- Banca nu presupune crearea unei noi firme de investiții, este un instrument de finanțare cuprinzător pentru a aduce noile oportunități de finanțare ale UE și ale statelor membre într-un singur punct de acces simplificat
Eurelectric, asociația industriei electrice europene, solicită Comisiei Europene să înființeze o bancă în cadrul viitorului plan de acțiune pentru electrificare, care să fie coordonată cu Clean Industrial Deal.
Banca ar trebui să centralizeze expertiza, opțiunile de finanțare și instrumentele de reducere a riscurilor în cadrul unui singur stop-shop gestionat de Comisie și sprijinit de Banca Europeană de Investiții, precum și de statele membre, precizează Eurelectric. Acest instrument ar trebui să ofere compensații pentru cheltuielile de capital critice, precum și sprijin condiționat pentru cheltuielile operaționale în perioada de tranziție a industriilor.
Eurelectric prezintă contextul: Electrificarea industrială nu se dezvoltă în Europa din cauza investițiilor inițiale mari, a ciclurilor lungi de investiții, a costurilor crescute cu energia, a impozitării neloiale și a subvențiilor continue pentru combustibili fosili. Curtea de Conturi Europeană estimează că subvențiile pentru combustibilii fosili ajung la peste 55 de miliarde EUR în fiecare an în statele membre, în principal beneficiind industrie, transport și agricultură. Există diferite alternative pentru decarbonizarea industriei, cum ar fi biometanul, hidrogenul, captarea, utilizarea și stocarea carbonului (CCUS). Deși toate soluțiile vor fi necesare, electrificarea directă rămâne cea mai eficientă energetic și cea mai ieftină opțiune pentru procesele industriale sub 500 °C. Cu toate acestea, rata de electrificare rămâne blocată la 33%, când studiile sugerează în prezent că ar putea ajunge la 90% până în 2035 cu tehnologiile disponibile. Este timpul să găsim noi stimulente pentru a stimula electrificarea industrială.

Cum ar funcționa această bancă? Noul document de poziție al Eurelectric detaliază:
- Banca nu presupune crearea unei noi firme de investiții, este mai degrabă un instrument de finanțare cuprinzător pentru a aduce noile oportunități de finanțare ale UE și ale statelor membre într-un singur punct de acces simplificat.
- Un forum al experților relevanți ar informa activitatea băncii, analizând industriile care au nevoie de sprijin și identificând barierele existente pe piață.
- Aplicațiile de proiect ar trebui să conțină o strategie de electrificare credibilă susținută de un caz de afaceri cantitativ și de evaluare a impactului.
- Finanțarea ar trebui alocată pe baza licitațiilor la nivelul UE și a licitațiilor în care statele membre pot aloca resurse naționale proiectelor pe baza licitațiilor organizate la nivelul UE. Comisia ar trebui să decidă cu privire la sursa exactă de finanțare.
- Dincolo de viitorul fond pentru competitivitate, există cel puțin cinci mecanisme de finanțare ale UE care ar trebui luate în considerare pentru investițiile în electrificare industrială, respectiv: Fondul pentru inovare, Orizont Europa, Recuperare și rezistență, Fondul de tranziție justă și Fondul de Modernizare.
- Fondurile necheltuite de către statele membre în cadrul Cadrului Financiar Multianual (CFM) și al Facilității de redresare și reziliență (RRF) ar putea fi, de asemenea, canalizate către proiectele de electrificare din respectivele state membre.
- La nivelul statelor membre, o parte semnificativă a veniturilor ETS ar trebui, de asemenea, să fie redirecționată către decarbonizarea industrială în acel stat membru.
Documentul de poziție Eurelectric pentru consultare:
Recomandare: BEI ar trebui să fie implicată îndeaproape în verificarea și implementarea proiectelor în cadrul Băncii de electrificare, deoarece poate îmbunătăți profilul de risc al proiectelor de electrificare prin garanții bugetare, investiții în capitaluri proprii sau împrumuturi. În special, BEI ar trebui să aloce garanții bugetare pentru a elimina riscurile AAE pe termen lung. Asigurând bonitatea cumpărătorului industrial, schemele de garantare pot reduce barierele de pe piață care îi împiedică pe consumatorii industriali să semneze PPA, asigurând totodată că semnalele de preț efective rămân pe piața energiei electrice.