Este oficial: Chinezii de la CEFC – acţionari majoritari la KMG International, fost Rompetrol Group. Finalizarea tranzacţiei, în octombrie 2016

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Este oficial: Chinezii de la CEFC – acţionari majoritari la KMG International, fost Rompetrol Group. Finalizarea tranzacţiei, în octombrie 2016

Ultima oră: Compania chineză CEFC va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția a 51% din acțiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, angajându-se totodată să investească cel puțin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani, potrivit informațiilor publicate pe site-ului CEFC.

Compania China Energy Company Limited (CEFC) a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al KMG International (fost Rompetrol Group NV). Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture va fi de 49%, respectiv 51%

group_0

Foto: Sursa KMG International

Vă prezentăm în cele ce urmează textul integral al comunicatului de presă transmis de Compania Naţională «KazMunayGas» S.A.:

Astana, 29 Aprilie – Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au semnat astăzi documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture.

Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture va fi de 49%, respectiv 51%

Conform ințelegerii dintre KMG – CEFC, compania din China își asumă o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii. Sub denumirea « Silk Way» (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan – KMG și al companiei din China – CEFC se va dezvolta având ca baza platforma Grupului KMGI. O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China si România a realizat un volum important de activități pregătitoare – semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înțelegere în prezenta prim miniştrilor din Kazahstan şi China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a Condițiilor principale ale tranzacției (Term Sheet).

“Sunt convins că în parteneriat cu un investitor puternic, compania va reuşi să avanseze considerabil, utilizând KMGI drept platforma comună pentru dezvoltarea business-ului”, declară Sauat Mynbayev, președintele KMG.

Directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang a subliniat: “Parteneriat din CEFC şi KMG are ca obiectiv o dezvoltare stratregică care va face din KMG International o platformă comună pentru obţinererea de resurse şi efectuarea de investiţii strategice. Această evoluţie se înscrie în spiritul celor două iniţiative naţionale `One Belt One Road` şi `Nurly Zhol`. Suntem încrezători că va fi o colaborare benefică pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung”.

Conform celor stabilite de ambele părți, guvernarea societății mixte se va face pe bază de paritate.

Tranzacția va fi supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităților competente europene şi chineze, dar şi alte instituţii abilitate. Data estimată pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.

Notă:

Compania chineză CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. În 2014 compania a fost inclusă în lista Global Fortune 500 pe locul 349. CEFC își desfășoară activitatea în domeniile energetic, financiar și investiții.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG în 2007. În România Grupul administrează două rafinării, iar la nivel european şi în regiunea Mării Negre deține și operează o importantă rețea de stații distribuție carburanți. Conform Hotărârii Guvernului din Kazahstan din 30.12.2015, KMGI a fost inclus în lista companiilor care vor fi privatizate.

 

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *