Mesajul liderilor din energie: Suntem pentru o abordare serioasă și responsabilă a situațiilor de criză. Trebuie să continue investițiile. Cerem autorităților un minim de stabilitate în reglementări și să fim consultați

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Mesajul liderilor din energie: Suntem pentru o abordare serioasă și responsabilă a situațiilor de criză. Trebuie să continue investițiile. Cerem autorităților un minim de stabilitate în reglementări și să fim consultați
  • Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței: „Criza o să treacă, trebuie să decidem măsuri pentru economie pe termen mediu. …Criza ne împinge înainte (telemunca, digitalizare) și ne oferă o șansă sa deblocăm lucruri”

 „Energia nu este o zonă văzută ca fiind lovită de criză din această perioadă. Vedem companiile din energie ca furnizori de soluții nu că trebuie ajutate.Unele din companiile energetice au o situație mai solidă, pot să susțină alte sectoare. Însă situația se schimbă, pe măsură ce scade consumul de energie, societățile sunt afectate, deja au sunt semnale din partea acestora”, a declarat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței, la Conferința online organizată de PublicațiaThe Diplomat-Bucharest –  “LeaderTalks in Energy: Menținerea afacerilor la un nivel sustenabil în energie”.

Citiți și: https://www.investenergy.ro/secretarul-de-stat-niculae-havrilet-pe-fondul-scaderii-majore-a-preturilor-la-produsele-energetice-pe-piata-angro-se-pot-modifica-contracte-in-sensul-diminuarii-pretului-care-dorim-sa-se-regaseasca/

Chirițoiu a venit și cu recomandări: „Criza o să treacă, trebuie să decidem măsuri pentru economie pe termen mediu. Subiectul decarbonizării nu va dispărea. Este important cum gândim măsurile, cadrul de liberalizare. Să gestionăm în continuare restructurarea la CE Hunedoara  și CE Oltenia. Lucrurile nu se schimbă azi. Avem companii în proces de vânzare de active, parțial sau total (CEZ, Enel). Să avem grijă să nu afectăm situația acestor companii. E probabil ca criza să-i oblige să regândească planurile. Criza ne împinge înainte (telemunca, digitalizare) și ne oferă o șansă sa deblocăm lucruri”.

„Comisia Europeană este șocată de ce se întâmplă, are o foarte mare deschidere în acest moment. Restricțiile de ani de zile sunt aruncate pe fereastră. Pe zona de ajutor de stat, flexibilitatea este mare.Faptul că putem să cheltuim bani, dacă îi avem, nu înseamnă că nu trebuie să avem discernământ și să aibă sens. Probabil că o a să apară și măsuri de sprijin pentru companii mari, pentru anumite sectoare, nu doar pentru IMM-uri”, a mai spus Chirițoiu.

Operatorii de utilități sunt îngrijorați și cer autorităților un minim de stabilitate în reglementări și consultări

„Privim cu îngrijorare la viitor, nu știm cât durează criza. Ne dorim un minim de stabilitate în reglementări. Dacă și sectorul energetic începe să aibă probleme va fi o situație deosebit de grea pentru economie. Se impune din partea autorităților o minimă consultare cu actorii pieței pe decizii, reglementări, acte normative și ințiative legislative  care ar impacta mult și negativ sectorul energetic. Tot ce avem pretenția este să colaborăm, să fim întrebați. Să punem umărul cu toții la relansarea  economică post criză”, a declarat Silvia Vlăsceanu, Director Executiv ACUE.

Petre Stroe, CEO MET România Energy: Ca furnizor, suntem dublu impactați negativ. Am decis să acționăm serios, am pus pe prim plan consumatorul final

“Am intrat într-o criză, într-un fel neanunțată. Mă refer îndeosebi la furnizorii mici și medii. Noi am gestionat situația cu elementele pe care le avem. Orice furnizor serios își achiziționează energia înaintea de începerea derulării contractului cu consumatorii. În situația  scăderii consumului din martie și aprilie, am fost aduși în situația în care am vândut energia cumpărată la un preț de 260 lei/MWh cu 130 lei/MWh. Am făcut-o. Nu am cerut nimic consumatorilor, i-am sprijinit, am sprijinit și producătorii, am plătit în continuare, am sprijinit și piața. Însă impactul la nivelul nostru a însemnat, în martie și aprilie, circa 3 milioane euro. Bani ce puteau fi investiți în sănătate, în proiecte targetate de achiziții de capacități in zona regenerabilelor. Deci impactul există!

Am decis să acționăm serios, am pus pe prim plan consumatorul final, având grijă și de lanțul din spate, asigurând și servicii de echilibrare. Aceasta este contribuția nevăzută a furnizorului la buna funcționare a lanțului de producție-distribuție-furnizare-consum. Este exclus să reziliem contracte, nu am făcut-o și nu o vom face. Suntem pentru o abordare serioasă și responsabilă a situațiilor de criză”, a afirmat Petre Stroe, CEO MET România Energy .

Ca furnizor, suntem astfel dublu impactați negativ dacă ne referim și la proiectul de lege recent adoptat de Camera Deputaților și contestat la Curtea Constituțională privind amânarea la plata utilităților pe perioada stării de urgență, a evidențiat acesta, atrăgând atenția asupra măsurilor de criză care deranjează un mecanism fin care este piața de energie. Este posibil ca la sfârșitul lunii mai economia să înceapă să funcționeze, dar o să fie impactată de măsuri care nu au fost anlizate, calculate și discutate cu piața, a subliniat Stroe.  

Corina Popescu, CEO Electrica: Este momentul să vorbim și despre calitatea oamenilor care lucrează în domeniul energetic

 „Oamenii din companiile energetice sunt expuși în această perioadă, la fel ca medicii. Ei sunt pe teren, la datorie. La nivelul companiilor din grupul Electrica am înființat celule de sprijin. Dacă un angajat are probleme și trebuie izolat, iar familia rămâne fără posibilități de aprovizionare, preluăm și acordăm suport, am creat un mecanism în acest sens. Am definit planuri de reziliență la nivelul fiecărei companii din grup, cu scenarii și măsuri adecvate, inclusiv pentru personalul critic. Am făcut și teste de stres. Ne desfășurăm activitatea astfel încât să nu se resimtă măsurile luate pentru a ne proteja angajații proprii. Este important pentru fiecare să mențină un echilibru”, a afirmat Corina Popescu, CEO Electrica.

Referitor la strategia de business, Popescu a precizat: Nu avem de gând să anulăm planurile pentru acest an. Am redesenat strategia aprobată anul trecuta, avem o altă ordine de priorități.

Ovidiu Demetrescu, Partner OCD Capital& Resource: Este un moment bun pentru o restructurare a sistemului energetic și, de ce nu, pentru slavarea CE Oltenia

“Datele publice ale Transelectrică relevă o scădere a consumului energetic  de 4,5% în ultima luna. Este primul semn. Probabil pe perioada crizei se va ajunge la un procent de 10%. Pe fondul reducerii consumului și al amânărilor la plata utilităților pentru consumatorii care solicită, apar probleme legate de cash-flow pentru întreg sistemul energetic. Cine finanțează acest deficit de cash flow, cine va purta povara? Ne uităm și la oportunitățile care au apărut în criză. Prețul certificatelor de CO2 a scăzut, o gură de oxigen pentru Complexul Energetic Oltenia. Trebuie să continue investițiile începute în sectorul energetic. Poate că este un moment bun să le reconsiderăm. Este un moment oportun pentru o restructurare a sistemului energetic și, de ce nu, pentru slavarea CE Oltenia”, a declarat Ovidiu Demetrescu, Partner OCD Capital& Resource.

Foarte important: orice măsură, chiar și de sprijin guvernamental, trebuie luată cu consultarea pieței și cu atenție pe cash-flow, a sublinat acesta.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *