Enel, succes cu prima emisiune de obligațiuni „sustenabile” pentru investitorii instituționali de pe piața europeană

Publicat pe Categorii Stiri externe
Prima Pagina Actual Stiri externe Enel, succes cu prima emisiune de obligațiuni „sustenabile” pentru investitorii instituționali de pe piața europeană
  • Emisiunea a fost suprascrisă de patru ori, cu comenzi de aproximativ 10 miliarde de euro, confirmând aprecierea piețelor pentru soliditatea strategiei durabile a Grupului și a rezultatelor financiare ulterioare ale acestuia

Enel Finance International N.V. („EFI”), filiala financiară înregistrată în Olanda a Enel SpA („Enel”  ), a lansat o emisiune de obligațiuni „sustenabile” în mai multe tranșe pentru investitorii instituționali de pe piața europeană. Valoarea totală este de 2,5 miliarde de euro. Obligațiunea este asociată realizării Obiectivelor Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (ODD) și este prima „Obligațiune generală asociată ODD-urilor” emisă pe piața europeană.

„După plasarea cu succes a obligațiunilor asociate ODD-urilor în SUA, am lansat prima noastră obligațiune sustenabilă pe piața europeană, iar rezultatul excelent al acestei emisiuni este încă o dovadă a apetitului în creștere al investitorilor pentru instrumente de finanțare inovatoare și sustenabile”, a declarat Alberto De Paoli, CFO-ul Enel. „Există o legătură clară între sustenabilitate și crearea de valoare deoarece, investind în proiecte sustenabile din punct de vedere ecologic și social, companiile pot asigura o rentabilitate ridicată și pot minimiza riscurile, contribuind totodată la realizarea ODD-urilor. Suntem siguri că din ce în ce mai multe companii vor adopta acest model, orientându-și afacerile către o strategie de ansamblu care plasează sustenabilitatea în centrul deciziilor de investiții și finanțare.

Obligațiunea, care este garantată de Enel și lansată ca parte a programului de emisiune de obligațiuni pe termen mediu al Enel și EFI (Euro Medium Term Notes Notes – EMTN), a fost aproape de patru ori suprasubscrisă, cu comenzi totale de aproximativ 10 miliarde de euro și participarea semnificativă a Investitorilor Responsabili Social (SRI) și permit grupului Enel să continue diversificarea bazei sale de investitori. Emisiunea urmează să fie listată la Bursa din Irlanda.

Emisiunea este asemănătoare celei de obligațiunile asociate Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă lansată de către EFI pe piața americană în septembrie 2019 cu o valoare totală de 1,5 miliarde de dolari SUA, precum și cele trei obligațiuni verzi anterioare emise de EFI pe piața europeană, cu o valoare totală de 3,5 miliarde de euro.

Enel s-a concentrat pe crearea de valoare prin opțiuni de business care susțin îndeplinirea următoarelor patru ODD-uri în planul grupului pentru perioada 2019 – 2021:

•           ODD 7 „Energie curată și la prețuri accesibile”, cu majorarea capacității de producție din surse regenerabile cu peste 11,6 GW;

•           ODD 9 „Industrie, inovație și infrastructură”, cu peste 46,9 milioane de contoare inteligente instalate și investiții de 5,4 miliarde de euro în inovare și digitalizare;

•           ODD 11 „Orașe și comunități sustenabile”, cu investiții în segmentul de retail și noi servicii de energie cu accent pe electrificarea unor domenii de activitate, al căror obiectiv este de a ajunge, printre altele, la o capacitate însumată de 9,9 GW pentru echilibrarea rețelelor prin managementul consumului și 455.000 de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice;

•           ODD 13 „Acțiune climatică”, cu un angajament de reducere a emisiilor de dioxid de carbon la mai puțin de 0,125 kg / kWh până în 2030 și de decarbonizare completă până în 2050.

În special, această emisiune de obligațiuni, care va fi utilizată pentru a răspunde cerințelor financiare obișnuite ale Grupului, este legată de capacitatea Enel de a atinge următoarele obiective de dezvoltare durabilă:

i.          ODD 7 „Energie curată și la prețuri accesibile”, prin ajungerea, până la 31 decembrie 2021, la un procent din capacitatea instalată de energie regenerabilă (pe o bază consolidată) egal sau mai mare de 55% din capacitatea instalată totală consolidată. La 30 iunie 2019, cifra era deja egală cu 45,9%;

ii.         ODD 13 „Acțiune climatică”, prin atingerea unui nivel de emisii de gaze cu efect de seră până în 2030 egal cu sau mai mic de 125 g CO2/ kWh (în 2018 această cifră era deja egală cu 369 g CO2/ kWh), în conformitate cu angajamentul de a reduce emisiile directe de gaze cu efect de seră de către Enel cu 70% până în 2030 comparativ cu valorile din 2017, așa cum este certificat prin inițiativa Science Based Targets (SBT) și în concordanță cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Operațiunea a fost susținută de un consorțiu bancar format din Banca IMI, Barclays, BBVA, BNP Paribas, BofA Merrill Lynch, CaixaBank, Credit Agricole CIB, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, ING, J.P. Morgan, Mediobanca, Mizuho, MUFG, Natixis, Santander Corporate & Investment Banking, SMBC Nikko, Unicredit, ocupându-se de intermedierea emisiunii.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *