- Alexandru Floriștean, Hydrogen Europe, la RIGC 2020: România nu a anunțat nimic oficial. Așteptăm să se alăture celorlalte țări cu proiecte noi de producere a hidrogenului
“Hidrogenul este inclus în abordarea strategică pentru 2030, România dorește asta. Administrația Prezidențială sprijină tehnologia hidrogenului”, a declarat Alexandra Bocșe, Consilier de stat, Departamentul de Climă și Sustenabilitate al Administrației Prezidențiale, la Romanian International Gas Conference, eveniment organizat de Energy Policy Group – EPG.
Însă, până la această dată, România nu a anunțat nimic oficial, a spus Alexandru Floriștean, legal and project manager la Hydrogen Europe, tot la RIGC 2020. “Știm că Petrom are un proiect dar nu l-am inclus în baza de date. Așteptăm să se alăture și România cu proiecte noi de producere a hidrogenului”, a precizat acesta, prezentând audienței o hartă a Europei cu proiectele pe hidrogen. Olanda. Germania, Spania, Franța sunt în țările cu cele mai multe proiecte, România nu are niciunul.
Cât de repede putem folosi tehnologia hidrogenului în masă în România? Alexandru Floriștean a precizat că depinde de nivelul de angajament pe care țara noastră îl va avea. Olanda a decis să treacă pe hidrogen de la producția pe gaze, o face la scară mare, a exemplificat el.
La rândul său, Lisa Fischer, Senior Policy Adviser, E3G, spune că decizia aparține României dacă mizează pe hidrogen sau gaze pentru tranziție. Iar Mihnea Cătuți, EPG & CEPS, este de părere că hidrogenul poate deveni tehnologia viitorului. Dacă nu vrem să pierdem această competiție, cum am pierdut-o pe cea cu baterii, trebuie să ne mișcăm repede!, este recomandarea lui Floriștean.