La sesizarea ANRE, Consiliul Concurenţei se uită la comportamentul Petrom, Romgaz, Hidroelectrica şi la preţul energiei pe PZU

Publicat pe Categorii Energie
Prima Pagina Energie La sesizarea ANRE, Consiliul Concurenţei se uită la comportamentul Petrom, Romgaz, Hidroelectrica şi la preţul energiei pe PZU
  • Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei, la Forumul Energiei, organizat de publicaţia Financial Intelligence: Companiile foarte mari trebuie să fie foarte atente cum îşi tratează clienţii şi furnizorii

În urma sesizărilor ANRE, Consiliul Concurentei se uită la comportamentul Petrom şi  Romgaz pe piaţa de gaze. Suspiciunea este că aceste companii şi-ar favoriza proprii producători de electricitate, a declarat Bogdan Chiriţoiu, presedintele Consiliului Concurentei, la Forumul Energiei, organizat de publicatia Financial Intelligence. 

“Tot la sesizarea ANRE, ne uităm la modul cum evoluează preţul pe piaţa de electricitate, în special pe PZU (piaţa pentru ziua următoare) şi ne uităm la principalul jucător pe piaţa de echilibrare – Hidroelectrica, care, prin comportamentul său, ar fi putut să determine un preţ mai mare pe PZU”, a mai spus Chiriţoiu.

Companiile foarte mari trebuie să fie foarte atente cum îşi tratează clienţii şi furnizorii, a transmis presedintele Consiliului Concurentei, amintind ca a solicitat companiei CEZ să-şi pună la punct o procedură echilibrată privind deconectările de la reţea. CEZ  a implementat angajamentele asumate în cadrul investigaţiei privind posibilul abuz de poziţie dominantă al companiei pe piaţa de distribuţie de energie electrică.

Discutăm cu ANRE să impună aceste angajamente pentru întreaga piaţă, a precizat Chiriţoiu, la Forumul Energiei.

Consiliul Concurentei lucreaza cu Enel pentru un mecanism obiectiv, nesupus arbitrariului angajaţilor ENEL privind modul cum se conectează la reţea consumatorii industriali.  Avem plângeri privind modul cum ENEL acorda prioritate unor cereri de conectare, a spus presedintele autoritatii de concurenta.

“Suspiciunea este că tarifele pentru conectarea la retea sunt excesive, companiile de distribuţie profitand de poziţia lor puternică în piaţă şi  impunand clienţilor să lucreze fie cu companii proprii, fie cu companii agreate de distribuitor, la tarife exagerate”, a explicat Chiritoiu, citat de Financial Intelligence.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *