Mihai Toder-Pasti, energiaTa: Dincolo de interesul românilor, responsabilitatea să devină prosumatori o au companiile și instituțiile publice

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Consumatori, Opinii / Analize, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Mihai Toder-Pasti, energiaTa: Dincolo de interesul românilor, responsabilitatea să devină prosumatori o au companiile și instituțiile publice
 • energia Ta și ENGIE vor lansa Ghidul Prosumatorului
 • Cornel Brezuică, Președinte FM, citat de e-nergia.ro: “Dacă expertul spune că nu e nevoie de autorizație pentru panouri fotovoltice, autoritatea locală va da negație…Ministerul Dezvoltării va transmite o informare către autoritățile locale din România”

Viitori prosumatori vor avea răspunsuri la toate întrebările posibile. În perioada următoare, energia Ta și ENGIE vor lansa Ghidul Prosumatorului, a anunțat Mihai Toader-Pasti, cofondator energiaTa, la ZF Power Summit ’19.

Cum să devii prosumator? Mihai a avenit cu clarificări în ce privește legislația și procedura, precum și subvențiile de la AFM. “Orice om sau companie poate să producă energie și să o injecteze în rețea (sub 27kW putere instalată), vânzând energia cu 0,223 lei/kWh. După 3 ani de zbateri cu EnergiaTa, de la 1 Ianuarie 2019 acest lucru este posibil în România”, a afirmat Mihai Toader-Pasti. Referitor la subvenții, sunt 115 milioane de euro fonduri de la Uniunea Europeană pentru  programul derulat de AFM, pentru aproximativ 28.000 de instalări. Acum este perioada de validare a instalatorilor, iar din martie-aprilie românii vor putea aplica pentru a primi până la 20.000 lei, maxim 90% subvenție, a specificat cofondatorul energiaTa.

Prezent la același eveniment, președintele Autorităţii Fondului pentru Mediu (AFM) a adus clarificări în ce privește autorizaţia de construire pentru instalarea de panouri fotovoltaice de către persoanele fizice.

“Pentru fiecare imobil se poate realiza o expertiză de specialitate. Dacă expertul spune că nu e nevoie de autorizație, autoritatea locală va da negație, și atunci nu va trebui autorizație. Ministerul Dezvoltării va transmite o informare către autoritățile locale din România”, a preciat șeful AFM, Cornel Brezuică, citat de e-nergia.ro

La prima conferință a prosumatorilor, organizată de energiaTa, reprezentanții ANRE și AFM au fost asaltați cu întrebări din partea instalatorilor și viitorilor prosumatori, autorizația de construcție fiind unul dintre cele mai impedimente pentru cei interesați să devină prosumatori. Este nevoie de cel puțin 60 de zile să obții această autorizație! “Am încercat în discuţiile noastre cu Ministerul Dezvoltării să evităm autorizaţia de construire. Aşa cum există o derogare pentru panourile solare care produc energie termică, am încercat să introducem acelaşi lucru şi pentru cele fotovoltaice, însă nu am reuşit. Pe de altă parte, din discuţii a rezultat că necesitatea de a avea o autorizaţie de construire depinde de cel care face proiectul tehnic, care trebuie să evalueze tehnic impactul asupra imobilului şi apoi autoritatea locală să spună dacă mai e nevoie sau nu de autorizație”, a susţinut Andrei Iorgulescu, director în cadrul Autorităţii Fondului de Mediu (AFM).

Citește și:

Prosumatorii, la mâna primarilor! Andrei Iorgulescu: “AFM nu poate da răspuns la problema autorizației de construire. Ține de autoritatea locală. Soluția este modificarea legislației”

Dincolo de discuția despre bani, trebuie să mai luăm în calcul niște lucruri, a mai spus Mihai Toader-Pasti, referindu-se la:

 • poluare – Bucureștiul, de ex, este cea mai poluată capitală din Europa și am fost dați în judecată de Comisia Europeană pentru acest lucru, riscând amenzi de 200.000 euro pe zi din banii bucureștenilor;
 • faptul că de anul acesta clădirile publice ar trebui sa fie nZEB (nearly Zero Energy Building), iar toate celelalte clădiri de la 1 Ianuarie 2021. Metodologia nici măcar nu este gata;
 • în toate cele 8 scenarii dezbătute acum de UE, până în 2050 trebuie să ajungă CarbonNeutral. De ce? Pentru că Schimbările Climatice sunt cea mai mare amenințare la adresa umanității, iar România prezidează aceste discuții despre viitorul Europei. Cum ar fi să fim și noi mai ambițioși ca țară pe ceva atât de important?
 • taxarea pe carbon va crește din ce în ce mai mult, conform European Union EmissionTradingScheme, deja a crescut de 5 ori în ultimul an. Este interesant de văzut cum va afecta următoarea creștere plafonarea prețului la gaze și energie, conform OUG 114.

Sursă foto: EFdeN. Claudiu Butacu, cofondator energiaTa

Cofondatorul energiaTa a mai subliniat: “Dincolo de locuințe, responsabilitatea să devină prosumatori, adică să monteze panouri fotovoltaice, să producă energie și să o injecteze în rețea, o au:

 • companiile listate la bursă (obligație să raporteze);
 • companiile cu peste 500 angajați (obligație să raporteze non-financiar);
 • companiile în general;
 • instituțiile publice (ministere, primării, școli, cămine etc)”.

Din două motive este mai mare responsabilitatea companiilor și instituțiilor publice: socială și faptul că business case-ul este mai bun ca la locuințe deoarece se consumă energia ziua și dețin bani de investiții, a concluziont Mihai Toader-Pasti, exprimându-și speranța că de la companii va veni schimbarea și leadershipul.

Mihai Toader-Pasti  a fost Speaker la ZF Power Summit.

energiaTa este o inițiativă pornită în 2016 pentru a face posibili prosumatorii (consumatori care sunt și producători) în România. Scopul energiaTa este educațional și de conștientizare. Echipa lucrează de 2 ani împreună cu alte organizații și cu autoritățile publice pentru a face procesul cât mai simplu și cât mai avantajos pentru prosumatorii din România atât din punct de vedere al duratei și birocrației procesului de autorizare, cât și a compensării pentru energia injectată în rețea.

O comunitate a prosumatorilor există pe facebook. Pentru cei interesați să participe la conferință, se oferă detalii în EnergiaTa: Comunitatea Prosumatorilor, pagină creată pe facebook aici: https://goo.gl/xzTNAR

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Mihai Toder-Pasti, energiaTa: Dincolo de interesul românilor, responsabilitatea să devină prosumatori o au companiile și instituțiile publice”

 1. Buna ziua,
  presupun bine?
  Expertiza aceasta este de fapt un studiu de rezistenta?
  Este posibil sa coste destul de mult!
  Cu stima,
  Codrin Somesan

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *