Liberalizare cu noi obligații pentru producătorii de gaze de la 1 iulie. ANRE introduce un gas release program, ce va fi pus în dezbatere publică săptămâna viitoare

Publicat pe Categorii Esential, Info Legislativ, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Liberalizare cu noi obligații pentru producătorii de gaze de la 1 iulie. ANRE introduce un gas release program, ce va fi pus în dezbatere publică săptămâna viitoare
  • Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: Obligațiile de tranzacționare actuale pentru producători nu și-au atins scopul, nu au creat lichiditate… Soluția este să obligăm, să constrângem producătorii, deşi cuvântul sună urât, ca doi-trei ani să scoată pe pieţe cantităţi exacte de gaze, pe contracte pe termen lungi, pe un an, pe un trimestru, pe o lună, pe o săptămână, pe pieţele spot, intraday, la termen

De la 1 iulie, piața gazelor naturale se liberalizează pentru a doua oară în ultimii 3 ani. Sperăm să fim pregătiți, ANRE joacă un rol crucial, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorității la Forumul „Importanţa geostrategică şi economică a Mării Negre în actualul context european”, organizat de publicaţia Financial Intelligence și România Durabilă.

El a prezentat planurile Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei în privința liberalizării pieței gazelor naturale.

Mai avem la dispoziție 4 luni să modificăm legislația secundară, regulile de tranzacționare. Am învățat din greșelile trecutului, a spus oficialul ANRE.

În urma unei analize aprofundate, ANRE a constatat că obligațiile de tranzacționare (a 50% din producție) pentru producători nu și-au atins scopul, nu au creat lichiditate. Producătorii mari, cei doi (Petrom şi Romgaz – n.r.), au preferat să scoată pachete mari, la care au acces doar cei doi furnizori mari care domină piaţa (Engie şi E.ON – n.r.). Aceşti doi mari producători au scos două-trei pachete mari, în toamnă de obicei, au tranzacţionat cei 50% prin două-trei contracte, după care nu au mai ieşit pe piaţă, a explicat Bege.

Ca urmare, ANRE a găsit o alternativă la această situaţie. „Soluţia este să introducem un gas release program, prin care să obligăm, să constrângem producătorii, deşi cuvântul sună urât, ca doi-trei ani să scoată pe pieţe cantităţi exacte de gaze, pe contracte pe termen lungi, pe un an, pe un trimestru, pe o lună, pe o săptămână, pe pieţele spot, intraday, la termen”, a afirmat oficialul ANRE.

Un ordin ANRE, ce urmează a fi lansat în dezbatere publică, va introduce această nouă obligație, ce vine complementar, a spus Bege. Practic, se va stabili ce cantităţi de gaze vor vinde producătorii pe pieţele spot şi pe cele pe termen lung de la 1 iulie, când piaţa va fi complet liberalizată, astfel încât toţi furnizorii să aibă acces la gaze.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *