a patru emisiuni de obligațiuni convenționale ale Enel Finance International NV, cu o valoare nominală totală de 6 miliarde de dolari, ca parte a planului Grupului de a accelera realizarea obiectivelor privind ponderea surselor de finanțare duraiblă în datoria totală brută a Grupului, setată la 48% în 2023 și peste 70% în 2030.

Succesul noii emisiunii este o recunoaștere evidentă a strategiei de sustenabilitate a grupului și a capacității sale de a genera valoare, contribuind la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite. Valoarea “sustenabilitate” s-a reflectat încă o dată în cerere și în mecanica de stabilire a prețurilor aferentă emisiunii, se precizează în comunicatul transmis de Enel.

Tranzacția este conformă cu Cadrul actualizat în ianuarie 2021, care integrează pe deplin sustenabilitatea în programul global de finanțare al Grupului. Cadrul este aliniat cu „Principiile obligațiunilor asociate obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociației pieței de capital internaționale (ICMA) și cu „Principiile de împrumut asociat obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociației pieței împrumuturilor (LMA), verificate de Vigeo Eiris.În conformitate cu Cadrul, cele patru tranșe ale obligațiuni sunt legate de Indicatorul cheie de performanță (KPI) privind valoarea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1) la nivel de grup, măsurat în grame de CO2eq pe kWh, contribuind la realizarea Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 13 al Organizației Națiunilor Unite.

În acest sens, în octombrie 2020, Enel a anunțat o revizuire a țintei de reducere până în 2030 a emisiilor directe de gaze cu efect de seră în Scopul 1, până la un nivel cu 8% mai scăzut față de 2017, ceea ce ar însemna o valoare de 82g CO2eq / kWh. Ținta este certificată de inițiativa Science Based Targets (SBTi) ca fiind eficientă în efortul de limitare a încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.Planul pentru 2030 include, de asemenea, un obiectiv privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (Scopul1), cantitate măsurată în grame de CO2eq/kWh, egală sau mai mică de 148gCO2eq/kWh, până în 2023. Scopul final vizează decarbonizarea completă a mixului energetic al Enel până în 2050.

Pe lângă această tranzacție, EFI a semnat cu patru bănci noi tranzacții de tip swap pe valute încrucișate, de asemenea legate de obiective de sustenabilitate, pentru a acoperi riscul privind rata de schimb valutar dolar-euro și riscul de dobândă. Caracteristica notabilă a acestor instrumente derivate este angajamentul contrapărților de a realiza SPT-uri specifice și ambițioase, ceea ce implică fie o reducere fie o penalitate aplicată costului tranzacției, în funcție de capacitatea fiecărei contrapărți de a-și îndeplini SPT-ul aferent.

După această strategie de hedging, emisiunea, a cărei durată medie este de aproximativ 10 ani, are un cost de aproximativ 0,7%, în moneda euro.

Emisiunea de obligațiuni și Oferta au fost susținute de un sindicat de bănci, iar co-subscriitori principali au fost Barclays, BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Credit Agricole, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan, Mizuho, Morgan Stanley, Société Générale și SMBC.

Având în vedere caracteristicile sale, emisiunii i s-a atribuit un rating provizoriu de BBB + de către Standard & Poor’s, A- de către Fitch și Baa1 de către Moody’s.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *